НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

115. Духовната група образувана по механичен начин

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

115. Духовната група образувана по механичен начин


Тази година успяхме с майка ми да посетим Рила и да преживеем велики моменти там. Пристигна група французки братя и сестри да се срещнат с Учителя. Посрещането им бе голямо тържество. Те изразиха с топли слова радостта си, че са могли да се срещнат с Учителя и дадоха обещание да следват Новото Учение и да работят за него до края на живота си.


През тази година Учителят ни каза да образуваме една група от 20 души от различни възрасти: 5 възрастни братя, 5 възрастни сестри, 5 млади братя и 5 млади сестри. Брат Начо Петров образува групата.


(Забележка: Начо Петров - виж "Изгревът" т. Ill, с. 98-100; т. I, с. 587-588; т. VII, с.175-176; т. VIII, с. 196-197, 221; т. IX, с. 187-188, 207.)


Събирахме се веднъж седмично на молитва и размишление и Учителят ни бе дал 10 точки, по които да размишляваме и споменаваме в молитвата си. Голям черен облак бе надвиснал над Европа и я застрашаваше с разрушение. Една от точките бе този тъмен облак да се разпръсне. На 17.XII.1939 г. пиша в тетрадката си: "Чувствам силно огъня в сърцата на 20-те. Присъствието е живо и ме вълнува до сълзи".


На 13 май 1939 г. дойде моят ред да говоря на групата ни. Когато написах словото си, отидох в 1.30 часа на обяд да Го попитам, дали да прочета на събранието ни тези думи. Той ми каза: "Ако си раздвоена, това означава, че те са нахранени и няма да са благодарни, ако го чуят сега. Може по-късно да го прочетеш".


В момента не разбрах смисъла на тези думи, но след време всичко ми стана ясно. Ето изяснението: "Христос е имал право да говори, защото е изпълнил Словото си. Каквото изпълниш, това говори".


"Това е живот вечен - да познаем великите възможности в Любовта - от нея, което възприемем и приложим сега, зависят бъдещите ни възможности. Носете я навсякъде! Четенето на молитви - да стане, каквото е вложено в тях. Целият свят да се преобрази. Вие сте дошли сега да изпълните това преобразование. Дошли сте да нарисувате една картина - ще я копирате. Копирайте близко до оригинала, но и тя не е, има една разумна природа, на която тази е копие. Копирайте Любовта. Любовта трябва да ви нарисува и изрази чрез очите ви, носа, тялото ви, навсякъде, всеки косъм трябва да изразява любовта. Любовта е единствената сила, чрез която можем да се свържем с Бога - тогава ще виждаме ясно Аз ви говоря за Любовта, но знаете ли колко мъчно се предава Любовта? Като обичам някого, ще го оставя да постъпва така, както аз постъпвам.


В свещените книги е писано туй, което им допада. Аз искам да ви освободя от ония, лигавите работи в религията. Тя е долап, в който те затварят


Не можеш да говориш за Любовта, без да я покажеш. Трябва да имаш една запалка, когато говориш за Любовта. Духът носи запалка. Той щети създаде голяма неприятност, защото ти не си концентриран - разпилян си. Той ще унищожи всичко външно и като се концентрираш, ще те запали. Каквото изпълниш, него говори. Дай на всичко неговото право - не пристъпвай Божия закон.


Това е живот вечен - да се възлюбите един друг. Това е живот вечен - да живеете един за друг. Това е живот вечен - да познаете Бога като Любов, Мъдрост, Истина и да изпълните Волята Му и да кажете, че това, което Христос е казал, е вярно. Да бъде у вас това, което е било."


"Когато се образува група по механичен начин, тя е краткотрайна и работата й не дава желаните резултати. Само по силата на любовта можем да сплотяваме и образуваме едно органическо цяло." Учителят ни учеше, че "красивата форма трябва да има красиво съдържание".



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ