НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

79. ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 1959 ГОДИНА

ТОМ 8
Алтернативен линк


79. БУРЯТА ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 1959 ГОДИНА

5. Палатките бели се първи смалиха, се скриха,  покриха те първи със сняг, а хората вътре се топло завиха -отправиха  мисъл към Господа те.

3. Западаха бързо парцалите едри, палатките бързо  покриха със сняг и Рила прекрасна, красива имила облече набързо нов,  бял тоалет.

6. Учителю, благи! Извикаха всички с една мисъл,  чувство, със сила една, съдействувай ни, молим, Ти с хубаво време тук  всички сме само във Твойте ръце.

7. А вятърът вее, снежинките падат и трупат,  покриват треви и цветя, закриват пътеки, изглаждат и ваят -незнати те  правят чукари, води.

" Ще пътуваме ли?, запитах, когато на следното  утро отидох в кухнята. "Невъзможно", ми отговориха. А снегът  продължаваше да вали, а вятърът продължаваше да духа и да пълни очите  със сняг.

Аз с мъка отидох до там. Облякох се добре, обух  се и се приготвих за път. За петдесет-шестдесет метра път, който в друго  време беше незабележим. И излязох от палатката. Първо нагазих сняг  около тридесет сантиметра. Веднага стана петдесет, осемдесети, и когато  се отзовах само на десетина метра от кухнята, една голяма пряспа беше  непроходима. "Моля", извиках на един брат, когото единствен видях из  многото сняг. "А, ти ли си, Теофана? А къде е сестра Мара?" "В  палатката." "Да отидем да я доведем!" "Няма защо. Тя там е добре."

И ми подаде братът ръка - беше брат Николай  Дойнов - да премина пряспата. Невъзможно. Пряспата беше голяма. Потъна  единия ми крак, потъна другият. И аз останах неподвижна, въпреки  усилията на брат Николай да ме преведе. Тогава? - Тогава с голямо усилие  аз измъкнах единия крак и стъпих с коляното, с голямо усилие измъкнах и  другия и с него направих също-то.И по колена преминах пряспата и когато  се изправих, аз се засмях. Толкова чудно беше всичко това! - Изведнъж  сняг, буря, изведнъж -непроходимо!

Сестрите и братята, които бяха дошли преди мене в  кухнята, а то бе останало само малък заслон, се молеха. Та ние  отстояхме от селище на около пет-шест часа път. Не можеше нито ние да  слезем там, нито някой от там можеше да помогне. И се молеха. Само  Учителят ни благ можеше да ни помогне в тази беда, само на Него  разчитахме. "А какво мислите да правим сега?", запитах пак. "Ще чакаме  благоприятно време. А до тогава, ако стане нужда ще се сгъстяваме",  отговори сетра Дора с твърд глас. "Заповядай да се постоплиш!" "Дайте  ми, моля, само един хляб и да си отивам", се обърнах аз към брат  Николай, като отказах да се грея на запаления огън, защото ми беше още  топло, и защото бързах да се огъна в моя топъл юрган.

Взех хляба и тръгнах по обратния път. Пряспата  минах по същия начин, но по-нататък пътят се затрудни. Вятърът силно  блъскаше снежинки в очите, почвата под снега мокра и закрита изненадваше  и аз падах и ставах не веднъж. И все се учудвах, не вярвах на очите си,  и все ми беше смешно. Задъхвах се, падах и се усмихвах на безсилието  си, на човешкото безсилие изобщо пред такава беда и виках "Азът" в  човека да дойде да премери силите си с природата сега.

Топлите картошки, които ни донесоха в палатката  за обед бяха богатство. Топлата вода, която получихме за чай, беше  голямо богатство в този ден. А посещението, което брат Борис Николов ни  направи през многото сняг, беше благодат. Като че ли Учителят ни благ  отвори вратата на палатката и попита сърдечно: "А как сте вие?"

Изненадващ беше следният ден. - Снегът беше спрял  да вали и вятърът беше спрял да духа. И се раздвижиха облаци и мъгли и  когато ние тръгвахме на път, слънцето топличко ни огре!

Една лента от живи хора се отправи по бялата  пътека, която брат Иван проправяше. След него сестра Катя стъпва от  стъпка в стъпка, и един след друг вървяха всичките, или почти всичките.  Останаха горе около двадесет души, между които всички по-слаби и със  слаб екип сестри. И само една малка част, които са били в услуга. В  услуга на себе си, в услуга на слабите, в услуга на тези, които са имали  слаб екип и в услуга на всички. ТЕ са героите, които проявиха  качествата на новия човек.

Лентата от живи хора се движеше бавно,  пристъпваха краката несигурно. Водачът трябваше да внимава в посоката,  защото познати скали, пътеки и клек не се виждаха. Ние вървяхме над тях.  "Не мога да вървя повече!", каза моята сестра внезапно. Моята сестра  беше доста слабичка, нежно същество и аз не можех да правя насилие върху  нейните възможности, макар че в този момент и аз не се чувствувах  добре.

Седнахме върху снега и оставихме да се отброяват  живите мъниста от тази скъпа, неоценима броеница току пред нас. Сестра  Петрана ни услужи с топла вода, пихме, отпочинахме си и пак се наредихме  в редицата. "Не мога повече!", повтори моята сестра пак. Пак поспряхме и  братТилко ни подкрепи с топла вода от термус.

При "Вада" ни подкрепи с топла вода брат Драго и  достигнахме благополучно "Краварника", където всички се освежихме с  топла вода, където отпочинахме и закусихме.

Бялата пътека, по която тръгнахме сутринта, беше  несигурна. Стъпвахме от стъпка в стъпка. След всяка почивка тя се  изглаждаше, а когато навлязохме в боровата гора, тя беше станала съвсем  гладка.

Когато седнахме да отпочинем първият път, бяхме  отминали първото езеро. Когато се обърнах и погледнах назад, живата  лента още излизаше от лагера. Беше така красива картината. Моето перо не  може да я опише, но казвам, че нито филм може да я предаде.

Бяла, снежна планина. И сняг, много сняг.  Тук-таме зъбер се освободил от многото сняг и ни приветствува  снизходително, тук-таме клонче от клек поглежда. А слънцето ни облива с  топлина, а песен от много води ни съпътствува.

  Живата лента напредваше стъпка по стъпка, снегът  отстъпваше на свежата трева, а от "Краварника" нямаше следа от сняг.  Пътят беше гладът и чист и само изпочупените клонки и разбъркани треви  показваха, че буря е минала от тук. "А горе са ни галели само!",  усмихнато установи милата сестра Радка, която с двете си деца вървеше  наблизо до нас. - "И ние се изплашихме. А то било милувка само!"

И наистина, когато гледаше човек изпочупените  клони и измачкани треви, спомнящи си за минали летувания, когато е имало  бури по върховете и нашите палатки не устояваха. Сега не беше така.  Палатките бяха здрави, устояваха на милувките на вятъра. Какво ли би  станало ако бяха разпокъсани и тази беда ни беше сполетяла. Но ние сме  много благодарни, че вече наближаваме Горският дом - бялата сграда сред  боровата гора.

Пред нея сме. На малката поляна, на която не  веднъж сме почивали няколко огньове пламнаха изведнъж. И мокри обувки и  чорапи ги наобиколиха и благодариха, и благодарни сърца.

Поизсушихме се тук, преоблякохме се и си дадохме  един богат концерт, където и сестра Мария изпя няколко песни от Учителя,  които още не бяхме чували. А реката шумеше, пробягваха кристалните й  води по каме-нистито корито, а гората ни отнасяше във вековната си  песен.

Тук нощувахме. В Горския дом и пред него. Бяха  запалени три големи огъня, които се поддържаха през цялата нощ и около  него отпочиваха всички, които не можаха да се съберат в отпуснатите на  нас "героите" както ни нарекоха там, обитаващи три стаи. "А, моля, моля,  къде отиваш? Ти вътре остани!", ми извика брат Стефан топло и  авторитетно, когато ме видя да излизам от стаята и да се отправям към  огъня. Трогна ме това внимание от страна на брат Стефан, който не е  същият, който ме посрещна при отиването ми горе. Който не е и онзи брат  Стефан, с когото пътувахме заедно, и който още същата вечер, когато  отидох при огъня ми каза: "Не съм си взел шапка и ми е много студено на  главата". А в този същият момент едно малко момченце се провре между  стената от живи хора и на светлината на играещите пламъци, извика: "Една  шапка намерих". Аз се очудих когато познах моята шапка, която по  невнимание съм изпуснала и казах на брата: "Заповядайте, брат! Аз пък  съм взела две". И брат Стефан я сложи на главата и благодари, но след  два дена ме срещна и каза: "Знаеш ли, сестра Теофана, че аз изгубих  шапката?", и продължи да се извинява братът, а неговата другарка, сестра  Иванка, добави: "Тука нищо не се губи. И аз съм сигурна, че шапката ще  се намери, но понеже ние утре сутринта тръгваме, прегледайте молим при  "Намерени вещи".

Разбира се, че шапката и втори път се намери,  защото, всичко изгубено, което се намереше из лагера и из планината се  оставяше там, но този брат Стефан не беше същият, чието внимание ме  затротна в онази нощ с тънки струйки моята душа. Не. Това е правист,  който в настоящия момент се занимава с друга специалност, докато първият  е работник, а вторият -лекар.

Този брат Стефан Дойнов е брат на брат Борис  Николов, който ни направи посещение в най-вълнуващият ден на планината,  на брат Николай Дойнов, който беше добър разпоредител по всяко време и  който всеки обед, след литературно-музикалната програма, извикваше  високо: "Моля, внимание. Ще прочета имената на дежурните за утрешният  ден". Той е същият, който преди няколко дена се беше изкачил на  най-високия и почти непристъпен връх на Рупите - Злият зъб.

"Когато го видяхме горе, изтръпнахме", разказваше  брат Неделчо Попов, който е бил също в групата, която е правила  посещение на тази прекрасна и опасна част на планината - прицелна точка  на туристите. Тъкмо се бяхме разположили там, след дългия път и се  радвахме и възхищавахме на хубавата неописуема гледка, която се  откриваше пред смайващият се поглед гледаме - Стефан горе. Как се е  качил? Откъде? Там е така опасно

мястото, не бихме го пуснали ако знаехме намерението му".

А той, повдигнал малко глава нагоре, усмихва се леко, а очите му още отразяват красотата на картината, която е гледал от там.

Този брат Стефан прояви внимание към мене, което  ме трогна и аз се прибрах в стаята, и прекарах там до сутринта, без да  се простудя, което за мене беше много възможно, защото аз бях боледувала  доста през зимата, дори през лятото и бях тръгнала за Рила току-що  станала от легло.

Слънцето посрещнахме пред оградата на този дом.  То се плъзна по хоризонта като рубин, пламна, разгоря се и като огнено  кълбо полетя над планината, да съгрее, да стопли тези, които останаха  горе и за които мислехме и се безпокояхме през цялата нощ.

След малка закуска продължихме нашия път, като  оставихме величествената, прекрасна и снежна Рила с пожелание идното  лято да бъдем пак там, да проявим по-хубави и смели качества, необходими  за проявлението на новия човек, и пристигнахме на нашия любим Изгрев  посрещнати още по-тържествено и топло от всеки друг път.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ