НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Любомир Лулчев IV. Творчество: С Христа (трилогия) II. Бунт

I. АРХАНГЕЛЬ1 НА СИЛАТА, ЗНАНИЕТО И МЪДРОСТТА6 ТОМ 20
Алтернативен линк

Любомир Лулчев IV. Творчество: С Христа

(трилогия)

II.

Бунт



(Любомир Лулчев. С Христа: Повест за народа.
Книга втора [Бунт]. София, 1934.)




I. АРХАНГЕЛЪТ НА СИЛАТА, ЗНАНИЕТО И МЪДРОСТТА*


(стр. 137-143)

Генко не отговори нищо, а само наведе по-близо до  коляното главата, опря брадата си о него. И така превит, без да  изглежда, че му беше неудобно, загледан в изворчето, започна да говори.

I. - Това е било преди много, много хиляди  години. Толкова много, че никой не би могъл да ги прочете. Тогава,  когато хилядите години са се четели като минат ден, а вековете - като  часове. И тогава земята е имала хора и царства, градове и села. И тогава  хората живеели, както и сега живеят. Ония, които знаят пътя си, вървят,  понякога се спъват, но стават отново - и вървят. А другите се бият,  блъскат като слепи постоянно един в други и винаги молят и искат... - И  винаги не помнят какво са искали вчера, защото понякога от полученото се  оплакват на другия ден... Като малки деца, те се нахвърляли върху  всичко. И не стига, че го вземали, но го и присвоявали.

Плодовете, които раждали дърветата, рудите, които  копали от пазвите на земята, децата на животните - те всичко  присвоявали, после се биели помежду си и си го отнимали един от друг...

Веднъж един Архангел, от тия, най-големите, които  имат по дванадесет крила, се загледал към земята и така останал дълго,  дълго. Поколенията на хората се сменяли, като листата на дърветата.  Никнели градове и загивали, а той все гледал. И толкова се унесъл в  гледката, че забравил всичко - и себе си, и тия, които били около него. И  тогава той си помислил: «Колко са нещастни тия същества в своят живот.  Те биха могли да живеят с всичко това, което имат, като в прекрасна градина.»

Помислил така - и изведнъж усетил, че лети към земята. И колкото повече летял, толкова повече се забързвал.

Но най-после, когато бил вече близо до земята,  той станал като някоя опашата звезда. И когато паднал, той нямал никакви  криле и бил само малко красиво детенце край брега на една река.  Царската дъщеря, която отивала да се къпе, го видяла и тъй много се  зарадвала, защото сама тя била бездетна. Гледала го тя тъй, както се  гледа желано дете. А то било такова хубаво, с големи учудени очи, които  като че ли виждали нещо далеч през планини и гори... Расло то и станало  юнак - силен и умен. И когато един ден се възцарило, границите на  царството почнали да растат като живи. Войските му били безбройни,  войводите - юнаци, а от всички най-голям - самият той!

И където и да отидел - не знаели несполуки. Той  превземал царства, но хората не чувствували, че са в чужда ръка.  Повечето даже се радвали, защото той навсякъде турял ред, нареждал  съдилища да съдят, турял войници да пазят.

Народът навсякъде го посрещал с радостни викове.  Поети му пеели песни. Историците пишели обширни хроники и го прославяли  като такъв, който е нямал равен на себе си по сила. Обичали да казват,  че в неговото царство слънцето не захождало. Но все пак и там имало  нощи. В една от тях, няколко от неговите войводи - завистници на славата  му, го издебнали и убили. Отлитнал Архангелът към небето. Вървял и си  мислил: «На тия хора трябва не сила, а знание»...

II. И веднага пак полетял към земята. Пак се  намерил като малко дете в една хубава градина. И там го видели,  заобиколен с цветя неизказано красиви. Прибрали го. И то расло с очи  чисти, големи, които гледали в сърцата на хората и виждали всичко, което  те искали. И когато пораснало, то станало най-ученият человек. Измислял  машини, отварял училища и учел хората на всичко, което те пожелаели. Но  едни се радвали на машините, а други скърбели. Една машина работела за  хиляди хора, но тия хиляди хора, които оставали без работа и хляб,  станали роби още по-нещастни. И вместо ред и щастие, настанало хаос и  борба, на която краят не се виждал. И неговите знания се обърнали срещу  самия него. Той търсил храни и елексир за живот и безсмъртие - учениците  му направили отрови така силни, че и който помиришел даже само веднъж,  ставал труп... Земята заприличала на лудница, в която едни бягали, за да  се спасят, а други - да отнемат и тази малка искра разум и живот, който  им оставал...

И веднъж, на един залез слънце, с много други  души и Архангелът напуснал земята. Хвъркал той нагоре и виждал още  по-ясно, че от такива знания, които той беше дал, земята беше станала  още по-нещастна. И помислил той: «Не сила и знание им трябваше на тия  хора... Преди да бяха запознати със силата, мощта, със знанието - тям  трябваше Мъдростта, да проумеят доброто и злото, да бъдат здрави телом и  духом, за да могат да бъдат и добри, и силни, защото знанието без  доброто ражда злото; силата без Любовта става насилие... »

III. Не довършил той - и пак сетил, че отново се  носи към земята като една огнена звезда, която летяла все по-бързо и  по-бързо, докато се промъкнала през свода на една пещера и огряла на  челото на едно току-що родено дете. Това дете отворило тутакси очите си.  И всички наоколо, а те били малцина, бедни били неговите родители,  разбрали, че се е родило това, което светът е чакал. И Тоя, Който ще  покаже пътя на изранените крака, Истината - на гладните души и ще влее  живот в умирающите от задух, безлюбие и грехове.

И той расъл чуден, неразбираем, мъдър над мъдрите  и най-кроткият от кротките. Той тръгнал - краката му стъпяли сега  направо по земята, както на хилядите бедни. И бездомен, той скитал между  бездомници. И на всички давал по нещо: на болните и умиращите - живот;  на отчаяните - надежда; на сиромасите - богатство; на глупавите -  мъдрост и Истина.

Но всеки, който добивал нещо от него, ставал  свободен и не искал никого да слуша вече. И когато тия станали мнозина,  царете и войводите се уплашили от тоя скитник, който сам нищо сякаш  нямал, а всичко дарявал и така леко навред рушал царствата им. И хванали  го и убили го с камъни... Плакал народът и се мъчил да го отърве, но  напразно - князете и войводите били по-силни... И отлетял пак Архангелът  нагоре. Като се носел над земята, той напрягал своята мисъл и се питал  горчиво: «Защо, защо Земята не може да стане по-добра? Защо нито силата,  нито знанието, нито мъдростта не помогнаха?»

IV. И той полетял пак към Земята и се спрял в  една долина, замислил се и там останал. И мислил година, векове,  хилядолетия, без сам да знае колко време се е минало. И когато се сепнал  и надникнал - той се видял всред планината, седнал като голям хубав  камък, който с острия си връх гледал небето и се мъчел да си спомни  нещо. Но при него, досами подножието си, той видял хубаво ябълково  дърво, покрито с цвят. И веднага в ума му се родила мисълта: Защо ли  това дърво не израсте високо, високо, наравно с него? И той се обърнал  към него и го запитал. А то се засмяло и казало:

- Вижте само колко хубаво съм цъфнало!

- Това е добре - казал му Архангелът - но защо ти не си израснало високо, високо, наравно с мене?

-Този, който ме е създал, той знае това. Ще видиш!-отговорила ябълката.

Минало време и задало се буря силна, много силна.

Камъните дори потръпвали на своите основи, хълмовете треперели и канарите стенели и питали:

- Защо е всичко това, защо?

А вятърът тъй бързал, че нямал даже време да им отговаря.

Но когато той си заминал и облаците се отдръпнали  и слънцето огряло, Архангелът видял, че много от клоните на ябълката  били пречупени.

- Ябълчице - казал той, - колко лош беше вятърът, та те така почупи.

- Нищо - каза ябълката, - той можеше и да ме изкорени.

- Вярно - помислил си Архангелът, - ако тя беше станала висока наравно с мене, сигурно би я изкъртил! Сега поне се запази.

Минало време и ябълката се покрила в дребни червени плодове.

- Много са дребни - казал й Архангелът, - как можеш да им се радваш толкова? Те са тъй дребни и малки!...

- Да, дребни са - казала ябълката, - но са  сладки. И до една са изпълнени от слънцето със светлина. А ако биха били  по-големи, клоните ми не щяха да издържат!

Минало време и много деца дошли и се покачили по ябълката.

- Искаш ли да ги духна и сваля всички долу? - запитал я Архангелът.

- Защо? - учудила се ябълката. - Та нима всички плодове са само за мене? Този, който ги е дал, той е пратил и кой да ги яде.

Замислил се Архангелът - и още повече взел да се  вглежда в тая ябълка. А тя растяла, покривала се с нови зелени листя, с  цветове, плодове. Отново се огъвали вейките й - докато един ден силен  вятър я свалил на земята.

- Искаш ли да те вдигна и закрепя наново? - запитал я Архангелът.

- Защо? - учудила се ябълката. - Че, аз живях  толкова много, слънцето ме грееше тъй хубаво, дъждът миеше листята ми и  поеше корените. Винаги имах всичко достатъчно. Работих, радвах се, а  сега ще заспя и вместо мене ще работят тези, другите, по-младите - сега е  техният ред! - И тя прибрала вейките си и заспала тихо на земята...

Архангелът се понавел над нея и я гледал,  гледал... И тя, пред неговите очи, навикнали да гледат хиляди години  като дни и вековете - като часове, се стопила, превърнала в пръст и  влязла наново в младите ябълкови дървета, които, китни като засмени  деца, обиколили цялото му подножие. Гледал и мислил. И най-после разбрал  и започнал да се моли:

- Прости ми, Господи Боже Вишний, прости ми! Аз  помислих, че тоя ред, който Ти си наредил, не е добър. И в забравата си  допущах, че аз ще мога да дам нещо по-хубаво... Аз не станах проводник  на Твоето Добро, което Ти изпращаше на тия, които Ти знаеше какви и защо  си ги създал и какво им е необходимо, а исках да ги направя по-силни,  по-мъдри, по-добри! А без Тебе всичко това роди хаоса... А ето тук, при  краката ми, Господи, скромната ябълка ми показа истинския път, Твоя път,  който Ти си определил и срещу който аз безумно възроптах, защото го  намирах бавен!

И заплакал и ужасил се от това Архангелът, и  потресъл се цял. И без да сети, се пукнал от върха до долу. От сърцето  му потекли сълзите. И от тях пият и птици, и животни, и хора с векове и  хиляди години. И едни търсят силата, други - мъдростта, трети са доволни  от това, което имат... А ябълките са още по-доволни, защото техните  корени пият от тия сълзи на помирения, разбралия смисъла на всичко - и  плодовете им са още по-червени и по-сладки...

Генко млъкна. Аня беше облегнала глава на рамото  му и слушаше със затворени очи. Когато той замлъкна, тя ги отвори и се  загледа в голямата канара, която пукнатината беше разделила на две почти  от горе до долу, и в бистрото поточе, което бликаше и пееше при горния  полутъмен край на малката сърцевидна пещерка.

- Генко - промълви тя тихо, - кой ти разправи тая приказка?

Той посочи мълчаливо към канарата. Тя се отдръпна  малко настрана, полустанала го загледа - ту него, ту високата сива  канара, от пазвите на която се изливаше кристалната вода. - А кога?

Той помълча.

- На другата сутрина, след като бях получил твоето писмо.

Аня му стисна мълчаливо изранената ръка и после се наведе неочаквано и я целувна.

Генко я дръпна бързо и изгледа учудено. Но Аня не  смееше да го погледне. И той се наведе пак, опря брадата си върху  коляното и затвори очи в унес...

_____________________________
** Заглавията на двата откъса от книгата и бележките под линия към текста по нататък са от съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев. (бел. М.И.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ