НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ПРИ ВРАТАТА

ТОМ 20
Алтернативен линк


ПРИ ВРАТАТА


При вратата на Великия Живот дойде един и похлопа  - горд, висок, с черна коса и дълбоки очи, които бяха се мъчили да  надникнат в тайните, над които други, по-могъщи от него, бяха пуснали  своите завеси...

- Стани - каза той - стани, отвори, защото аз ида!

- Кой си ти? - запита го Пазителят на Вратата.

- Аз съм човекът, който е търсил. Аз пребродих  всичките пустини на живота, зная всичко, което е дадено да зная и мога  да направя това, което хората долу, обикновените хора, смятат за чудо и  откровение: да надничам донякъде в бъдещето. Мога и зная! - това е моето  име.

- Можеш и знаеш?... Ако можеш и знаеш, тогава защо си дошъл тук? Какво искаш?

- Чух, че тук имало нещо, което не зная, и искам  да го придобия. Аз съм давал на другите и искам и на мен да дадат,  защото такъв е законът!

- Законът! - каза Пазителят на Вратата. -  Законът! Нима ти, който искаш, го знаеш по-добре от Тоя, от Когото  искаш? Тоя, Който дава, е Който знае - и Той дава преди да Му поискаш,  защото знае кому какво е нужно.

А ти запомни: Тоя, който иска и който търси, не е  намерил, а който не е намерил, не може и да дава! Не се лъжете - тук  може да прекрачат само тия, които са забравили да казват «аз», и то  винаги, след като ги повикат. Лъжлива е мъдростта, която те учи да  искаш! Вълча е любовта, която не те е научила да забравяш и пожертвуваш  своето аз; суетна е истината, която те е докарала дори до самите Врата с  желанията на света - да можеш и да искаш...

Силата на човека е в изпълнението Волята на Върховния.

На тия врата хлопат само глупците - пред истински  мъдрите и любящите тя сама се отваря. Върни се и започни отначало, по  истинския път!




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ