НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

38. МУЗИКАТА

ТОМ 20
Алтернативен линк

38. МУЗИКАТА


(В. «Алфа», г. I, бр. 8, понеделник, 23. VI. 1924 г., стр. 2-3)

Музиката е отечеството на душата. Ний, частиците  на всемира, изхождаме от общата Всемирна Душа. А Всемирната Душа е  хармония и между отделните частици. Отделните частици на всемира са  звена в общия хор на всемирната музика. Индивиди от човешката еволюция,  от животинската еволюция, от тази на растенията - са звена на общия хор  на всемирната хармония. Хармонията е сцепление на тоновете по ред и  градации, а музиката - разумна комбинация на тия сцепления... Всичко във  всемира е музика и хармония, и вън от нея нищо няма. Тогаз, когато  човешката еволюция е достигнала до положението да работи в разумно  нагаждане на тоновете един до друг - е открила най-силното оръдие, за да  си дигне очите нагоре; тогаз е видяла от неизброими далечини  отечеството си; разбрала е, макар и смътно, своето възвръщане към Бога.

Музика и възвръщане към отечеството ни - е едно.

Когато музикантът засвири, змията си надига  главата, вслушва се и изменя своя път; кучето повдига своята глава и  грозно завива; конят нервно трепва, наострова уши и започва да цвили...  Всеки индивид - от човешката, животинската и растителната еволюция -  разно реагират на музиката. А какво нещо е реакцията? Отражение.  Отражението е действие на контакт, на допирни точки... Всичко изхожда от  Всемирната Хармония - и всичко по отделни пътеки и пътечки се възвръща  към нея. Чрез музиката ний влизаме в контакт с Бога.

Музиката има окултна сила. На болния тя дава  успокоение и сила, на здравия - разширява сърцето, на скъперника -  разтваря кесията, а на добро-детеля отваря очите му по-близо до  Истината. Музиката е магическа сила.

Когато човекът е разбрал в своето подсъзнателно  схващане смисъла на музиката - създал е за пръв път храмовете, а когато в  своето свръхсъзнание разбере музиката - той ще си разруши храмовете,  защото тогаз ще му стане храм: цялата земя, цялото човечество, цялата  вселена... И, върнал се в недрата на своето отечество, равен със своите  братя - човеците, по-малък брат на своите предшественици - ангелите;  по-голям брат на своите братя - животните - всичко около него ще бъде  музика. Всичко около него ще бъде музика, защото в основата на цялото  мироздание е поставена Всемирната хармония. А хармония, музика, мъдрост,  сила, воля - това са цветните тонове на бялата светлина, на Всемирната  Основа - Любовта. Както шарките на небесната дъга се преливат една в  друга и са част от бялата светлина на слънцето - тъй и хармонията,  музиката, мъдростта, волята и силата са цветове на дъгата на Всемирната  Любов, от която излизаме. И като уморени пътници, по разни пътеки и  пътечки се връщаме към нея.

Великият закон на аналогията казва, че всичко е  преливане. От едно към друго. Силата се обръща в знание, знанието - във  воля, волята - в търпение, търпението - в смирение, а смирението - в  чистосърдечие. От силата, която представлява тъпанът във всемирната  музика, ний постепенно достигаме до по-тънките и неумолими звукове на  непрестанната музика във всемира: чистосърдечие. И префинената музика е  едно: «блажени чистосърдечните, защото те ще видят Бога»... А който  вижда Бога, той познава и чува всякога и навсякъде музика. Има ли нещо  по-истинско от непрестанната музика в природата? И има ли нещо друго,  освен хармония и музика? Всичко е музика. Може би разликата е там, че  ний, като малки в своята еволюция, чуваме само тъпана в хора на тази  музика... Ний днес долавяме само звука на тъпана на отдалечена музика. А  когато възрастем със силата на Божията Мъдрост и Любов, в тихите и  бурни дни и нощи ще долавяме симфонията на вечно течащата вселена, вечно  неспирния й прелив, вечно различния й нюанс на шарки и тонове, които не  могат да бъдат уловими от никакви закони и теории... Смирението ще ни  даде тази сила да почувствуваме високите тонове, които като стрели се  издигат, а оттам със същата сила, или по-бавно - слизат до дълбочината,  гдето блуждае откъснатата в изгнание душа. А музиката е мост на душата  за нанагоре...

И издигнали се - ще чуваме хармоничния шепот на  мълчанието и величавата, непрекъснатата, всеобемащата, безкрайната  музика на мирозрението; ще чуваме тънката и ефирна музика на всемира; ще  чуваме «музиката на цигулките» с техните десеттонови звуци. Ще виждаме  своето величие на нивга неугасвающа душа... Ще виждаме и чуваме вечния  кръговъртеж по всички криви, знайни и незнайни... Душата ще се вижда и  чува... Ще виждаме и чувству-ваме Реалното. Ще се съединим с Бога...

Музиката ще ни доведе до Бога. Молитва и музика  по същество са едни. Музиката е молитва в поезия. Влиянието и  предназначението на музиката е: по безчислено множество пътеки и пътечки  - едни право стръмни нанагоре, други - право надолу, трети - под други  наклони, да ни водят у Дома, там, от-гдето сме излезли и гдето един ден  ще се върнем. Музиката е Ариадновата нишка, дадена ни, за да излезем от  лабиринта на тъмнината. Тя е най-силната емблема и залог на Всемирната  Любов.

М. Б.130

____________________________
130 -  М. Б. - Мария Тодорова. (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ