НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

14. Пенка Димитрова Кодова

ТОМ 24
Алтернативен линк

14. Пенка Димитрова Кодова


Пенка Димитрова Кодова е родена на 31.07.1879 г. в гр. Свищов в едно от най-богатите семейства на града. Започнала е образованието си в Свищов, и завършва колеж в Букурещ. Има сестра Велка, омъжена в Бургас в семейство от братските среди. Със съпруга си Недялко Димитров имат две деца: Мара / родена 1901 г./ и Димитър /роден 1903 г./. Мара Недялкова Димитрова почива в София. Димитър Недялков Димитров живее и почива в гр. Свищов. От 1956 г. тя живее в София.


Пенка Кодова е много известна и уважавана както в Свищов, така и в братските среди в София. В много голяма степен е подпомагала братските семейства в Свищов и в София. Тя е сред поканените участници за събора в Търново през 1920 година. В следващите години завежда и сина си Димитър, тогава 18 годишен юноша. В ранните години на дейността на братството в Свищов, на лозето на Пенка Кодова са се посрещали изгревите на Слънцето и се е играела Паневритмия на широката поляна край него. От тази най-висока точка на хълма над града се виждат най-прекрасните изгреви и залези на Слънцето.


За Пенка Кодова говори в писмата си Нешка Анева: "Надали има втора като нея измежду нашите сестри. Да знаете как геройски изнася на плещите си какви ли не мъчнотии - всевъзможни изпитания и с каква радост понася тя всичко! В нищо тя не отстъпва, твърдо е застанала на своето и нищо не е и не ще е в състояние нито на косъм да я разколебае. Герой жена е! Достоен Христов войн ще е тя'


Тя всякога е весела, жизнерадостна и душата и преживява такъв мир, а понякога такова блаженство, според думите и, каквото досега тя не е познавала. Чудно я Бог крепи всякога. Слава Нему. Как бързо и непоколебимо крачи тя напред! Задача голяма е предоставена ней от Бога и с помощта Му ще успее."


Пенка Димитрова почива на 92 годишна възраст в София на 18.09.1971 г.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ