НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2.5 АСТРОСОЦИОЛОГИЯТА И НАРОДИТЕ

ТОМ 19
Алтернативен линк

2.5 АСТРОСОЦИОЛОГИЯТА И НАРОДИТЕ



Както различните континентални географски точки имат различни планетни влияния, така също и различните народи имат такива. През различните периоди на тяхното развитие те се намират циклично под влиянието на различните зодиакални знаци. Каква е връзката между небесните явления и събитията в човешките общества и народите? За да може човек да разбере тази връзка, той трябва да притежава вдъхновението на един мистик, което единствено разкрива небесната символика, да има интуицията на един поет, който обича природата, и най-после да има светлината на един учен, търсещ връзката между явленията и събитията на микро- и макрокосмоса. За илюстрация ще дадем няколко примера, проучени от някои авторитети, засягащи различните области на живота на нашата планета във връзка с феномените на слънчевата система. В главните им линии тези явления са изразени астрологически както следва:

Слънчевите затъмнения предизвиквали у народите в много случаи войни и революции;

Лунните затъмнения създавали почва за контрареволюции или национални бедствия, засягащи здравето на народите и специално жените;

Перфектните съвпади, наречени окултации между планетите и светилата предизвиквали различни обществени събития, съобразно специфичното естество на планетите, намиращи се в действие. Така например, когато Марс е засенчен от Слънцето, войните са в период на обузданост. През м. ноември 1944 год. окултацията на Марс и Слънцето даде указание за завършване на световната война. Понякога съвпадите между планетите, особено Сатурн и Юпитер предизвикват финансови и социални бури. Специално съвпадите между Сатурн и Уран предизвикват внезапни войни.

Стр. 70/943

Разбираме обаче, гореказаното не трябва да се взема като някаква установена рецепта, приложима за всички случаи, а напротив тря6ва всякога да се вземат под внимание и множество други астрокосмични фактори, в които са потопени горните съвпади.

Учителят ни е дал, затова, за този приказен свят, една формула с магически ключ: „Само светлият път на Мъдростта води към Истината. В Истината е скрит живота”.

Наистина Мъдростта като една от най-мощните сили в света на принципите свързва в себе си трите необходими методи на астрокосмическата синтеза: научния, метапсихичния и космичния методи.

Научният метод има за обект емпиричния свят, светът на фактите и формите.

Метапсихичният метод изследва духовния свят, светът на съдържанието на нещата, а

Космичният метод разкрива смисъла на нещата.

Научният метод, специално астросоциологията, търси с помощта на статистиката да открие връзката между събитията в личния, обществения, националния и международния живот и космичните явления. Това се извършва посредством геоцентричните положения на планетите по зодиака и техните цикли. Тази статистическа обработка изисква една задълбоченост и сериозен анализ, а също и огромен исторически материал. Това е пътят на научното познание. Обратното, духовният или психометричният метод действа посредством интуицията. Тя борави с електромагнитните излъчвания и радиации на светлината. Чрез този метод човешкото съзнание влиза в контакт със същества извън емпиричния свят - свят с по-висши измерения, които са служители в еволюцията на индивидите, обществата, народите. За да се влезе в контакт с тези невидими същества, същества невъзприемливи за нашите 5 сетива, в човека трябва да бъде събудено шестото чувство - ясновиждането. Но за да може човек да следва резултатно този метод, той трябва да обладава голяма вътрешна чистота, за да може динамичните картини на този свят да бъдат ясно отразени в неговото съзнание. Това състояние на съзнанието, подобно на кристално чистото езеро, което нощем отразява небесните тела, е абсолютно необходимо, защото, ако поменатите образи бъдат деформирани, то те биха довели до погрешни изводи.

Третият космичен метод обхваща другите два. Първият метод, научният метод, е обективен, вторият - духовен, субективен. При третия, метапсихичният метод, е необходимо всички центрове „чакри” да бъдат събудени, за да могат да станат възприемчиви за разнообразните вибрации, идващи от живата разумна природа.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ