НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2. Ако изпълнявате волята Божия, ще се проявите като човек

ТОМ 24
Алтернативен линк

2. Ако изпълнявате волята Божия, ще се проявите като човек


КАЧЕСТВА НА УЧЕНИКА


25 школна лекция, 29 март 1939 г., 6 ч. 50


мин., София-Изгрев.

- В: Силата на мисълта. Общ окултен клас,

П XVIII (1938-1939), т. 2.


София, Урания ; АСК 93,1998, с. 74-77.


... В тебе има една глава, това е Божественото начало.


В човека има едно сърце.


Та казвам, служете на Бога във вашата глава!


Кое е главата? - Истината е главата.


И във вашето сърце служете на Бога.


Не казвам, че не служите, но вие се самозаблуждавате. Аз, по някой път, гледам и съм правил много опити. Аз съм употребил един и други начини. Ако употребиш строгия начин и хората стават като тебе строги. Ако употребиш мекия начин и хората стават меки като тебе. Но нито в строгия, нито в мекия начин е спасението на човека. Аз искам да направим разлика сега. Понеже аз излагам себе си. Аз, като дойде до Божията истина, готов съм да жертвувам всичко. А пък, ако дойде до мене, от вашия учител нищо няма да стане. И когато аз ще се откажа, ще се откажа от всичко. И няма какво да ме безпокоите вече. И тогаз бих ви оставил всички свободни, да си вървите както знаете и аз ще си вървя както зная. И аз ще служа на Бога както зная, и вие ще служите както знаете. Някой може да каже: "Учителят не ни учи хубаво." Тогава дръжте живота на Христа. Тогава дръжте живота на Мойсея или друг някой пророк, но бъдете съобразни с вашето верую. Аз не ви проповядвах досега себе си. Вие си мислите това,което не е.


Аз съм повече, отколкото вие мислите. И съм по-малко от това, което вие си мислите. Следователно, две неща има.


Аз съм повече от това, което вие мислите. Какво ще кажете?


Аз съм повече от това, което съм проявил. Аз не съм проявил нито една милионна част от това, което съм аз, разбирате ли? Не е знание това, което човек е научил наизуст, но има неща, които съм разрешил. Христос разреши един въпрос като излезе кръвта му. Той тогаз разреши един важен въпрос. Мислите ли, че вие ще разрешите този въпрос, без да излезе кръв от вашето лице? Вие знаете ли, какво нещо е страданието? И вие имате малки страдания. Не искам сега да остане във вас известно заблуждение. Не се заблуждавайте от известни ваши мисли. Вие се самозаблуждавате в себе си. Не се самозаблуждавайте.


Дръжте едно правило: Дръжте в себе си името Божие свято. Да имате за Него само едно мнение.


Като дойде до името Божие, да има във вас нещо, което не е опетнено, да имате една свещена мисъл. Да нямате никакво роптание и да кажете: "Всичко е добро".


Казано е: "За онези, които любят Бога, всичко ще се превърне за добро".


И стремежа ви да бъде: Царството Божие и Неговата правда. И в този стремеж да бъдете непреривни. И най-сетне вие ще се проявите.


Вашето лично проявление ще бъде в изпълнението волята Божия.


Ако изпълнявате волята Божия, вие ще се проявите като човек Ако търсите Царството Божие и Неговата правда., вие ще имате онази мощна сила, всякога ще бъдете силни. И ако държите името Божие свято, тогава живота ви ще се осмисли.


Та първото нещо е: Не петнете името Божие!


Понеже, който петни името Божие, той всичко изгубва в света. И аз искам да ви предпазя. За вас има голяма опасност, понеже ако се подхлъзнете, който от вас се подхлъзне, мъчно се повдига вече. С покаяние работа не става. Ако някой от вас ще дойде при мене и ще мърмори, аз не съм ви наложил нищо и обещание не съм взел от никого и съм оставил всички свободни и вие не злоупотребявате с тази свобода.


Аз искам да осветите името Божие, да търсите Царството Божие и Неговата правда и да изпълните волята Божия. И ако тия три неща изпълните, аз зная, че и другите неща ще направите. Аз не се меся в другото вече. Да имате на какво да разчитате. Като дойде някой при мене, аз не мога да му взема страданията. Вие казвате: "Каквото каже Учителят, ще го направя." Че аз не съм ви поставил на изпит. Вие сте Петровци, по три пъти сте готови да се откажете. Не че го искате, но като дойде страхът се отказвате и после се мъчите. Хубаво, като заминете за другия свят, къде ще заминете? Какво понятие имате за онзи свят? Когато дойде Христос на земята, не можеше да се върне обратно. А трябваше да мине по пътя на страданието и като изтече кръвта, тогаз можеше да се върне. Тогаз можеше да се качи при Онзи, Който го е пратил. Та и вие по същия начин може да се качите. Същият закон е. Нито аз мога да се върна тъй както си мислите. Аз разбирам законите.


Вие казвате: "Той всичко може да направи".


Всичко, което се прави, трябва да бъде разумно. Всичко, което се прави, трябва да бъде силно. И във всичко, което човек прави, той не трябва да бъде раздвоен. Помнете: не можете вие да бъдете щастливи от сега нататък, ако не изпълните това, което ви казвам. Инак вас ви очаква голямо страдание.


Всеки, който е слушал моето слово, словото ще ви съди. Пък и аз същевременно, и аз ще бъда съден. И аз, за каквото съм говорил и мене ще ме съдят, с вас заедно. И мен ще съдят и вас ще съдят Ако има нещо криво мен ще ме съдят, че не съм го казал както трябва. А пък вас ще съдят, че не сте го изпълнили както трябва. Най-първо съдбата ще почне от вас. И започнала е вече. Започнала е от избрания народ - евреите.


Казано е, че съдбата започва от Дома Господен.


И с вас ще започне. Съдбата ще започне с най-добрите - те са избрания народ. И след това ще дойде съдбата и за другите. Та всички онези, които са избрания народ, съдбата от тях ще започне. Понеже това са леките дела и не мислете, че така леко ще отидете при Бога.


На думата "славянин" ще извадите първите две букви "сл" и остава "авва". Това е най-хубавото. Този е онзи, скритият вътре. Славянинът трябва да познае Баща си. А пък "ела" какво значи? Каквото човек си постила, на това ще легне. "Сла" е началото на глагола "слагам".


Вие трябва да сложите великия закон на любовта като основа на живота си, да познаете вашия Баща. Това е славянин.


Славянин е онзи, който познава своя Баща и върши Неговата воля.


Та желая, в това отношение, всички да бъдете славяни, да познавате вашия Баща и да извършите по дух Неговата воля Че който ви види, да каже: "Блажени тези синове, които вършат волята Божия." Блажен е онзи, който върши волята Божия.


Сега вие ще излезете вън и ще кажете: "Страшно ни наряза Учителят". Вие не сте разбрали нищо тогаз. Ако аз ви нарежа, нито един няма да може да излезе оттук.


Ще кажете така: "Учителят ни говори, че трябва да държим свято името Божие в себе си, да въдворим Царството Божие и Неговата правда в себе си и да изпълним волята Божия".


И тогаз всичко друго ще ви се приложи, казва Писанието. Вие сега търсите причината, че този, онзи бил виноват, четова-онова не е станало както трябва, че този, онзи, не постъпил както трябва. Ние нямаме закони как да се постъпва. Имаме един закон: Аз съм ви проповядвал любовта, но тази любов разгалва хората. Един човек като го обикнеш, той започва да ти заповядва. Любов, в която ние не сме готови да слугуваме, тя не е правилна любов. Любов, в която ние искаме да заповядваме, не е правилна любов; понеже ни обича, да го изнудиме, това не е любов. Това е насилие. В любовта се проявяват най-хубавите чувства и мисли. Аз искам вашата любов да бъде абсолютно безкористна. Вие си дръжте вашата любов. Аз не искам да я закачам. Но вашата любов ще се повдигне и ще се пречисти, ако имате Божията любов.


"Авва Отче", се казва там. Думата "Авва", значи Онзи Баща, Който носи тягостите на своите неразбрани деца. В думата "Авва" два пъти се повтаря буквата "А". Ако махнем първата буква "А", остава "ва". Българинът казва "ва" - да се спре нещо. Та казвам: като махнем първата буква "А", остане "ва", какво ще стане? Та сега всички ще се натоварите.


Всеки да си носи товара. И да благодарите. Този товар ще го носите на мястото, дето трябва. И като го занесете така товара, там на мястото, всички въпроси ще се разрешат.


Добрата молитва


6 часа и 50 минути


Послеслов:


Учителят:


"Любовта е сила, която слиза от Бога".


"Мировата Любов е излизане на Бога".


"Космичната Обич е връщане към Бога".



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ