НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

БЕЛЕЖКИ

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ ТОМ 15
Алтернативен линк

БЕЛЕЖКИ


НА СЪСТАВИТЕЛЯ ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ


1. Във „Всемирна летопис" има уводни статии, които са вписвани от Иван Толев, но не са подписвани на неговото име, а са обозначени с буквата X и X. или със звездичка и точка *..Това означава, че авторът се подписва по начин, за да остане скрит истинския автор на статията. Докато едни уводни статии са подписани с трите хикса - Х.Х.Х., а това е Учителя Петър Дънов, то други са подписвани с X. или *. кой ли ще бъде? Ето как стои истината:

2. Учителят Петър Дънов живее на ул. „Опълченска" N 66 от 1905 г. при семейство Гумнерови. Всички приятели го посещават там. А от 1912 г. понеже Христовия Дух е в него, Той започва да дава Словото си. Произнася го в стаичката и през отворения прозорец (Виж „Изгревът", том XII, снимки от N 1 до N 32). Там посреща първите си посетители и провежда своите разговори. Мнозина стават негови последователи. Това са частни разговори, които продължават на сбирки по частни домове, на екскурзии по планините.

3. Политическите събития от 1900-1912 г. са изтълкувани от Учителят Дънов пред неговите последователи. Те се намират в писмата писани лично от Него до последователите му, които ще бъдат публикувани, когато им дойде времето. В протоколите, в съборите, които сме публикували в („Изгревът" том XI, стр. 370-619) се намират много тълкувания и указания за политическите събития, както и в Словото, което той държи и е отпечатано в „Сила и живот" от I до VI серия. В съборите от 1919 г. до 1929 г., които се публикуваха намираме също много политически тълкувания. Те ще бъдат обект на едно бъдещо проучване и сравнение с политическата история на България през този период. Интересни сравнения и съвпадения, които ни изумяват и днес.

4. Аз заварих едно поколение, което бе преминало от войните 19121913,1914-1918 г. и проследило цялата епоха от 1919 до 1944 г. в събития, които са се сбъднали така както е казал Учителя. Някои спомени са публикувани в „Изгревът" и те трябва да се проучават. Аз ги слушах в прехлас и изумен от пророчеството на Учителя Дънов, които са се сбъднали. И събитията световни, които Той е управлявал и направлявал.

5. Един от тези, които посещават Учителя Дънов е и Иван Толев, адвокат и общественик, бивш народен представител-депутат в Народното събрание. Във всеки един разговор с Учителя Дънов той си взима съответните бележки и след това, като ги редактира ги оформя в уводна статия, която помества във „Всемирна летопис", но отбелязва, че автора е X. или - звездичка с точка *., а това означава, че един е дал идеята, а това е звездата, а друг я е оформил и написал, а това е точката. Звездата е Петър Дънов, а точката е Иван Толев. Всички съвременници знаеха това и са ми го разказвали и уточняваха, че тези статии са се оказали пророчески за събитията в България и Европа, и света от 1919 до 1944 г. както и за епохата от 1945-1990 г. Така един от свидетелите бе Борис Николов, който доживя 1990 г., когато се разруши Съветската империя - СССР, на така наречената болшевишка, комунистическа Русия и нейните сателити от т.н. Варшавски пакт: Източна Германия, Унгария, Чехословакия, Полша, Румъния, България. Един доживя да види как се сбъднаха думите пророчески на Учителя.

6. Мнозина политически събития посочени в уводните статии се сбъдват и те са отбелязани в спомените на последователите на Учителя Дънов в томовете на „Изгревът". Останалите чакат реда си да бъдат публикувани. Така, че това е едно неразривно цяло: Имаме статиите и за доказателство имаме спомените. Те напълно се покриват. В статиите имаме идеите, а в спомените четем и виждаме как са се проектирали чрез хората и събитията. Имаме имената на хората, има ги и събитията.

7. Следващият етап ще бъде, когато уводните статии, които сме поместили бъдат съпоставени с политическите събития в България и Европа от 1919-1926 г. Невероятни съпоставки, паралели, пророчества и изводи главно за българите. Това ще бъде направено в един по-следващ етап, когато бъдат публикувани всички спомени, та когато правим паралелите от уводните статии да посочваме политическите събития отразени в трудовете на историците, и оттам ще се прехвърлим да цитираме как тези събития са описани от последователите на Учителя Дънов в техните спомени и отпечатани в „Изгревът". Всичко представлява един кръг съставен от хора, събития и години.

8. А сега това, което описахме, ще го илюстрираме с един пример. Той ще бъде показателен за пророчествата и изказванията на Учителя и как това е отразено от неговите последователи, описано и отпечатано. Тук ще последва примера с първата си проекция, с втората и с третата си проекция. А изводите и поуките са за вас.

9. Във „Всемирна летопис", год. I, кн. 1, (22 март 1919 г.), стр. 1-2 е поместена статията „Една велика идея. Мир на земята - Общество на народите". Тук са отбелязани двете идеи: на империализмът и уйлсонизмът, който е идеята за свободата, равенството и братството на всички народи проповядвани от президента на САЩ Уйлсон. А благодарение на намесата на САЩ в Първата световна война то Англия, Франция и САЩ печелят войната в ущърб на Германия, Италия, България и всички по-малки съюзници. Тук е дадено разрешението: създаване общество на народите, които ще въдворят вечните принципи на Христовото учение: Братство, Правда, Любов.

10. Във „Всемирна летопис" год. I, кн. 1, (22.III.1919), стр. 13-14 е поместена статия за президента на САЩ Уилсон, за неговите лични, умствени, нравствени и политически качества, които той ги потвърждава в предлаганите от него 14 точки, които да залегнат в Хартата на Обединените народи, която Харта да управлява света.

11. Във „Всемирна летопис" год. I, кн. 1, (22.III.1919 г.), стр. 15 е отпечатана статията „Програма на световния мир" от проф.д-р Удроу Уилсон, президент на САЩ. Тя е от 14 точки. Така в т. 11 четем: „Румъния, Сърбия и Черна гора трябва да се изпразнят: завзетите територии да повърнат." Това се отнася за завръщането на окупираните български земи от Турция, Сърбия и Румъния през Междусъюзническата война и сключения договор в Букурещ на 28 юли 1913 г. (Виж„Изгревът", том I, стр. 436-43). Но това не бе изпълнено от победителките. Те разграбиха, разпокъсаха България, която и до днес е с отрязана територия и с българско население в Турция, Гърция и Сърбия.

  А за разрешаване на спорните въпроси между балканските държави и определяне на техните граници той предлага това да стане чрез „Приятелско съвещание да се определят според исторически доказаните черти на връзки и народност". Но това не става. А идва Ньойският договор през 1918 г. и окастряне на българските земи и плащане на контрибуции десетки години на победилите във войната. Всички тези събития бяха преживяни от нашите деди и бащи. А последователите на Учителя ми ги разказваха и аз ги публикувах в „Изгревът" (виж „Изгревът" том I, стр. 441-443), а и как дойде мира (виж „Изгревът" том I, стр. 408-410).

12. А ето и най-важното и главно откровение. Учителят Дънов на въпрос на приятели казва, че Уйлсон, американския президент е пратеник на Бялото Братство, за да създаде Обществото на народите и да посочи пътя за въдворяване на траен мир на земята чрез Правда и Справедливост. Но това не се случва. А неговия живот доказва, че той е ученик на Бялото Братство. Не го послушаха. Той се оттегли. Дойде и Божието възмездие: Австро-Унгарската империя се разруши - създадоха се държавите като Австрия, Чехословакия, Полша, Унгария; Руската империя също се разруши и се създаде болшевишка империя - СССР, която бе допусната защото имаше друг план Небето. (Виж „Изгревът" том I, стр. 333-334, том VII, стр. 20 -„Учителят пуска болшевиците на земята"); променя се и съдбата на Британската империя (виж„Изгревът" том I, стр. 443-447)\ Учителят говори и за Втората световна война, (виж „Изгревът" том I на стр. 447-449).

Ето това е един пример, как трябва да се разглежда всяка една статия поместена във „Всемирна летопис", като уводна и редакционна, и подписана с X. или *., т.е. по идеи на Учителя Петър Дънов и поместена от редактора Иван Толев.

Това са двете проекции. А третата е да се види как се е проектирала в историята на българския народ, да се опишат събитията, да се дадат съпоставките, сравненията и изводите от непослушанието на българските управници към Учителя Дънов.
И тогава ще бъде оценено по достойнство списанието „Всемирна летопис".

А докато се дойде до това време, ще се чака. Дано успеем и дано ни стигне времето да сторим всичко това, което описахме. Дано имаме сили и Небето да ни съдействува.  

13. Във „Всемирна летопис" год. II кн. 8-9 (16.VIII.1922 г ), стр. 197200 е отпечатана статията „Учението за Любовта и братството". Непосредствено след тази статия сме дали забележките на съставителя. А с приложения на статии от онези вестници, които отбелязват събитията описани в тази книга. Но те ще бъдат поднесени по-късно, в специални подготвени раздели от следващите томове на „Изгревът", като му дойде времето.

Има сведения за Търновският митрополит Йосиф, който издействува спирането на събора през 1915 г. в Търново и си заминава скоропостижно от този свят. (Виж „Изгревът" том V стр. 357-358), а комендантът на град Търново спрял събора, бива убит в атентата в църквата „Св. София" през 1925 г. А 27 пехотен Чепински полк, в който полк е свещенодействувал с чаша в ръка Търновския митрополит Йосиф се разбунтувал. Бунтарите били заловени и трябвало да ги съдят полеви военен съд в деня на пробива на Добро поле, откъдето започва втората национална катастрофа на България и така остават неосъдени. А и за Ласков, който е писал статии по вестниците и брошури срещу Петър Дънов също бърже си заминава за онзи свят. (Виж„Изгревът", том V. стр. 358).

А след Втората световна война, след 1945 г. се разруши Британската империя и се прибра на острова, френската империя също се разруши и Франция се прибра на континента. По волята и решението на Учителя остана да съществува Съветската империя - СССР от 1945 до 1990 г., която се разпадна и остана сама. Така както Той предрече, остана като Русия, а всички други страни от империята се отцепиха от нея.

14. Защо трябваше тези статии обозначени с X или X. или *. да се отпечатат? Отговаряме, че не трябваше да се загуби онова, което знаем за лица, събития и времена. И освен това, така редакторът на сп. „Всемирна летопис" е свършил една голяма работа, която днес я оценяваме. А в бъдеще още повече ще я оценят, защото ще видят, че това е част от онзи кръг, невидим и земен, който е движел отпечатването на „Всемирна летопис".

15. Чрез поднесения материал имаме възможност да изучаваме епохата, в която е живял Учителя Дънов и неговите съвременници. А защо ни е необходимо? Всички тези събития, лица и случки са движени и направлявани от един свят, който и днес съществува. Само лицата се менят, но силите са едни и същи. А защо? Щом най-голямото Добро е посещавало някога Българската земя в лицето на Всемировият Учител на Вселената Беинса Дуно - със светско име Петър Дънов, то с него върви редом и най-голямото Зло. Тези неща трябва да се знаят и сега, и в бъдеще. А тук сме поднесли това, което е отразено чрез написано четмо за тези времена, отдавна отминали.

Спомням си Яна поп Янева, която набираше материала ми каза: „Тези статии могат да се отпечатат днес и те са напълно актуални за това, което става днес в България". Да, това е вярно, защото Христос вчера, днес и утре е един и същ. Христовият дух, който бе в Учителя Дънов, който движеше тези събития е същият - вчера, днес и утре.


Амин.


-----------------------------------
*Вж в. „Напредбр. 25 (26. VII. 1919) уводната статия „ Стари и нови богомили".



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ