НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21. ТРИТЕ ЯДРА НА ИЗГРЕВА

Сава Симеонов ТОМ 23
Алтернативен линк

21. ТРИТЕ ЯДРА НА ИЗГРЕВА


Идва един брат на Изгрева. Учителят го посреща пред салона, застава строго и с висок глас вика:

- Вие, младите! Вие, младите! Вие, младите!


Повтаря го три пъти. Братът изобщо не може да разбере за какво става въпрос. А Учителят продължава:

- Аз ще ги изгоня! Аз ще ги изгоня!


Братът мълчи, не може да разбере нищо. Учителят продължава:

- Три ядра има тука, които си правят каквото си искат.


Други приказки няма. Само това. След малко Учителят ги посочва тия три ядра.


Първият е Любомир Лулчев. По това време той събира младежите около себе си, прави се на проповедник, на ръководител, и така създава една група от около 20-30 души, които нарекли «Упанишади». И така тези 30 души се отклоняват от Учителя.


Вторият е Симеон Симеонов. Той е имал около себе си антураж от братя и сестри. Всеки е искал да има група и да бъде ръководител. Аз съм живял в неговата къща като наемател. И там, при него, се събираха и той им четеше беседите на Учителя, свиреше им на цигулка и пееха песни. Но това беше като затвориха салона през 1958 г. А преди това, от 1945 г. до 1958 г. той ръководеше тези събрания в салона, казваше какво да се чете, какви молитви да се казват и какви песни да се пеят. А той им свиреше на цигулката.


Третият бе Христо Цонзоров. Той завършва агрономство, дават му работа в провинцията като агроном, но не отива да работи, а седи на Изгрева. А на Изгрева някой трябва да го издържа, да го храни. А кой го издържа? Намира се една сестра да го храни. А той се правеше на светия. Живееше в една барака на една сестра. Та те нямаха жилище, къде да живеят. Може ли да се направи тука жилище? Онази обстановка е такава - тука са ниви. Тоя направил и сковал барака, друг сложил палатка. Накрая имаше брегове, където бяха тоалетните. Но никой не иска да отиде надолу, а всеки иска да бъде близо до салона. И са взети местата близо до салона, а другите бяха свободни. Та, бяха поникнали бараки напълно безразборно.


И така, този брат, към когото се бил обърнал Учителят, да му каже за трите ядра, е бил Игнат Котаров. Той отива до бараката, гдето живее Христо Цонзоров, оглежда я отвън, вижда една тенекия, пълна с газ. А с газ се наливаха тогава газените лампи за осветление вечер. С нея се пълнеха газовите примуси и с тях се готвеше, те бяха много практични за всички. Игнат взима тенекията, полива с газ бараката отвън и я запалва с клечка кибрит. Бараката изгаря. Та, така Христо Цонзоров остана без барака и трябваше да напусне Изгрева. Та, имаше някои, които можеха да живеят на Изгрева, а за други не бе позволено.


А Цонзоров беше добър човек, не е лош човек. Но с поведението си беше създал ядро, което работеше срещу Учителя.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ