НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(2) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 6.I.1938 г.

ТОМ 20
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Работници' в текста.

(2) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 6.I.1938 г.




6.I.1938

Ваше Величество,

Изпращам «положението и разрешението». По  изпълнението на този план, ако намерите за добре, можете да си послужите  със следния метод: допитайте се по околен път до английския  представител3, като му съобщите което миелите да правите, да  не се изненада и допусне, че някаква подозрителна политика се прокарва.  Те имат връзки с народняци, демократи, земледелии и работници и биха  могли да внушат поотделно, по на един човек от тях, да се групират  заедно и да дойдат до едно съглашение (по десетина по-видни човека от  всяка бивша партия) и в едно изложение, признавайки погрешките на  партизанството, тържествено да се откажат от грешките на миналото и да  направят една обществена декларация4, подписана от хора на  бившата Народняшка, бившата Демократическа, бившата Земледелска и  бившата Работническа партия, с която [да] декларират, че ще работят в  името на тези и тези принципи (те могат да им се посочат допълнително  или те самите да си ги изберат), като обещаят свещено да ги пазят.  Всички други «движения» са механически, безпринципни и ще се движат  докато имат «бензин». Временните успехи на техните образци не трябва да  ни заблуждават. Нека си спомним империята на Константин в Мала Азия,  която трая от ден до пладне, фанатизъм, преследване и реакцията не могат  даде нищо добро на българския народ. Каква смисъл има да се отварят  войни, предварително осъдени на неуспех? Запасното офицерство е крайно  безидейно и е готово да тръгне подир първия срещнат, без да мисли къде  ще го изведе пътят, който му се сочи. Те не могат да схванат, че  днешният и утрешният момент може коренно да се различават и да се  попадне в задънена улица.

Така очертана, демократо-народняшката група и  работническо-земледелската ще послужат за основа на бъдещия обществен  живот. С посоката на «безпартийност» трябва да се приключи, защото ще  доведе до нежелани последици. (Задраскани редове. След думата  «последици» следва: «от които могат да се възползуват обскуранти, които,  като ограничават свободата и признават себе си за «избраници», мислят,  че облагодетелствуват човечеството».)*  Повече подробности, ако има нужда - устно. Трябва да се скъпи времето  сега и всичко да става в най-строга тайна. От моя страна това спазвам  напълно.

С искрена почит: Любомир Лулчев

_________________
* Забележката е на Любомир Лулчев. Той е преписвал по-късно дневника си от ръкопис на пишеща машина и на всеки лист отдолу е написал: «Писано лично от мен на машина.» (М.И.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ