НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

25. СЪЗНАНИЕТО НА ЧОВЕКА ОПРЕДЕЛЯ СЪДБАТА МУ

ТОМ 22
Алтернативен линк

25. СЪЗНАНИЕТО НА ЧОВЕКА ОПРЕДЕЛЯ СЪДБАТА МУ




ДА ИДА ДА ГО СЪБУДЯ . 15 Беседа от Учителя ,държана на 8 дек. 1929 г. - В: Крадецът и пастирът . София . 1937 . с. 314 . ([Сила и живот , Сер. XIII], т. 1)

„Всички хора не могат да бъдат учени, но не могат да бъдат и невежи. Всички хора не могат да се родят изведнъж, но не могат и да умрат изведнъж. Всяко явление става на точно определено за него време . За да дойде до вътрешния смисъл на живота, човек трябва да разполага с високо съзнание.
Какво представя съзнанието на човека ? Съзнанието на човека е онова вътрешно начало в него , което определя съдбата му Каквото е съзнанието на човека, такъв е неговият ум, такова е и неговото сърце. Съзнанието е нещо реално за хората. Те го признават в себе си.


Зад съзнанието седи друга, по-възвишена област, върху която се гради Божествената наука. В тази област може да влезе само онзи, който живее според законите на абсолютната любов, мъдрост и истина. Това е една свещена област, в която обикновен човешки крак не може да стъпи. Никое човешко око не би могло да надзърне в тази област. Не само човек, но никой ангел, никой архангел, никое божество не би могло да надзърне в тази свещена област на Битието. Ако едно божество, или един ангел надзърне там, той трябва да съблече дрехите, с които е облечен, да се откаже от положението в което се намира, и така да влезе. Какъвто човек да влезе в тази област - богат, сиромах, учен, невежа, праведен, грешен, красив или грозен, той непременно трябва да забрави положението си, в което се намира. Като прекара там известно време, той ще излезе и отново ще се върне между хората, но вече изменен, нов човек. Не е достатъчно да бъде човек красив, но на тази красота трябва да съответствува красиво сърце, красив ум, красива душа и красив дух. Това значи истинска красота."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ