НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

97. Социалната буря от 45 години

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

97. Социалната буря от 45 години


"Този век ще донесе една социална буря, която ще продължи четиридесет и пет години, но ако хората не се вразумят, тя ще продължи по-дълго", казва Учителят в 1921 година. "Човешката ценностна система ще претърпи коренно преобразование. Както е построена днешната цивилизация на неустойчиви основи, тя не може да устои на мощната социална буря, която ще я разклати из дъно. Новата култура на Духа иде да постави в основата на човешкия живот вечните и неизменни Божествени принципи, които никакви сътресения не биха могли да разклатят"


Днес ще стане явно на света това, което е било скрито от него през вековете. Но откриването на истината подразбира големи размествания на пластовете в човешкото съзнание. Пътят към свободата е покрит с жертви и тежки изпитания. Социалната буря е резултат на мощното действие на Духа, Който иска да освободи човечеството от вековното му духовно робство на лъжата и насилието. Цялата човешка история е пропита от духа на насилието и измамата. (Забележка: За социалната буря виж "Изгревът" т. II, с. 38-39 и т. Ill, о. 309-310.)


Днес и най-дивите племена се борят за свобода, защото всичко е движено от Мощния Всемирен Дух в проявление. / "Бог е активизирал Духа Си в този век да преобрази съзнанието на света." (Учителят) - авт. бел. /


А Духът носи свободата. Духът е великият пратеник на Отца, за който Христос говори на учениците си: "Когато дойде Духът на Истината, Той ще ви упътва на всяка истина, защото няма да говори от себе си, но каквото чуе, това ще говори и ще ви извести за идните неща. Той ще ме прослави, защото Моето ще взима и ще ви известява". (Йоан 16:12-14) ./Заб. Тези стихове разкриват кой е Учителят - авт. бел./


Епохата на Светия Дух е в своята сила. Борбата за свобода е всемирна. А свободата е плод на Истината, която изтича от Духа. "Ще познаете Истината и Истината ще ви освободи" (Йоан 8:32). От всички думи на Христа тези са проникнали най-дълбоко в мен и от ранна възраст са мой идеал. При разговора ми в палатката на Учителя Му казах това, което Той изслуша с явно одобрение. Не случайно, на приемната Му стаичка стоеше надслова: "Глава на Твоето Слово е Истината".


В.К.: Нас. 93, откъде е цитатът за 1921 година? Той от вашата тетрадка ли е? Весела. Да. В.К.: Този цитат от беседа ли е? Весела: Да. В.К.: Да, добре. В.К.: На с. 95 е цитирано от вашите тетрадки. Имате ли ги вие тези тетрадки? Колко са тези тетрадки? Весела: Не мога да кажа, но към 12-15 може би. В.К.: Имате ги? Щото моята идея е, понеже ние правим второто преработено разширено издание на вашите опитности и спомени, но след време тези тетрадки, които вие ги имате според мене, трябва да се извадят и това ще бъде един втори том, това е първия том, а това което ще бъде писано във вашите тетрадки, ще бъде втория том. Щото това, което вие цитирате, цитирате много малко от вашите тетрадки, за да регистрирате действията, нали и повествованието на живота ви. Весела: Да. В.К.:


Но смятам, че от тези тетрадки ще бъде един втори том.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ