НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.5. Публикации: 1863година. 6.5.1. Откриване на интернат към Болградското централно училище. Дописка.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.5. ПУБЛИКАЦИИ:

1863 година

6.5.1. ОТКРИВАНЕ НА ИНТЕРНАТ

КЪМ БОЛГРАДСКОТО ЦЕНТРАЛНО УЧИЛИЩЕ

Дописка

В: Съветник469 (Цариград). Г. 1, бр. 7, 6 май 1863, с. 3.

Болград, 18 април

... С епохата на развитието на нашата народност се брои, макар и малко по-късно развитието и на преселените българи. И едно по-добро щастие дойде до такие успехи и просвещението в Болградските колонии: присъединяването на тия колонии на Молдавия 1856 г.

Днес и останалата част на колониите в Руссия съревнувават на туй развитие, и тяхното правителство, Руссия, уже е обърнало внимание да ощастливи и по тая част Българските колонисти.

Да не бъдем пророци, но твърде положително можем да предскажем, че не след много време и в Руските колонии ще се учредят: централно училище народе [народна] гимназия, типография, подобни и по направлениета и по целта на Болградските заведения.

Много и доволно е писало за тукашното централно училище, за комитета, за професората и пр. Повторението е не нужно. ...

Ний сега толкос само да кажем за него в допълнение наколкото досега се е казало, и минуваме да съобщим на читателите нещо по-прясно нещо още повеч похвално за тукашний край.

Пособията, които централното училище има, достаточните му приходи даваха възможност за съдържанието на 5 - 6 ученика от България. Това похвално дело тукашното общество можело да го направи с малка економия по-обширно. Работата беше да се открие един интернат и вместо 5, 6 ученика да се съдържат в едно 25 ученика.

Приготовлението за откритие такъв интернат при централното тукашно училище отдавна бе отредено да се постави в действие; но по причина на някои недостатъци то се убави до 3-й март, ден в когото Болградското общество има щастие да се види и с едно такова заведение, в което ще се съдържават 25 до 30 млади и способни възпитаници на обща съдържание.

Това дело действително отдава голяма хвала и чест на тукашното общество. Само по важност на това заведение, откритието му, по наше мнение, не стана с тържественото си точно приличие ...

Най-почтените граждане, както и местния управител били в присъствие на тая церемония, която се почна с изречението на едно слово от г. до. к. Г. Мирковича и се свърши с едно друго слово от архимандрита нашаго Българина ...

Един задунаец

_____________________________________

469) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Вестник СЪВЕТНИК (Цариград). Народен българский вестник. Г. 1, бр. 1 (1863) - г. 3, бр. 1 (1870). Редактори: Никола Михайловски, Тодор Стоянович Бурмов, Киро х. Петров, Петър Христович. Вестникът е сканиран и предоставен за ползване на сайта на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на адреси: Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Дигитална библ. Периодични издания. Продължаващи издания 1844-1878 г.; Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Каталози и ресурси. Електронен каталог COBISS+ [прегледан 12.02.2020]

http://82.147.128.134/prd/public;

https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1254753508


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ