НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

20. Мисловната централа

II. Дневни бележки по духовна работа на Елена Хаджи Григорова ТОМ 17
Алтернативен линк

20. Мисловната централа


С брат Боев.


Методи за работа


20. V. 1934 г., неделя, 9. ч сутринта. Слънчев, топъл ден.


А. Мисловната централа


1. Мълчаливо обикаляне селата с молитва.

2. Да се излее светлина и да се пробудят всички готови души в София.

3. Всеки ден - молитва за преуспяване делото Божие по целия свят.

4. Мислова централа. Молитва за управляющите, да изпълняват волята Божия; да бъдат оръдия на Божественото.

5. Всеки ден - дихателни упражнения.

6. По желание да се прекара известно време при олтаря.

7. Да си имаме тефтерче за мисли.

8. (Идеи от Учителя) -  Когато имаш вдъхновение, седни и работи в същия момент, без бавене, за да използуваш, додето гори огънят. То се отнася за пеене, свирене, писане, молитва, съзерцание, дишане дълбоко, правене добро, посещения и пр.


Всяко село трябва да има оркестър.


От Учителя: Да се пеят често със своя мелодия тези думи: „моят дух смирен". Също и тези думи, като отделна песен: „милостта Божия". (Когато желаеш да намериш сам мелодията на някои думи, то почни да ги изговаряш


тихо 50-100 пъти и ще ти дойде мелодия отвътре, защото ще влезеш в духа на тези думи.)


Б. Метод за развитие поетичния център


Ще гледаш да мислиш и да чувствуваш нещата в красиви образи. Когато мислиш, пишеш или говориш, ще гледаш да облечеш мисълта си в красиви образи.


След молитва и съзерцание не бързай да почнеш обикновената си работа, но чакай известно време пасивен, в очакване с мир, за да получиш един небесен дар. Непременно щети се даде нещо: например някоя нова мисъл, ново чувство, нов подтик, или ще видиш нещо и пр.


Божественото никой път не може да се разбере, ако не се приложи. Човек трябва да напусне дребното, а да вземе едрото. Дребното е личният живот, едрото е Божественият живот.


Надявай се на Бога, а не на хората и на парите и тогаз любовта Божия ще те озари и ще направи всичко за тебе. Значи, Любовта е всичко за тебе. Когато някой ви обича и помага, то Бог чрез него ти помага. Любовта, това са парите.


В. Метод при работа


10 ч вечерта, 28.V.1934 г., понеделник. Време прохладно, лунна нощ с прошарено небе с облаци.


Когато на ученика предстои да извърши една Божествена работа, ще се явят много пречки, за да му препятствуват. За да ги избегне, той трябва да се свърже с Бога, да иска Неговото съдействие за благополучното свършване на работата и за премахване на препятствията.


Г. Методи за работа


Четвъртък, 26.VII.1934r., следобед, в присъствието на Пеньо, след прочи­тането на беседата „Даде плод", XII серия.

1. Когато някой ти дойде на гости, вложи в ястието, което ще приготвиш, най-хубавите и възвишени мисли и пожелания, щото, като си хапне, да дойде в съприкосновение с реалността, която да му даде подтик към един идеен, съвър­шен живот на Земята. И комуто каквото подадеш, влагай винаги по една красива, възвишена, Божествена мисъл или желание към този, който ще изяде даденото от теб: да получи или да се събуди в него една добродетел - любов към Бога, любов към ближния си или друго нещо. Това е един метод на служене на Бога.

2. Проектирай мисли Божествени за един идеален, пълен с мир и любов живот на Земята, за братски, чисти отношения между хората и пр. Навред, където отиваш, и в който дом влизаш, носи нещо хубаво и остави там.

3. Проектирай добри мисли в пространството, те все ще се възприемат от будните души и ще се реализират един ден.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ