НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

49. ПРОВЕРКА ПО ЕДИН ВАЖЕН ВЪПРОС

Тодор Божков ТОМ 25
Алтернативен линк

49. ПРОВЕРКА ПО ЕДИН ВАЖЕН ВЪПРОС


След заминаването на Учителя от физическия свят се говореше между братята, че в деня на заминаването Му след пладне дошли двама млади хора агенти с лека кола да го арестуват. Казваха, че брат Ради ги е видели той може да каже вярно ли е това. Не след дълго време, след беседа, случайно се срещнах с брат Ради и реших лично да го питам какво знае по този въпрос. Този брат беше един от добрите братя, скромен, работлив, умен, малко приказваше, но каквото каже, хваща място. Външно малко загрубял физически от работа, но с добра душа. Внимателен, услужлив, весел, добряк.


На моя въпрос той нищо не ми каза, хвана ме под ръка и мълком ме поведе от големия салон напред към къщата на Николина Балтова, задминахме къщата й и спряхме на пътя, който иде като отклонение от Дървенишкото шосе за Изгрева. Обърнахме се към Дървенишкото шосе и едва тогава той наруши мълчанието си и ми каза следното:


"В деня на заминаването на Учителя, 27 декември 1944 г., в 5 часа след обед аз бях точна на това място, на което се намираме сега. Аз бях обърнат с лице към Дървенишкото шосе и видях да се движи по него лека кола от посока на града. Когато колата дойде на отклонението, зави по този път за Изгрева и се насочи насам. Колата дойде до тука и спря на няколко крачки от мен. От колата слязоха двама млади мъже. Те бързаха. Първият човек, когото срещнаха, бях аз. Бързо ме попитаха: къде е вашият Учител? Без много приказки аз им отговорих: в салона е и им показах салона. Бързо, без никакви други приказки те се отправиха за салона. Аз ги проследих. Те влязоха в салона. Аз наблюдавах отвън през прозореца. В салона беше вече на смъртния одър поставено тялото на Учителя. В салона имаше доста наши хора. Те се смесиха с нашите хора, приближиха към мъртвото тяло на Учителя, повъртяха се малко и след това бързо излязоха навън и се отправиха към своята кола. И без да влизат в разговор с някого, си заминаха обратно за града."


Това бяха свидетелските показания на брат Ради, който съвсем кратко и с малко думи, картинно обрисува положението и млъкна. Той не прибави нищо от себе си. Остави ме аз сам да направя нужната преценка.


Освен това показание на брат Ради, дали има нещо друго и дали в салона те са говорили и с други наши хора, това аз не зная.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ