НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(57) Среща с Учителя на 5.Х.1939 г., 3½ до 4 и ½ след обяд

ТОМ 20
Алтернативен линк

(57) Среща с Учителя на 5.Х.1939 г., 3½ до 4 и ½ след обяд




Ходих да му занеса някои купени работи и др. и между другото той ми каза:

«Има нещо низко в английската политика. Минаха от  мъдростта в егоизъм. Биха се и русите по-рано, те англичаните взеха  големите кокали, а на Русия, която беше тяхна съюзница, взеха и от  земите й... Сега регулират храната навсякъде и с това се регулират и  енергиите, защото сега всякъде ядат много и мислят, че могат да правят  каквото искат. Ако белите изгубят своята власт, ще дойдат жълтите и ще  се върнем назад379... Но [не] иде нещо хубаво... От много  ядене хората пощуряват. Но германците са наистина в лошо положение.  Изглежда, че никои още не са готови за войната. Някои събития я  ускориха, но дано с малкото да мине. Наши много глупави... Хитлер не  устоя на думата си. Германците биха направили много пакост, ако биха  могли (затуй са ограничени), жестоки са... Молотов380 е най-творческият, но мяза на Литвинов381, пт разбира, екзекутивен тип. Като Бог помага, така е. Молотов е умен държавник... Дадоха на Германия, взеха си тяхното.382 В славяните има една естествена справедливост, а в англичаните, понеже се чувствуват силни - една естествена несправедливост.

Българите ще видят сега, че и без да се бият,  може да получат нещо... И депутатите навреме отидоха в Русия -  Провидението. Англичаните имат голямо подозрение - разкъсаха България  поради свои лични интереси Сан-Стефанска: после - на Северна и Южна, за  да не би да станем руска губерния и затворим Черно море. А то  Сан-Стефанска България щеше да бъде в услуга на Англия, но те не можаха  да предвиждат.383 Те от Русия няма какво да се плашат... С тая война Хитлер нищо не спечели. Англичаните не искат да предизвикват сега Русия.

Англия трябва да поправи погрешката си по един  разумен път. Много работи ще се поправят и в България. Ако не направят  мир, ще разрушат всички градове и каква култура ще... покажат(?)... Сега  отгоре трябва да им наложат мир (защото нямат съзнание), отдолу  чувствува се, [че] основа няма. Вършат своеволия. Сега казват, че в  Русия ще изгубиш външната свобода, а в Германия - вътрешната. Но в  германския народ има много славянска кръв (която ще го облагороди).  Светът сега има двама съдебни пристави (Германия и Русия), да ни дадат  Добруджа.»384


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ