НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.5. Идеите на Всемирното Бяло Братство

ТОМ 24
Алтернативен линк

6.5. Идеите на Всемирното Бяло Братство


Български бранител (София), Г. XI,


бр. 113/14 (II-III.1940), с. 4.


Учението на Учителя в Америка.


П-р Марков, който е завършил висшето си образование в САЩ, редовно поддържа журналистически връзки зад океана оттук. По една чисто американска традиция неговите съмишленици печатат свой Бюлетин, посветен на другарския им живот и вътрешни преживявания и опитности. В бюлетина участвуват повече от 30 учители, пастори, коопертивни дейци, мисионери, журналисти и др. пръснати в Китай, Сиам, Индия, цяла Америка, Европа и пр. Редакцията му е в щата Мичиган, а администрацията в Уискансън. В това периодично издание г. М. Ж. Марков тоже взема живо участие и в последния брой на Бюлетина четем между другото и следните редове, посветени на България.


"Преди седмица аз Ви изпратих, и на д-р Lyons, една от книгите на нашия голям български мистик г. Петър Дънов."


(Г. д-р Lyons е известен чикагски журналист, професор в едно от най-големите духовни заведения в Америка и е посветен изключително на библиотечното дело. Книгата, изпратена на г. д-р Lyons е Големият брат", а до редакцията на Бюлетина е изпратена статията на владиката Vreede "Дъновото движение в България"и беседата "Високият идеал"от г. Дънов. Всичко преведено, разбира се, на английски език. - (б. р.)


"Г-н Дънов, пише г. Марков, е син на български православен свещеник. Той е бивш проповедник в Методистка епископална църква и е следвал в семинарията Drew J. N., Америка, около 1890 г, но аз не съм сигурен за годината. Сега г. Дънов е около 77 годишен и изглежда като младеж, в своята походка и живот.


Ако има някои там, които биха полюбопитствували да узнаят повече за основаното от Учителя, както го наричат Всемирно Бяло Братство, съобщете ми и аз на драго сърце ще дам по-пълни сведения. Това наше, чисто българско движение представлявало интерес за студентите по Сравнителна религия, История на религиите, Социология, Психология и тям подобните дисциплини.


Аз бях един от рядко привилегированите през това лято (миналото - б. р.) да посетя Рилския стан на Братството и ми беше позволено да изнеса 12 лекции по Библията и мистицизма.


(Надълго и нашироко се разправя по-нататък за многото гости, кои са те, от где са били и пр. Дават се обяснения за приключените в писмото снимки, казва се, че в Братството има евреи и т.н. Всички тия сведения в подробности нашите читатели могат да видят в броевете на Български бранител от септември 1939 г. - от 106 до 112 до настоящия брой).



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ