НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21. Слънце зад облаците / Пламен. - В: Братство, Севлиево, Г. 13, бр. 275, 6.04.1941, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк
Намерени са 2 думи в 2 изречения за : 'Благодат' в текста.

21. СЛЪНЦЕ ЗАД ОБЛАЦИТЕ


Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 275, 6.04.1941, с. 1.


Има една велика истина, която ние, хората, не трябва никога да забравяме. Никога, дори и в минутите на най-страшни събития в нашия живот ний не трябва да забравяме, че Божието слънце винаги грее и вечно ще продължава да грее, макар понякога и зад заплашително надвисналите над нашия хоризонт тъмни, страшни облаци.

Има ли в този свят нещастие, което не може и което няма да бъде превърнато в щастие? Има ли скръб, която не може и няма да бъде превърната в радост? Има ли падение, което няма да бъде последвано от издигане? Има ли нощ, която да не бъде последвана от ден?

Не!

Всичко е в ръката на Бога. Всичко е под окото на Бога. Всичко - и най-малките и най-великите събития в живота на народите и на отделните личности - всичко се развива под Неговото ръководство и по Неговия велик план.

Страданията, нещастията, скърбите и болките на хората ще дадат един плод и този плод ще бъде сладък и благодатен.

Зад тъмните, страшни облаци грее слънце. Помнете и не забравяйте: Страданията и скърбите ви ще се превърнат в радост и неописуема светлина ще огрее душата, над която сега е надвиснал мрак.

Гаранцията за това е факта, че животът е дело на Бога и че не човешката, а Божествената воля и Божествената мъдрост управляват света.

Зад тъмните облаци на настоящето ний виждаме да свети слънцето на утрешния ден. Нашият взор пробива мрака на нощта, която ни е обгърнала и вижда, че слънцето все така свети както и преди и че то сега ни носи нови и неподозирани блага.

Зад злото на настоящето, ний виждаме доброто на бъдещето -истинското добро, доброто за всички, за цялото човечество, за всички хора и за всички народи.

Велик е утрешният ден, защото хората ще отворят очи и ще се събудят.

Ще разберат, че досега те са спали. От тъмнина, ще минат в светлина. Ще видят и ще приемат това, което досега не са виждали и са отхвърляли.

Велик глад и велика жажда ще настъпят в душите на хората. -Глад и жажда за това, което единствено може да им донесе благодат и спасение.

Като буйни небесни потоци ще бликне Словото на Учителя по цялата земя. Милиони и милиони ръце от всички страни ще се протягат към нас, за живия хляб на истината. Милиони и милиони уста ще поглъщат жадно живата вода на любовта.

Велик глад и велика жажда ще настанат по земята.

Глад за истината, и жажда - за любовта!

Великата трапезария на Бога на Любовта, великата трапезария на Бога на Мъдростта и на Истината се нуждае от прислужници. Тя е обширна - като земята - нейните складове са препълнени от плодовете на любовта и мъдростта, приготвени за гладните души и сърдца.

И гладните ще дойдат. Те ще дойдат вкупом, с хиляди и милиони, в безчислени тълпи, идващи от всички народи, от всички страни на земята.

И ще бъдат нуждни ръце, много ръце, които да дават - да раздават безспирно от Божиите блага, отредени за гладните и жадните.

Защото велик ще бъде глада и велика ще бъде жаждата на утрешния ден.

Облаците ще се пръснат и слънцето отново ще изгрее.

Хората ще се пробудят, ще отворят очи и ще потърсят това, което им липсва.

Да се приготвим да даваме.

Пламен



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ