НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

124. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ ДО УЧИТЕЛЯ, 30 юли 1923 г., събота, Бургас

Минчо Сотиров, писма ТОМ 25
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Коза' в текста.

124. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ

ДО УЧИТЕЛЯ


30 юли 1923 г., събота, Бургас


Любвеобилни Учителю на М И Правдата


Едно голямо смущение става въпрос по повод някои дела на целителя брат Иван при с. Мугрис. При лекуването си, от някои взема суми. Събирал доста големи - наброени по мълвата ги наброява до хиляди и десетки хиляди - броени на торба - по колко торби банкноти събирал.


Освен това напоследък едно излекувано момиче от очибол около 18-19 годишно, казал му, че трябва да остане при него да слугува в името Богу. Говореше се по тоя повод невероятни слухове. От 5-6 дни той вече липсва от Аязмото - лечебно място и заминал с това момиче неизвестно где. Търсен где - оказва се, че бил в с. Лъджакьой - при болните. Преди тия болни прииждат от разни краища на страната и роптаят: един че бил пропъден целителя от лекар и сега не можел да ги лекува никой; други - защо да отсъствува - да го намерели и ги лекува; трети - че бил пропъден от селяни на Мугрис - църковниците, който искали да приберат от сумите подарявани от болни и изцелени; четвърти - разправят и увещавали хората, че той бил шарлатанин и безбожник, вече силата му се взела - не можело да лекува и затова избягал и т.н. Всевъзможни слухове. Досега не може нищо положително с факти не се знаеше.


Вчера, петък, 29-того, един офицер М. Козаров ходил до болните и от там до с. Лъджакьой. Там видял, намерил тоя брат с младото момиче. На въпроса защо с делата си опорочава делото, което е започнал и каква му е тази мома, казал: "Жена ми е." - "Ами нали в селото имаш жена и 2 деца?" - "Тази Духа ми я дава за жена - майката Господня и Христос ми я определиха." - "Може ли подобно нещо да става от Господа?" - "Духа ми я даде и по Любов се вземахме и по любов да живеем."


Самия околийски началник вчера е пратил стражари да го търсят, намерят и кажат: да отиде да си излекува болните, които от 6 дни са се увеличили много, пък ако не може да ги лекува, да им каже да си отидат, защото те сами без него не вярват: смятали, че лекарите и властите му пречели и затова щели да го чакат ако и на открито в гората докато дойде.


Неясно има далеч още какво може да става - дали е подхлъзване или други причини се отговор на всичко това около него.


Молим за изяснение.


Няма Л. К. П. Б. Л.


Целувам Десницата Ви.


Ваш прилежен и послушен ученик М. Сотиров. Бургас,


30 юли 1923 г., събота



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ