НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

09 - 46. КОНЦЕРТИ ВДЪХНОВЕНИЕ

Пред прага на загадъчното. Случки, сънища, видения, предчувствия. Георги Събев ТОМ 10
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Характер' в текста.

46. КОНЦЕРТИ ВДЪХНОВЕНИЕ


През 1938 година една малка група от млади музиканти от Изгрева със съгласието на Учителя решили да изнесат концерт в град Пловдив от песни на Учителя. Импресарио е брат Неделчо Попов. Съставът на групата бе следният: Асен Арнаудов с арфа, Ангел Янушев - цигулка, Ирина Кисьова - пиано, Катя Грива - певица.


Концертът бил изнесен в читалищния салон. Посещението е било задоволително за артисти, които за пръв път се явяват на концертен подиум. Публиката е била повече от пловдивското братство с ръководителя Михаил Стоицев. След като гостуват на братята, музикантите се завръщат на Изгрева. След този концерт Учителят попитал брат Наделчо: „Имахте ли вдъхновение?" - „Имаше, Учителю, но то като че не беше от самата публика, а идваше някъде отдалече." Учителят замълчал и повече не го питал, но по всяка вероятност той им е помагал и ги е подкрепил в едно съвсем ново за тях начинание и само проверява дали те са доловили тази му помощ, която той пращал на стотици километри.


Не е изключено, че чрез тези песни на този концерт Учителят да е проверявал как ще се посрещнат от народа неговите песни в народен стил и другите от духовен характер. Това са наши предположения за първия публичен концерт на приятелите с музика на Учителя. Но за вдъхновението, идващо отдалече, можем само да добавим, че то представлява живата връзка, която се прокарва между музикантите и онзи извор, от който произхожда музиката. По нея протича истинската музика. Вдъхновението е колективен акт на музикалните същества, чрез които е дошла песента. Чрез вдъхновението, по тази жива връзка те слизат от висшите музикални полета и посещават даровитите музиканти, онези, които са прокарали в себе си връзката с духовния музикален свят на композитора.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ