НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

16. Характерология (продължение)

(В. «Братство», бр. 174, 6.XII.1936 г., стр. 3-4) ТОМ 20
Алтернативен линк

16. ХАРАКТЕРОЛОГИЯ

I


(Продължение)


(В. «Братство», бр. 174, 6.XII.1936 г., стр. 3-4)


Широчината на един нос, на гърба и основанието му, е важен признак. За идеален нос би могъл да се смята тоя, който и при основанието си е толкова широк, колкото и при ноздрите. Тогава той образува две паралелни линии, които сочат разумния път, който това същество е минало от хиляди години, физическото наследство е само една малка част от тоя път. Много по-важна е психологическата и духовната страна, която определя оная генерална насока на Пътя, която в края си дава типа на един «ангел» или «демона». В своята обща насока человек може да принадлежи към едно възходящо или низходящо течение. И тогава всички дарби могат да станат благословение или проклятие за него. Нима ученият престъпник [не] върши по-добре замислени престъпления от глупавия?

Тесният при основанието си нос показва, че человекът, който го има, е свикнал и на малкото, и на многото, но че устойчивост няма. От него може да чакаш криволичение и изненади, непостоянност в отделни случаи. Материалното може да му служи за стимул. Когато е свързано с конкретен ум (тясно чело), силно развити челюсти това е типът на хората, които най-често стават оръжие някому и вършат физически престъпления. Напротив, широкият в основанието си нос сочи за голямо духовно богатство на притежателя му. Такъв човек е устойчив в своите стремежи, проявява необичайна настойчивост, енергия, която тече по строго определена насока. Такъв човек има дълбоки чувствувания и е готов на подвизи. Такива носове често се срещат между простите хора, надарени с естествени умове тъй наречените природно интелигентни или самоуци. Хубаво е да се наблюдават такива хора, когато ни се случат на пътя. В тях има едно спокойствие, което лъха и внася надежда за бъдещето.


Публикувано изображение


Областта «а» засяга физическия свят и всичките разширения в тая област са свързани с прояви във физическия свят. Прекомерното развитие на тая област е характерно за вредни излишъци или недостатъци, или даже болести (пиянство, разстройства на бъбреци, лакомство, понякога и хроническа констипация). Всичките тези болести си имат, разбира се, отделни белези, но нашата цел не е да определяме болестите по изгледите на носа. При това то не е и мъчно да бъде сторено от всеки що-годе наблюдателен човек, защото те са съпроводени и с характерен цвят на самата кожа (потъмнявание при стомашно разстройство, «цибреене» при разстройства на бъбрека и пр. пр.)

Самият връх на носа като фигура е характерен. Ако той завършва закръглено, това показва уравновесена енергия. Ако той е остър, показва недостатъчна проява във физическия свят, но ако е съпроводен с едно издуване в широчината и височината в областта «в», тогава това са желания, които могат да доведат до необмислени постъпки. Уравновесеният нос (2) фиг. 1, показва на душевно и телесно владение.

Публикувано изображение

В областта «b» всяко разширение отвътре навън сочи на непомерни желания и ако е съпроводено и с разрастване във височината, показва един начин на живот, който е следван в много поколения (психическа и физическа наследственост). Ако е само в областта «b» (широчината), без да се изменя височината му, в такъв случай имаме работа само с физическа наследственост (в смисъл наследственост само от едно поколение. Психическата засяга преражданията на самото лице (фиг. 4).

Хора с остри върхове на носа са склонни към естетически фини наслади и същевременно към противоположни (понякога цинични) изживявания. Изобщо, ексцентричността я проявяват в дребното; в едрото са благородни, услужливи, отстъпчиви. В речта си често неясни и непоследователни (това е частно значение, не общо за тоя тип хора).

Публикувано изображение

Всяка вдлъбнатинка на носа сочи на слабост и падения (неактивност, липса) в съответната област.

Така гърбицата «b» е прилив на чувства, и в областта «с» на духовност.

Широчината в областта «c» е широк мост, който свързва интелекта с духовната област. Богати възможности, благородство, влияние на душата върху индивида.

Изобщо, горният край, основанието на носа и челото между веждите най-често е първият светъл център, който начинающият ясновидец може да забележи. В някои хора с развити душевни способности или много страдали, той издава тиха светлинка именно подчертавам тая дума «тиха», защото, когато се загледате на това място и ако не видите нищо, пак ще усетите едно спокойствие, което тихо лъха и се влива във вас.

Публикувано изображение

Сега нека разгледаме външната форма на носа, в която линията не е права, но огъната. Тя може да бъде огъната навън «орлов нос» или навътре «чип» (женски нос). В двата случая качествата са почти противоположни и от казаното досега за правия нос може да бъдат извадени заключения по аналогия, като се държи, разбира се, сметка за съответното поле, в което става проявата физическо, чувствено или умствено. Единия нос бихме могли да наречем активен, другия пасивен, но и двата са с преобладание на кривите линии, чувствата, желанията, които са главният двигател. В единия случай като чувства, които търсят пласиране. Изобилие на извор, който очертава своята дейност с рекичката, на която дава начало (такъв човек търси да обединява, усвоява и завладява, да притежава и обсебва), центърът на което е личната придобивка. Във втория случай вдлъбнатият нос има изобилни чувства, които търсят обект да се задоволят, като се отдават, но в които личното се стреми за нещо чрез даване на онова, което има. Натури, склонни към самопожертвувание. Добри, предани майки. В първия умът е насочен към обмисляне, обхващане, асимилирание; във втория любопитството замества любознанието, лесното познанство, осмисленото приятелство. Първите форми са присъщи на изследователя, банкера, пълководеца; вторите на жени, учени, които следват своя вътрешен подтик.

Публикувано изображение

Първата форма е на ума, сметката и след това желанието; втората на чувството, желанието, личното, любопитството.

Мъже с орлови носове са честолюбиви. Мъже с орлови носове са хора, които влагат голяма амбиция в своите дела.

Жени с такива носове са обикновено умни хора, но недостатъчно добри жени. Те проявяват често мъжки характер, енергични са повече, отколкото е потребно, и дохождат в стълкновение с околните. Понякога безсърдечието и безплодието са им присъщи. Когато долната част на носа при ноздрите прави едно значително отскачане нагоре, това е признак най-често на необмислени желания, тщеславие.

Ако гънката на гърбицата е мека и хармонична жени с такива носове са много предани на своите деца.

Мъж с огънат нос обикновено е енергичен, милостив, деен, любопитен.

Жени с такъв нос добри, любящи жени, предани майки, енергични, сприхави, приказливи. (Следва)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ