НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. Кратки сведения за общество „Бяло Братство", Изгрев - София

III. Между истината и легендата по времето на социализма и комунизма (1945-1990 г.). Д-р Стефан Кадиев ТОМ 17
Алтернативен линк

7. Кратки сведения за общество „Бяло Братство",


Изгрев - София


В България съществува духовно общество „Бяло Братство", основано от Учителя П. К. Дънов, което обединява хората чрез любовта към Бога. То седи над всякакви религиозни, класови, национални или расови различия. То при­мирява хората и ги призовава към братски живот, към мирен труд и взаимна помощ. Членовете на това общество не употребяват месна храна и алкохол, обичат простия природосъобразен живот, слънцето, планините, чистия въздух, чистата вода, простора и свободата.


Основа на Братството е учението на Христа, което Учителят развива в своите беседи и лекции. В тях е изложен онзи широк, духовен мироглед, който прави човека гражданин на живата природа. Като такъв, човек трябва да изу­чава законите и силите, които действуват в нея, да бъде в съгласие с тях, т. е. посочва му се път към един добър и разумен живот.


В „Бялото Братство" няма обреди и церемонии. В събранията се четат беседите на Учителя, правят се молитви и се пеят песни от всички.


Братският живот се изразява в ред хубави, колективни прояви: гимнас­тически упражнения, които се правят сутрин рано, при изгрев слънце, на от­крито, придружени с музика, наречени Паневритмия, дадени от Учителя. Те са хигиенични, здравословни, тонират човека с ритъма на природата. Предприе­мат се общи екскурзии в планините от по-малки и по-големи групи, а през лято­то Братството има свой лагер - летовище при Седемте рилски езера на висо­чина 2200 м, където няколкостотин души летуват на палатки. Братството има значителен музикален живот, в който участвуват всички членове на общество­то. Учителят е дал много песни, художествени музикални творби, едно голямо музикално богатство. Обществото е организирано по онзи вътрешен закон на любовта и свободата, който е основа на Братството.


Братството възпитава човека, дава подтик на добрите заложби в него, учи го да пристъпва с благоговение в царството на природата, да зачита пра­вото и свободата на всяко същество.


Братството създава в човека светъл жизнерадостен мироглед, да знае човек, че живее в един уреден разумен свят, в който действуват законите и силите на разумната природа, които той трябва да зачита, да изучава и с които трябва да бъде в съгласие. В този живот на Цялото, човек участвува, свързан е с него с дълбоки родствени връзки, той е едно с него.


Бялото Братство има последователи в цялата страна, те са съзнателни, честни, добри работници във всички области на стопанството. Братството има малко селище край София, наречено Изгрев, непосредствено до парка на Сво­бодата. Тук е молитвеният дом на Братството, паркът, в който е положено тяло­то на Учителя, полянка за гимнастически упражнения, овощни градини - необ­ходим терен за живота на обществото.


Напоследък отечественофронтовската власт предприе акция против Брат­ството, като иззе и унищожи голяма част от литературата на Братството: бесе­ди на Учителя, портрети, песни и др. - акция, съвършено ненужна и с нищо неоправдана. [1]


Бялото Братство работи за сближение, мир и братство между човеците. То е едно светло обществено явление, предвестник на новия живот, който иде на земята.



-----------------------------------------------------------------------------------

[1] Това бе извършено на 6.XII.1957 г. в 6 ч сутринта, (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ