НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

30. БЕШЕ МАЙ

Милка Периклиева ТОМ 23
Алтернативен линк

30. БЕШЕ МАЙ


Чуден, дивен май!


Целият Изгрев ухаеше... Навсякъде цветя. Пролетна симфония и красота! Слънцето щедро сипеше своите следобедни лъчи и нежни виолетови воали хвърляха прозрачна сянка над цветните лехи под цветята.


В салона пред пианото няколко приятели оживено разговаряха и спореха. Аз бях дала среща на една приятелка в салона и чаках. Не след дълго вратата се отвори. С леки стъпки влезе Учителят и разположен се отправи към групата. Зарадвани от приятната изненада, приятелите Го посрещнаха радушно.


Незабелязано се приближих и аз до тях. Извадих тетрадката си от чантата и започнах да записвам интересни изказвания, които Учителят даваше за музиката.

-  Не спорете за несъществени неща. Музиката трябва да ви служи като средство за самовъзпитание. Тя е метод, чрез който нещата израстват. Всеки тон е семе, което трябва да се посее, за да се прояви. Приемете пеенето за себе си като метод за концентрация и връзка с по-висши същества. Когато пеете концентрирано, ще проникнете в живата сила на всеки тон.


Научете се да пеете семпло, правилно, с концентриран ум. Окултната музика трябва да се пее не както пеят хората, а както пеят ангелите. Всяко упражнение пейте по няколко пъти, докато схванете пулса и ритъма на песента. Изпейте сега «Бог е Любов».


Ние изпяхме песента, а Учителят тихо свиреше с цигулката.

- При пеенето трябва да взимат участие сърцето и умът. Тенорът има отношение към Юпитера, а алтът - към Венера. Сопранът привлича слънчевата енергия, а басът - земна. Всеки тон се подчинява на известни закони и носи специфично влияние. Бъдещата музика ще използва сегашните методи плюс новото, което тя носи. Динамичност в музиката се предава лесно на светлината. Трябва да знаете как да съчетаете тоновете, за да произвеждат светлина и топлина. Музикантите трябва да знаят трептенията на всеки тон. Основният тон «до» има 256 трептения, от които едната половина са положителни, а другата - отрицателни. Сега вие пейте и се учете да пеете. Законите един по един ще ви се откриват.


Учителят взе цигулката и изсвири «В зорите на живота». Свиреше тихо, съвсем тихо, като ехо от ангелски светове. Слушахме със затаен дъх!


Беше май... чуден, дивен май! Хиляда деветстотин тридесет и пета година, на Изгрева.


Ето текста на упражнението, дадено ни от Учителя с пожелание да се прилага и пее с успех:


В ЗОРИТЕ НА ЖИВОТА
В зорите на живота (2)
Слънце изгряваше, (2)
на природа граници очертаваше. (2)
В душа ми мощен дух пробуди (2)
и в сърце ми любов събуди, (2)
събуди, събуди,
и в сърце ми любов събуди.

Музика и текст, дадени от Учителя.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ