НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

45 И ДРУЖБАШИТЕ‡ - НЕЛЕГАЛНИ (бр. 17, 19.V.1924 г.)

Любомир Лулчев III. Вестник „Ратник на свободата” ТОМ 21
Алтернативен линк

45 И ДРУЖБАШИТЕ‡ - НЕЛЕГАЛНИ (бр. 17, 19.V.1924 г.)


(В. „Ратник на свободата”, бр. 17, 19.V.1924 г., София, стр. 1)


Не, това не са само слухове - това го е казал министърът на България зап. генерал Русев. Предполагам, че той има основание да говори така - инак не би имало смисъл да заблуждава толкова слушатели, преди още да се е произнесъл какъвда е съд. Аданните за съда са събрани. Трябва да се предадат в ръцете на тези, които по право, закон и длъжност ще обвиняват български граждани и само след това вече, присъдата ще каже дали наистина има престъпност или това са викове само на хора, които всеки, който не мисли като тях, го изкарват... нелегален и, ще - не ще, искат да го накарат да повярва, че е такъв. Наистина, ако властта сама себе си смята за легална, защото дойде по нелегален път, то естествено е, че всички други политически партии, дохождали по други начин до властта, са „нелегални” - затова спор не може да има - и мястото им в такъв случай е „вън от законите”, според които властта е „вътре”.

Но едно естествено правило има, което министър Русев изглежда е забравил: „когато изключенията станат повече от правилата - те стават правило, а правилото - изключение...” Тъй че тия „вън”... „вътре” и без айнщайновата теория са неща много относителни и бързо сменяващи се...

Не е тоя пътят, г-н Министре. С взаимни преследвания се стига само там, където отиде Стамболийски. Защо вий вървите - и при това много по-бързо - по неговите собствени пътища? Мислители, че ще избегнете и съдбата му? Спомнете си, че и вашите политически противници са българи и са заслужили на отечеството си, защищавали са го като прости редници с кръвта си и тялото и следователно естествено е да го обичат поне колкото всеки ваш партизанин.


Озлобението затъмнява погледа и с него се стига само до национални катастрофи. Срещу идеите с насилие не се воюва - това ни говори хилядолетната история на человечеството и няма защо да се мисли, че тя ще направи изключение за вас. Благи бъдете, защото сте человеци и българи
- не забравяйте това. Ако други забравят това - вий не се приравнявайте с тях. Защото и за вас не ще е добре, и за отечеството - лошо.


Ратничка


Публикувано изображение
* Рачо Петров е министър-председател от 1901 г. до 1906 г.
† На 22 ÷ 23 септември 1923 г, е Септемврийското въстание, потушено с кръв от превратаджиите начело с
Александър Цанков.

‡ Дружбашите са земеделците, понеже тяхната организационна първична клетка е „дружбата” по селата, (бележки на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ