НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

46. НОВ ЖИВОТ - НОВИ ПРОЯВИ НА ИЗГРЕВА

ТОМ 8
Алтернативен линк


46. НОВ ЖИВОТ - НОВИ ПРОЯВИ НА ИЗГРЕВА

Двата казана кипят. Аромат на варена царевица се  носи и нетърпеливи въпроси се чуват: "Готови ли са? Колко струва  кочана?" Други правят своите поръчки: "На мене ще дадете за 80 лв. На  мене - за 120 лв. Аз искам само две парчета."

Председателката на Женското дружество Изгрев -  София - художничката Цветана Симеонова, отхлупва капака. Гъст облак от  пара се вдига и жълти, разцъфнали под високата температура царевични  кочани се усмихват. И така привличат погледа. И така помамват вкуса.

Другарката Милка Керемидчиева започва. Тя смело  хваща щипците, изважда усмихнатите хубавици една по една и ги предлага  на нетърпеливите. Другарката Белева застава на касата и първите  флейтисти започват.

Видимият оркестър се увеличава бързо, ариите се  усложняват и купчината пари се увеличава. Щипците подрънкват вече по  дъното на първия казан.

Първите флейтисти, захапали топлия кочан са се  отдалечили от мястото на продажбата, но всеки срещнат е отправен натам. -  Щипците подрънкват вече и по дъното на втория.

А не беше преди много време. Само преди четири  месеца, деликатните ръце на членките от Женското дружество - Изгрев,  отрониха от хубавия, зрели и здрави кочани царевични зрънца и ги  посадиха в рохкавата земя. Само преди четири месеца на едно свое  събрание те чуха, че имат нива за обработване, на второ такова  определиха ден за работа и бригада от млади, хубави и културни  бригадирки се яви на работа.

Разкопаха бригадирките твърдата земя, посадиха  царевичните зрънца и ги забравиха. Увлякоха се в ежедневни грижи и  обществен труд. Но царевичните зрънца не забравиха и прорастнаха и се  раззелени нивата наскоро. Редовното преваляване на дъжда по това време  като грижлива майка подхранваше младия прорастък и наскоро той  прошумоля: "Бригада".

И пак бригадирките се отзоваха на нивата, още по-грижливо загърнаха младите стъбълца и пак ги забравиха.

А те още по-усърдно забързаха и достигнаха скоро  височината на бригадирките и ги надминаха. И по два кочана на всяко  стъбло пуснаха и по-сме-ло прошумоляха: "Бригада пак".

"Как да ги използуваме най-добре?", се запитаха  другарките. И се споразумяха за нещо, и пристъпиха към работа. - Днес за  втори път продават варена царевица. Още няколко пъти ще продават. Ще  подарят там, където са обещали и ще си оставят за зимата. - Че като  започнат седенките. Хубави изненади ще си устройват. Понякога касата ще  увеличават, понякога ще си сварят царевични зрънца, понякога торта ще си  направят. И ще се радват на задружния си труд и незабелязано ще мине  зимата, за да дочакат пролетта с нови идеи за реализиране и светли дни.

4.1Х.1948 г., Изгрев, София




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ