НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

72. ПИСМО ДО „РАТНИЦИТЕ НА СВОБОДАТА” (бр. 20, 26.V.1930 г.)

ТОМ 21
Алтернативен линк
Намерени са 5 думи в 4 изречения за : 'Живот' в текста.

72. ПИСМО ДО „РАТНИЦИТЕ НА СВОБОДАТА” (бр. 20, 26.V.1930 г.)



(В. „Ратник на свободата”, бр. 20, 26.V.1930 г., София, стр. 2)


„Всеки човек е съработник на Природата. Каквато и служба

да заема той, колкото и малка да е тя, тя има своето определено

място.”
„Някои хора живеят в миналото, други - в бъдеще. А само сегашното

е важното.”



Драги братя,

Има една наука, която всички знаем и която все пак винаги трябва да учим - това е науката за живота. Знаем я, защото живеем - но болестите, скърбите, нещастията, смъртта най-после сочи, че в нашето знание има празнини, погрешки, неправилност и оттам - тия резултати. Защото здравето, радостта, дълголетието са резултат, израз на правилния живот. Едно време нашите деди живееха „както Господ дал” - и живееха доста добре. Ний сега искаме да живеем също тъй безгрижни, но условията вече са други. Около нас животът е влязъл в друга фаза и разумният човек трябва да разбере това, както разбира и градинарят кога и как да сее семето. Първото нещо, което трябва да разбере човек, е че здравето е израз на правилен живот; а правилен живот е този, който се води съгласно природните закони, но не механически разбрани, като определени веднъж завинаги, а като изменящи се съответно растенето, еволюирането и промените на самата жива среда, в която се прилагат.

Който иска да бъде здрав, най-напред трябва да отдели малко внимание, да помисли за това здраве: ако го има - да го запази; ако го няма - как да го придобие.

Това употребено за размисляние време не е изгубено - то ще си донесе обилно лихви в бъдеще. Но ум се иска да разбираш това, което ти се казва, да не мислиш, че ако обръчът е добър за една каца, ще бъде добър за едно дърво, което расте - в кацата той е необходим, а за дървото е една спънка.

При това трябва да знаете и друго, което може да ви се види чудно, но е цяла истина, проверена и доказана от съвременната наука: трите четвърти от хранителните вещества тялото взима от въздуха чрез дишанието и само останалата част една четвърт то взима с другата твърда храна, която по състава е тоже като въздуха!...

А според най-новите изследвания светлината е дала начало на всичко -от нея е станало всичко, защото и най-малките частички, които ний наричаме материя - те са електричество, а електричеството и светлината имат еднакъв произход - трептенията на етера.

Малко ви отвлякохме, но дайте си малко зор, пък попитайте и по-учените си приятели - все някой ще ви каже нещо. А което не разберете - питайте и нас - ще се помъчим да ви обясним.


С братски поздрав:

Любомир



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ