НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

13. ПИСМО-УВЕДОМЛЕНИЕ ДО БРАТЯТА РЪКОВОДИТЕЛИ В ПРОВИНЦИЯТА

Материали от личния архив на МИНЧО СОТИРОВ ТОМ 25
Алтернативен линк

13. ПИСМО-УВЕДОМЛЕНИЕ ДО БРАТЯТА РЪКОВОДИТЕЛИ


В ПРОВИНЦИЯТА[1]


от Управителния съвет на Общество Бяло Братство - Русе относно


разпорежданията с материалните приноси, 22 септември 1935 г.


(машинописен текст)


До братята Ръководители

в провинцията


Драги братя,


С настоящето имаме желанието да ви уведомим, че тая година в гр. Русе на 3 и 4 юлий в помещението на обществото, в местността "Свирчовица" се състоя общо извънредно събрание на членовете на Обществото "Бяло Братство" с дневен ред:

1. Избиране Управителен съвет на Братството

2. Контролен съвет и ,

3. Претенциите на Бр. Маркови

След дълго обмисляне събранието ликвидира със спорните въпроси и накрая единодушно избра Управителен съвет в състав:


Председател: Начо Петров,


Секретар: Симеон Симеонов,


Касиер: Жечо Панайотов и


членове: Петко Епитропов и Минчо Сотиров.


За контролен съвет: Тодор Стоименов, Емануил Иванов и Енчо Димитров /заклет счетоводител/.


Този Управителен съвет ще ръководи братските материални работи, особено имотите, приходите от тях и постройките настоящи и бъдещи. Управителният съвет ще се подписва от председателя Начо Петров и секретаря Симеон Симеонов. До един от тях - при адрес "Опълченска" №66, ще се изпращат всички ваши запитвания от материален характер, и те ще се докладват всичко, като ще ви изпратят решенията и опитванията на Управителния съвет. Целта на обществото ви е известна. Ако имате нужда, изискайте устав. Досега маса братски имоти стояха на чужди имена - нещо неудобно, особено при въпроси за наследство.


Ето защо занапред ще се направи всичко имотите, които са в положение на неизгодно владение, да се прехвърлят по нотариален ред на обществото, което е вече юридическа личност и може да придобива като такъв имоти на свое собствено име. За да се прехвърли имота от едно лице на друго, ще изискате упътвания, специално за случая, като опишете имота, съседи и пр. Ще се изпрати пълномощно за прехвърлянето.

Там, където няма имот, особено място за братски салон и постройка, ще следва да събирате средства, които ще внасяте по пълномощно от

Управителния съвет, например в Популярната банка. Управителният съвет ще дава специално разрешение за изтегляне суми.


За напред няма да се внасят суми на името на брат, а на обществото. Вписването ще става по обикновения ред, но за изтегляне ще се иска пълномощно от Братския Управителен съвет.


За събиране на суми наредете да се състави комитет от 5 души (където има повече членове) и от трима души, където са по-малко. Те ще се грижат за фонда, който ще създадете. Почнете с малко, но постоянството ще ни насърчи. Щом се нагласи комитет на петимата или тримата, съобщете веднага имената на Управителния съвет на секретаря Симеон Симеонов.


Каквито въпроси от юридически характер възникнат - искайте съвет и ще ви се отговори веднага.


В Русе ще направим опит в по-голям мащаб, но и другите градове не трябва да чакат - навсякъде трябва инициатива и настойчивост.


Няма какво да се чака. Има маса градове, където още няма място за братски салон, а може с малко усилия да се намери такова и да се запише на името на обществото "Бяло Братство", след което може да се помисли и за постройка на салон.


Прочее: 1. Вземете бележка за Управителния съвет; 2. За съставяне / уреждане/ комитет от 5 или 3 души за уреждане материалните въпроси и за закупуване място за салон и построяване такъв.; 3. Съобщете имената на избраните; 4. Същите ще получат директиви, как да работят; 5. Съобщете всички необходими сведения за братските имоти, които са още на частни имена, за да може да се прехвърлят на името на Братството.


Адрес: С. Симеонов, "Опълченска" №66, София


Работете всичко с любов и отстъпки в името на Братството.


Б. Л. Н. П.Ж.


Председател:


/подпис: Начо Петров/ Секретар:


/подпис: Симеон Симеонов/


София, 22 септемврий 1935 г.



--------------------
[1] Бележка на съставителя: Това е един от опитите да насочат Братството в друга посока. Никой не се съобразява с мнението на Учителя. За Русенското Братство и за развоя на събитията виж в "Изгревът" т. VI, с. 664-676, 677-700. Снимките на Русенското Братство с Учителя виж в "Изгревът" т. XXII, снимки №13,14,15,16.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ