НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

II.02.10. Девическо училище във Варна

Летопис Вергилий Кръстев ТОМ 11
Алтернативен линк

10. Девическо училище във Варна



Между това българската национална организация, създадена еъв Варненската епархия, начело с Варненската община, продължавала да крепне и да се развива. През 1867 г. във Варна било открито и девическо училище, по-късно и ученическо дружество, както и от 1867 г. и Търговско българско дружество. През 1870 г. във Варна се открило и българско читалище „Возрождение", а също така и в Добрич, докато в Балчик читалището е било основано по-рано. За поддържане на девическото училище в събора, състоял се във Варна през 1868 г., е било взето следното решение:
„Днес в 11 май 1868 г. всички свещеници, що служим в окружията: Варненско, Пазарджишко, Балчишко и Провадийско, от които се съставлява главното Варненско българско общество, събрани на първото годишно духовно събрание, след разгледването и нареждането на някои черковни дела, отнасящи се до свещенството ни, съгласно и единодушно решихме волно, щото за в бъдеще Варненското Българско Девическо училище да се поддържа от волната ни помощ, която няма да бъде по-долу от една турска лира, а нагоре ще възхожда непределно по произволението на подарителя.

Архимандрит Панарет, настоятел във Варна, Поп Константин А. Д. Иконом в Хадърджа Иван Русев, служител на църквата Иван П. Димитров в Тестеджий Ганчо К. в Капаклий Яни Кир. в Черковна Катилий Ст. в Кюпеклий Мирчо В. в Аврен Павли Д. в Хасъмбегли „ Рафаил В. в Ясътепе Димитър в Кривня Атанас X. в Козлуджа „ Никола Дим. в Султанлари
Дух. Партений Хилиндар Захарий Хр. В Гебедже „ Лазар от Еникъой
Петър от Балчик Стефан Пе. В Гаргалък Первопоп Теодосий в Шабла Поп Радуш К. В Караманлий Рафаил Иконом в Сатълмъж Отец Йосиф в Геленджик Поп Никола в Юшенлий Иван в Казалджилари Димо Н. в Караач х. Поп Никифор в Пазарджик Поп Стефан в Пазарджик Иван в Пазарджик Стефан Г. в Асарджик Кост. Куманский в Девня Димо Д. в Кривна Атанас в Равна Захарий в Дерекъой Иван Д. в Хадърджа Стефан в Суджескъой Христо Т. в Провадия.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ