НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. Будно съзнание и здраве

IV. Статии от д-р Стефан Кадиев във вестник Братство ТОМ 17
Алтернативен линк

8. Будно съзнание и здраве


(в. „Братство", бр. 57,15.I.1933 г.)


Най-важното условие за запазване на здравето, това е будното съзна­ние. Мисълта на човека трябва да бъде винаги на своя пост, когато тялото пред­приема каквато и да било работа. Будната мисъл трябва да контролира нашето лягане, нашето ставане, нашата гимнастика, нашето ядене, нашите удоволствия.


Изоставено само на себе си, тялото е склонно да се подхлъзва по пъте­ките на животинските инстинкти, които имат пред вид само своето временно, моментно задоволяване, без да се съобразяват с далечните последствия, кои­то могат да застрашат организма.


Да вземем за пример яденето.


Разбира се, предназначението на яденето е да снабди тялото с градивни материали за заместване на разрушените тъкани, а също и да му достави енер­гия, която ще е нужна за жизнените функции. При своята разумна предвидли­вост обаче, природата е свързала яденето с редица вкусови нервни разклоне­ния, които са в състояние да направят от яденето истинско удоволствие. Към това допринася самото кухненско изкуство, което се приспособява не към нуж­дите на организма, но към изискванията на вкуса. Едно добре сготвено ядене винаги съблазнява към претоварване на стомаха, към обременяване на целия организъм с излишен материал за прехвърляне. И колко развито трябва да бъде чувството за мярка, което да знае да каже точно на най-сладкото място „стига"! Колко будно трябва да бъде съзнанието, за да не позволи, при изобил­на храна, добро благосъстояние, човек да не преяжда и да не се излага на неприятно и вредно затлъстяване!


Съзнанието трябва да бъде будно край тялото при студ, при горещина. Природата сама си подсказва: когато е студено, човек не може да заспи. А и не трябва да заспива! Щом съзнанието напусне тялото, последното съвсем не може да се съобразява с промените на топлината. Затова насън е нужна по- дебела покривка. Знае се, че най-лесно се заболява от плеврит или пневмо­ния, когато човек уморен и изпотен заспи под гъста сянка.


Съзнанието трябва да е будно, когато правим слънчеви бани: много теж­ки главоболия, слънчасвания с менингиални прояви се дължат на заспиване под лъчите на слънцето.


Будното съзнание трябва да бъде до тялото при всички удоволствия, ко­ито човек може да получи. То трябва при всички обстоятелства да го държи в ръката си, готово всеки момент да вземе мерки за предотвратяване на вредно влияние или за оползотворяване на благоприятна възможност.


Много от болестите съвсем биха се прекратили, много от тях биха нама­лели, ако съзнанието е всякога будно като страж до повереното нему тяло.


И така - първата стъпка за запазване на добро здраве е: будно съзна­ние.


Д-р Ст. К.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ