НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ПОСВЕЩЕНИЕ

ТОМ 19
Алтернативен линк

Посвещение


1. Астрологията се занимава с филологическия процес на човешкото развитие. Вие трябва да знаете тези процеси. Това е едно основно знание в окултната наука. И всеки, които иска да има нормален ум, едно нормално сърце, трябва да разбира влиянието на планетите.

2. Всички планети представляват една разумна система. Те са образувани от разумни същества, затова тези течения са под строгия контрол на тези същества и чрез тях те влияят на хората през пространството.
3. Всяка душа е лъч от Бога. Душата и тя има своя форма. Душата има това свойство, че може да обема всичко, значи може да стане голяма, колкото целия Космос. Душата има това свойство, че може да стане толкова малка да не я вижда никой. Връзката на душата с Бога е невидима за човешките очи и недосегаема за човешките ръце. Тази връзка е вечна. Чрез тази връзка се предава възвишеното, благородното у нас, то е лъч от Бога и е Божественото в нас и то никога не се губи. Това е връзката на човека с Космоса, възвишените същества и с Бога.

4. Астрологията е наука за физнологията на душата. Когато говорим нещо по астрология, ние не разбираме влиянието на разните звезди и планети върху човешкото тяло, но подразбираме влиянието им върху човешката душа. Тя е цял Космос, съвкупност от необятни сили, които действуват и очакват своя момент на проявление. Един ден човешката душа, като дойде в своите условия, може да се прояви като един ангел. Всеки от вас може да стане ангел. Кога? Като ви дадат условия. Значи, човекът, за да се превърне в ангел, за да добие известно съвършенство, нужни му са 40,000 години.

5. Астрологията показва благоприятните и неблагоприятните съчетания, на които човек се натъква в живота си, като му дава възможност да предотврати някои опасности и нещастия в живота си. Всички тия подробности и ред други един астролог може да изчисли по един математически начин. Питам: Този астролог отде знае тези неща? Той ги черпи от Невидимия свят. Невидимия свят е затворен за нашия ум, за нашите схващания, но за един ум, който е организиран по-добре, който вижда малко по-далеч, нищо не е скрито от неговия поглед.

6. И тъй всеки трябва да работи върху себе си, да развива интуицията си, т. е. Божественото чувство. Интуицията е вътрешен пътеводител. Чрез интуицията човек изучава вътрешната астрология, т. е. астрологията на своя мозък. Щом научи нея, той може да изучава и външната, обширна космическа астрология. Ако разбере вътрешната, ще разбере и външната. Без познание на вътрешната астрология, външната не може много да ви ползува.

7. Който не разбира астрологията, ще се чуди, какво влияние може да окаже тя върху човешкия живот. Преди всичко, човек трябва да знае, че астрологическите знаци не са само вън от него, те се намират и в човешкия мозък. В мозъка на човека има едно слънце, около което се движат всички планети. Значи, каквото виждаме на небето, същото го има и в мозъка. Това, което наричаме движение на сили, на силови центрове в мозъка, не е нищо друго, освен влиянието на външните планети върху човешкия мозък. Значи човек носи астрономическите знаци в мозъка си. Защо се интересува човек от Слънцето? Защото е в неговата глава. Ако Слънцето в човека изгасне, той е загубен. Ако една от планетите в неговата глава се разруши, той преживява голям катаклизъм.

8. Ние говорим за живата, съзнателна, самосъзнателна човешка душа, защото душата е една определена единица в природата и тя съществува. Тя съществува и е извънка времето и пространството, както и във времето и пространството. Корените на душата са във времето и пространството, а нейните клони са извън времето и пространството. Затова има две астрологии за човешката душа. Едната, когато тя е в корените, а другата, когато е в клоните на човешката душа.

Стр. 4/943


Космическият човек представлява това дърво на живота с корените си във физическия човек и с клоните си в духовния свят.

9. Слънцето, което не залязва е от възвишения Божествен свят и принадлежи на човешката душа. Значи душата има свое слънце, което ни показва пътя към Бога. В душата на човека се включват и Луната и звездите, и всички небесни светила, които ние виждаме на небето. Чрез тях се вливат в човешката душа като притоци на река сътворени от живот и любов. Така човек чрез своята душа представлява в миниатюр един велик свят. Така се доказва, че човек е микрокосмос.

10. Човек трябва да проучи себе си, той трябва да проучи това място, с което да се съобщава с Бога, с всички свои напреднали братя и с братството на Правдата в света. Човек има разни центрове в мозъка си и в тялото си, чрез които може да се съобщава с тия по-висши светове. Ако човек може да развие живота си по този начин, той ще има един отличен живот. Той ще отвори клапите на миналото си и ще види как е живял. Той ще отвори клапите на бъдещето си и ще види, какво го очаква, и най-после ще отвори клапите на настоящето и ще знае как да върви. И той вече няма да ходи в тъмнина и с пипане, а ще ходи с виждане.

Амин.


Из Словото на Всемировия Учител - Бепнса Дуно.

Съставил: Вергилий Николов Кръстев

от 7 ÷ 9 часа, 24 януари 2004 г.,

София



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ