НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

36. Великата жертва / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г 14, бр. 292, 10.05.1942, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Достойното' в текста.

36. ВЕЛИКАТА ЖЕРТВА

Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 292, 10.05.1942, с. 1.


Да живееш за една свещена, Божествена идея - да посветиш целия си живот, всичките си мисли и действия за осъществяването на един възвишен идеал - няма по-велико призвание, няма по-свещена длъжност за човека от това.

Да служиш на Бога - не по професия, не за пари, не за слава или за каквито и да било други земни цели - да служиш на Бога свободно, непринудено, без някой да те задължава за това, да служиш на Бога тласкан единствено от буйните изблици на любовта в твоето сърдце - ето най-красивия дял и най-дълбокия смисъл на нашия земен живот.

Една велика Жертва стои в основата на света, в основата на живота: това е непонятната в нейната пълнота, за нас хората жертва на Бога. който е пожертвувал част от своя живот, за да живеем ний, който е разлял навсякъде - от безкрайните и необятни звездни мъглявости, през човека и до безкрайно малкия атом - своя живот. Изпълнил е всичко със себе си, дал е частица от себе си навсякъде, влязъл е в несъвършените форми - Той Свършеният - ограничил се е в този несъвършен живот, за да ни подигне, за да ни учи, за да ни тласка непрестанно нагоре.

Бог се е пожертвувал като от висините на своето съвършенство е слязъл да живее в нас, несъвършените. Той се жертвува непрестанно, винаги, всеки миг, като безспирно ни изпраща живота Си, чрез който ний живеем.

Ето великата жертва, образ, пример и идеал за човека.

Ний трябва да вървим по стъпките му! По чий други стъпки трябва да вървим?... На кого другиго да служим? Коя друга служба е по-достойна за нас от тая - да работим за Неговото Дело?...

Има един Велик План за живота на земята, който хората все още не разбират и не искат да приемат. Той е Планът на Бога, чието осъществяване нищо не може да отмени.

ЦАРСТВОТО БОЖИЕ НА ЗЕМЯТА - така се казва този План.

Преди хиляди години още го видяха пророците, и го възвестиха с думите: „И лъвът и агнето ще лежат заедно." За него слезе Христос на земята - за да положи неговите основи в човешкото съзнание. И днес. в дните, които живеем, неговото осъществяване е вече близко.

Ако пророците го видяха преди хилядолетия, то за нас не е трудно да го видим, защото не хилядолетия, не дори столетия, а само десетилетия ни отделят от него.

И за нас животът има само един смисъл: да служим на Бога, да живеем за Неговото Дело, да отдадем всичките си сили за по-скорошното идване на Неговото царство на земята.

Царството на мира, на братството и любовта. Царството, в което ще има изобилен живот и всички условия за всестранно развитие за всички наши братя и сестри на земята, за всичките деца на Бога.

Да работим за Божието царство! Да живеем за него. Да отдадем всичките си сили за неговото осъществяване тук на земята! Да отговорим с любов и преданост на Неговата Велика жертва.

Ето достойното призвание за истинския човек.

Пламен


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ