НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. НОВОЛУНИЕТО В ЗНАЦИТЕ И ДОМОВЕТЕ

ТОМ 19
Алтернативен линк

7. НОВОЛУНИЕТО В ЗНАЦИТЕ И ДОМОВЕТЕ



След като разгледахме в най-общи линии планетните цикли на бавните планети, които са важни фактори при тълкуването на световните хороскопи, налага се да се спрем и върху други три важни фактори. Първият, това са новолунията, вторият - инересията (т. е. влизането на Слънцето и кардиналните знаци) и третият - слънчевите и лунни затъмнения.

Пълненето и празненето на Луната е било вземано още от дълбока древност под внимание при интерпретирането на хороскопите. Новолунието представлява един прилив на енергии към

Стр. 136/943

земята, а празненето на Луната - един отлив. Това положение наподобява прилива и отпива на планетните цикли. Има много правила, останали както от традицията, така и от съчинения от по- новите времена. Ние ще изтъкнем, обаче, само основния тон на изпълването и опразването на Луната, даден ни от Учителя.

Според Учителя, новолунието дава най-благоприятни условия за дейност, която е свързана с придобивки и творчество в интелектуалните сфери и по-специално - с емоционалното съзнание на човешкия живот. По-конкретно казано, новолунието дава богати условия за разцъфтяване на всички инициативи и перспективи, свързани с науката, изкуството и обществения живот. При празненето на Луната процесите са обратни. В дълбоката древност магите са правили своите пентакли и магически операции при празненето на Луната. Когато индивидите, обществата, народите искат да излязат от дадена обстановка, било от различни нежелани връзки или неблагоприятни договори и конвенции, най-резултатен затова е бивал периода на опразване на Луната. Същото се отнася и до опразването от известни пороци и обществени недъзи. Изобщо, пълненето на Луната е период благоприятен за творчески инициативи, докато опразнителният период е благоприятен за очистване от мъчнотии и противоречия в живота.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ