НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4. ЗА ДА ИМА КОМУНАЛЕН ЖИВОТ ТРЯБВА ДА СЕ КОМУНИЗИРА НЕ КАПИТАЛА, А ТРУДА

ТОМ 22
Алтернативен линк

   4. ЗА ДА ИМА КОМУНАЛЕН ЖИВОТ ТРЯБВА ДА СЕ    КОМУНИЗИРА НЕ КАПИТАЛА, А ТРУДА




СЪВЪРШЕНИЯ МЪЖ . Беседа от Учителя ,държана на 19 август  1922 г. - В: Беседи , обяснения и упътвания от
Учителя . Дадени на учениците от Всемирното Бяло братство , при срещата им в гр. Търново , през лятото 1922 г. [София . 1922]. с. 63,72


„Често ние трябва да си помагаме взаимно. В Бялото Братство вие всинца трябва да имате едно сплотяване, не да живеете индивидуален живот, но взаимно да си помагате. Ако 10,20,30,100 души са съединени в един ум, в едно сърце, могат да извършат успешно каквато и да е работа. А един човек, или 20 души разделени, много по-мъчно може да я свършат. Следователно, на физическото поле се изисква сплотяване , обединяване , образуване на тези братства . И всички трябва да употребим, да посветим известно време за физически труд. Труда да бъде за ония братя, на които трябва да се помага. Всинца трябва да помагаме. У нас ще положим като принцип това, че всички трябва да работим, а не да ставаме роби на труда, и нашата работа трябва да бъде едно удоволствие. После, ние няма да се занимаваме с вярвания, кое е право и кое криво. Често се раждат в градовете разделяния между някои братя - не се обичат. Аз казвам, че това са хора, които няма какво да правят, без работа са, разделят се. Вземете някой фалирал търговец, като няма работа, отваря тефтера, гледа кой има да му дава, та да го даде под съд. А той е християнин, знае, че не трябва да го дава под съд. „Не съди брата си". - „Да, но трябва да се прехранвам, ще го съдя".

Ние ще вземем да изгорим всички стари тефтери, ще забравим всичко речено-казано. Стария живот нали го отказваме? Стария живот съвършено ще изчезне. Сега започва новия живот на Любовта."
„Сега, нещо за братските градини (Виж "ИЗгревът" том X с. 67-68 ). Запр. Какво сте направили вие до сега за братските градини? На колко места са направени братски градини? Само в Айтос, мисля, има. На друго място няма. То е пак достатъчно. Сега, добре е, ако впрегнем колективно нашия труд, и трябва да го впрегнем така, че да се комунизира не капитала , но труда , работата. И аз съм уверен, че във всинца вас има желание, сили, способности, вие всичко може да направите,само че още не познавате себе си."



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ