НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

30. Изграждай само върху правдата / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 286, 15.11.1941, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Радостни' в текста.

30. ИЗГРАЖДАЙ САМО ВЪРХУ ПРАВДАТА!

Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 286,15.11.1941, с. 1.


Искате ли да имате нещо здраво, нещо трайно, нещо постоянно? Искате ли да имате нещо истински разумно устремено и истински полезно? Искате ли да имате нещо, в което са изключени нерадостните, трагичните обрати на съдбата, в което да са изключени неизвестността и заплахата за утрешния ден - тогава изграждайте само върху Правдата.

Понеже в живота, освен човешките закони, съществуват и Божествени закони, които са непоклатими и вечни, които са абсолютно справедливи и затова не могат да бъдат заобикаляни, затова всяко нещо, което и изградено върху нелраведна основа, няма траен живот в себе си, не носи трайни, благотворни резултати, а е осъдено на по-рано или по-късно загиване.

Няма значение за какво се отнася това: за личния ти живот ли, предприятие ли някакво градиш, семейство, дружество, общество ли градиш, или път това се отнася за някоя държава - всичко, което е неправедно и е вложено в техните основи, не ще закъснее да даде своите отрицателни резултати.

Хората често пъти, и дори много често, вземат на шега Божествените закони на живота. Те са като малки деца, които не вземат сериозно известни, непознати там реалности на живота. Това е много естествено, защото преобладаващето днес материалистическо разбиране на живота ги кара да не виждат в него нещо повече, освен слепи, несъзнателни сили на природата. За тях правдата има човешки произход и като така, за нея може да има само човешки норми и човешки санкции. Божествена, вечна, абсолютна правда за тях не съществува, затова не съществуват и Божествени санкции и норми за тази правда.

Тогава защо да се страхуват от нещо друго, извън човешките закони, защо да съобразяват делата и мислите си с нещо друго, ако, например, те имат силата в ръцете си? От какво да се страхува силният, щом като над човешката сила няма друга, по-голяма сила?

Естествено, материалистически ориентираният ум смята за позволено и за благотворно всичко, което той може да направи, използвайки обстоятелствата и силата, с която разполага в даден момент.

Материализмът, в своята същност, в своята най-дълбоко скрита същина, е слепота и затова той превръща в слепци всички, които го възприемат.

Ний виждаме само под носа си и мислим, че много знаем. Ний действуваме така, както заблагоразсъдим, като смятаме, че възможността и силата са вече право и че няма кой да държи сметка за всичко това и да ни тегли утре под отговорност. Ние признаваме човешкия съд и човешките закони, но съществуването на Божествения Съд и Божествените закони нито дори подозираме.

„Силни сме, никой не може да ни спре. Имаме всички условия, и ще вършим това, което пожелаем." - В това, именно, се състои слепотата на човека, която му е наложена от материалистическото разбиране на живота.

Силни сме? - До кога? Имаме условия? - До кога?... Ако ние, ползувайки се от силата и условията, които днес имаме, нарушим основните начала на Божествената правда, ако ние сметнем, че е добро, разумно и оправдано това, което вършим на другите, когато бихме го считали за зло, неразумно и неоправдано, ако другите го вършат спрямо нас - то ще дойде ден, когато тази сила и тези условия ще ни се отнемат.

Защо да се лъжем, защо да се самозаблуждаваме?

Над човешката сила, над човешката правда и над човешките, земните условия има друга Сила, друга Правда и други условия, които ни държат в ръцете си, колкото и да сме силни днес на земята.

Неправедното загива по закона на Бога, а не по закона на човека. Ако би било иначе, не би имало правда, защото пазителите на човешкия закон нито могат да видят и да знаят всичко, нито пък могат да действуват абсолютно безпристрастно.

Бог съди хората, обществата и народите. Той решава заплетените въпроси на живота и затова нека издигнем Неговия закон и нека съобразим своите действия с Неговите изисквания: Изграждай само върху Правдата!

Изграждай само в светлината на разумността!

Изграждай само със силата на любовта!

Всичко, останало е осъдено на гибел, на разрушение.

Само това е здраво, само това е трайно, само това ще донесе ценни резултати в бъдещето, което е изградено върху Правдата - върху Божествената, а не върху относителната човешка правда.

Личният ти живот, домът ти, всяко предприятие, държавата и обществото, имат здрави основи само тогава, когато са изградени върху Правдата.

Пламен


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ