НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

І.02.18. БЕЛЕЖКА НА СЪСТАВИТЕЛЯТ

Летопис Вергилий Кръстев ТОМ 11
Алтернативен линк

18. БЕЛЕЖКА НА СЪСТАВИТЕЛЯТ


Този материал бе публикуван в „Изгревът", том V, под N 203, стр. 528-531, когато давахме образите на последователи на Учителя Дънов. Тук е уместно да бъде поместен отново, поради нашия разговор за Антиминса. Ще се спра на някои неща, които ми направиха впечатление.
1. Младият Константин Дъновски получава собственоръчно Антиминса, в кърпа обвит и след като го е предал, монахът изчезва безследно. Възможно е. Но не е бил дух, защото този Антиминс е съществувал, бил е реален, веществен, и е играл голяма роля във Възраждането във Варненска област и борбите за църковна независимост, включително и освобождението на България от турско робство.

2. Разказите за духовния ръководител на поп Константин Дъновски са приемливи и са верни.

3. През 1907 г. Тодор Бъчваров е видял Антиминс, отпечатан на литографски камък. Тези отпечатани Антиминси са на хартия и са се разпространявали между последователите на Учителя Дънов, син на Константин Дъновски. Аз съм ги виждал, окачени в рамка по стените на някои салони. Някои и сега са запазени, захвърлени от невежеството в праха на забравата.

4. През 1897 г. се отпечатват 8 Русия на копринен плат много антиминси, които се разпространяват в България. Освен това такива антиминси са отпечатвани и в Солун, понеже са на гръцки език. Така че е напълно възможно в църквата „Св. Архангел Михаил" да има такъв екземпляр. А оригиналният Антиминс, който е получил Константин Дъновски е на друго място, за което ще говорим.

5. Тази книжка е написана на 1.VIII.1922 г., когато България е преминала през две национални катастрофи и всички идеали за обединението на българските земи са пропаднали и загубени, затова има тъжни мисли. И необходими изводи и поучения за следващите поколения българи.

6. За Тодор Бъчваров това е мистична случка и онова, което публикува цели да докаже именно това. Той е много далече от същността на „Откровението" и ролята на Антиминса за българското освобождение.

7. Той не познава Антиминса като Божествена Евхаристия, която има начало, но няма край. Защото няма откъде да узнае и откъде да го научи. Тайнството на Антиминса днес, в 1999 година, се открива по благоволение на Святия Дух чрез „Изгревът" в том XI.
I Вергилий Кръстев


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ