НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

17. МЕЖДУ МОЙСЕЙ И ХРИСТА НЯМА НИКАКВО ПРОТИВОРЕЧИЕ В ОСНОВНИЯ ЗАКОН .

ТОМ 22
Алтернативен линк

17. МЕЖДУ МОЙСЕЙ И ХРИСТА НЯМА НИКАКВО ПРОТИВОРЕЧИЕ В ОСНОВНИЯ ЗАКОН




ЗА ТЯХНОТО НЕВЕРСТВО . Беседа от Учителя , държана на 6 февр. 1927 г. - В: Влизане . Сер. IX. т. II. София .1930. с. 137

„Когато се казва, че Христос се чудил за неверството на хората, това подразбира, че Той се е чудил защо, именно, хората не вършат волята Божия. Човек първо трябва да бъде полезен на себе си, т.е. на всичко възвишено и благородно в себе си, за да почувствува онази дълбока вътрешна радост. Това е първият лъч на неговото изгряващо слънце. Всеки, който излиза от тунела и среща първия лъч на слънцето, той изпитва голяма радост, че е излязъл от долината на своя живот. Казвам: всеки човек трябва да изпита тази радост.

Мнозина се съмняват в това, което им се говори, и се запитват: наистина, коя религия е най-права - Христовата, Мойсеевата, тази на Буда или на Мохамеда? - Всичко, каквото са учили и проповядвали тези хора е право, но намерете чистото Мойсеево учение; намерете чистото Христово учение и разберете неговия смисъл и дух; намерете чистото учение на Буда, на Мохамеда и извадете дълбокия смисъл в тях. Право е и това, което съвременните философи учат, но трябва да се разбере дълбокият смисъл на техните учения. Между Мойсея и Христа няма никакво противоречия в основния закон, който те са проповядвали. Също така между Христа и Буда няма никакво противоречие. Общото и най-главно във всички тия учения е следното: Без Любов живот не може да съществува. Без Бога светлина не може да има. Тия велики хора са проповядвали за Бога, но рекат ли хората да приложат това учение в ежедневния си живот, те вече го изопачават, защото имат смътно понятие за Бога. Те искат да видят Бога вън някъде. Искате ли да видите Бога отвън, вие се намирате в заблуждение."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ