НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

19. БЕЛЕЖКИ НА ГЛАВНИЯ СЪТРУДНИК

Люба Стойкова ТОМ 6
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Физически' в текста.

19. БЕЛЕЖКИ НА ГЛАВНИЯ СЪТРУДНИК


Люба Стойкова казва, че Георги Йорданов не бил купил мястото на лозе. Имало едно място на името на Георги Йорданов, което дал на Ангел - архитекта. Идеята за мястото е дадена от Учителя. Велко, Христо Арабаджиев и Тодор Дренски са закупили 21 декара място, което братя и сестри са го разработили (Люба също била взела участие). Направили кьошкове, вадили камъни. Всички с ентусиазъм работели. Също и жената на Васил Ставрев. Засели дървета и два парцела с лозе.


Направили стая и кухня, което по-късно разширили и така станал салон. Всичко дало изобилен плод и от него всички си купували. Стоян продавал на пазара. Учителят винаги питал за изворчето, което имало на лозето, през което минавали светли същества от Агарта и заминавали на Рила.


Учителят е казал на Христо Арабаджиев за Велко, че е прероденият Йоан по времето на Христа. Той бил създал Откровението по същия начин - по медиумичен начин. Сега брат Велко по същия начин ще създаде ново Откровение на един изящен филисофски език нагоден за Новата


Култура. Той може да влиза във връзка с Божествения свят. Христо Арабаджиев и Тодор Дренски бяха много сериозни. Велко казвал: „Чувствах, че Учителят ме обичаше".


На събора във Варна, на който присъстваха Петър Филипов и много други, брат Боян Боев (има снимка) е имало необикновено присъствие и били казали, че тогава са били един ден в рая. А мястото на Георги Йорданов било вън от братското място. То останало неразработено и после са го отчуждили. В Съда има документи от това време. Геновева написва писмо до Борис Николов. Отрицателните работи са от нея и после Борис Николов праща писмо на Велко и така се разпръснала групата.


Люба казва, че е стенографирала посланията дадени чрез Велко Петрушев и после ги дешифрирала на пишеща машина. Така, че има написани 20 тетрадки от вътрешната школа. За Люба Учителят бил казал на Ана, че тя е определена да работи във Варна. Учителят бил станал причина Люба да дойде във Варна. Набързо се омъжила за варненец и се премества във Варна като учителка в единното училище от 1 до 11 клас. Там е била във връзка с учители по стенография. Затова била във Варна, за да се свърши тази работа.


Лидия, дъщеря й вярва в Учителя, независимо че стои настрана. И Той й помага. Тя е професор и сега е за две седмици в Америка по ендокринология и по прилагането на европейския инсулин.


Люба има 20 тетрадки от стенограми с Велко, които Лидия, дъщеря й щяла да издаде след 2000-та година. Д-р Калев публикувал един материал на Люба в „Братски живот".


Заслугата на баща й е, че спасил 12 души от смърт.


ЛЬба е родена на 29.XI.1910 г. Баща й се казвал Венко Георгиев Манолов. Имал е 5 деца - Васил, Екатерина, Ана, Люба, Димитър, Бащата на Люба през войната е бил кмет. По железничарската стачка, която се провалила той е спасил 12 души като ги укрил. Бил е осьден да заплати кабелите, удържали 1/3 от заплатата му, поради което семейството му мизерствало и той починал на 44 години. Бил физически, финансово разсипан. Най-малкия реванш бил този, че Люба бива назначена учителка в София.


Записала: Марийка Марашлиева


Бележки на редактора. Люба Стойкова поддържа дълга кореспонденция с Марийка Марашлиева. Чрез нея успяхме да получим един свитък от записани опитности на Люба Стойкова. При прочета на тези материали бяха извадени онези, които са в обсега на Школата на Учителя. Прибавени бяха други от писмата на Люба до Марийка. Бяхме взели разрешение за публикация. Понеже ние пишем за Школата на Учителя и за опитностите на неговите ученици то взехме за публикация една част от тях.


Публикувания материал показва, че у Люба Стойкова е прекарана връзката между реалния и Невидимия свят. А чрез тази връзка тя получава тези опитности. Отначало тя не възприемаше факта, че е започнала да излиза поредицата от Изгрева. Беше против това да се изложат факти и събития. Но вероятно се коригира, защото ни предостави своя материал за печат. Накрая дойде и нейното време да бъде включена в синята книга. Така се сбъдна съня й с Учителя, че ще бъде повикана когато трябва. И тя бе повикана да участвува в синята книга.


Вергилий Кръстев



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ