НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4.3.22. Стоян Ватралски. Биографична справка

ТОМ 24
Алтернативен линк

4.3.22. Стоян Ватралски.


Биографична справка


Вергилий Кръстев


1. Стоян Ватралски е роден на 7 март 1860 г. в с. Вакарел, околия Софийска. Тогава децата са пасели овцете на семейството си. Попът в селото е обучавал децата на старославянско четмо. Момчето Стоян изпъкнал като ученолюбив. Бил е в услуга на попа в черковните му служби.

2. По онова време някои български владици организират откриването на училища за обучение на българчетата за бъдещи учители. По този начин чрез местния поп бил изпратен в гр. Самоков в училището за българчета.

3. Бил много ученолюбив, паметлив и завършва училището в съкратени срокове. Понеже в Самоков има евангелско училище, той се среща с тях. Напуска училището на владиката Дометей и се записва в Евангелското научно-богословско училище.

4. Тази постъпка предизвикала реакцията на владиката, на попа в селото и баща му спрял да му изпраща пари. Но Стоян започнал да се издържа сам, като работел като "момче за всичко" при евангелистите.

5. Завършва училището и бива изпратен за обучение в САЩ по евангелска линия. От 1884-1894 следва семинария във Вашингтон, а в Харвард - университет. Завършва и се предава на проповедническа дейност и на писателска дейност. Престоява в САЩ 16 години.

6. Завършва своето пребиваване в САЩ и се завръща в България. Започва самостоятелна дейност като евангелски проповедник, писател и общественик.

7. Публикуваме много голяма част от неговата дейност, отразена в публикациите му. Бил е много продуктивен като издател. Макар че неговото творчество не е било прието. Днес то е непознато. И отхвърлено!

8. Понеже на събора през 1926 г. присъствува на "Изгрева" и го отразява във в. "Зорница", то той остава в очите на последователите на Учителя Дънов като честен, почтен и истински евангелски служител. Затова му издават публикацията в 2 отделни издания.

9. Ето защо включих неговото име и го застъпих с материала в "Изгревът", том XXIV. Освен това успях да намеря 2 негови снимки. А за събора през 1926 г. друг никой не е писал. Невидимият свят го изпраща като свой представител и той описва събора на Бялото Братство през 1926 г. Само той го е описал.

10. Невидимият свят изпраща един фотограф, който прави снимки на събора 1926 г., които сега за пръв път се публикуват. Също бива изпратен и друг фотограф, който публикува също снимки от събора 1926 г. във в. "Илюстрована седмица", които също публикуваме в този том.

11. Запитваха ме защо го застъпвам в "Изгревът". Ами защото е описвал събора на Бялото Братство 1926 г., публикувал го и защитава Учителя Дънов във в. "Зорница".

12. По онези години на голямото гонение срещу Учителя Дънов от държавата, от властите и обществото, е било голямо геройство да се намери един българин и да го защити. Намерил се е поне един.

13. А сега се намери друг българин да го включи в "Изгревът" том XXIV.


Благодаря на Бога, че можах това да го направя!


От съставителя на "Изгревът" Вергилий Кръстев.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ