НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

41. Ивайло и Александър Стамболийски

Иван Антонов (от Тодор Ковачев - внук) ТОМ 7
Алтернативен линк

41. ИВАЙЛО И АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ



Четейки разказите на нашите приятели за събития, които според мен и според това, което съм научил от бай Иван, Учителят ги е дал в друга светлина. Така например, кой е Александър Стамболийски?. Наистина Стамболийски е един от големите държавници в България и той е направил доста за нея, макар че е направил и доста грешки. Кой е Стамболийски? От отговора ще се даде и обяснението за събитията около него. Първо трябва да кажа, че всички управници управлявали България по време на пребиваването на Учителя в България, единствен Стамболийски се е срещнал с Учителя и е изпълнил някои Негови препоръки. Срещата на Стамболийски с Учителя е станала в Боровец. Следствие резултатите от Ньойския договор Стамболийски е бил принуден да подпише капитулацията на България във Франция. Съгласно този договор България е нямала право да притежава войска след l-вата световна война. Стамболийски обаче, за да излезе от това положение въвежда трудовата повинност. Събирал е набора и вместо да извършват военни обучения са извършвали трудови задачи. Правила са пътища, мостове и др., но това е била външната страна на нещата, а зад това се е криело военното обучение. Тая идея обаче не е била негова, нито на неговите сътрудници, а е била идея дадена от Учителя.


Сега за събора в Търново, дали наши приятели са ходили.при Стамболийски и дали той се е отнесъл грубо с тях, така както го предава в б.том на „Изгревът“ нашия приятел Симеон Арнаудов, не знам. Според мене може би не е точно така, но това е неговото виждане. Какво е казал Учителят за Стамболийски? Той е казал, че това е преродения свинар Ивайло, който е повдигнал въстание през средновековието и след това се оженил за царицата. Според Учителя, тогава той е направил грешка и сега като Стамболийски отново направил същата погрешка, като е имал пълно доверие на Царя. Всъщност Царят е подготвил преврата и убийството на Стамболийски. Хората на Стамболийски са знаели това и са му докладвали, че Царят му готви преврат и че той ще бъде унищожен. Той обаче казвал: „Щом Царят участва в преврата не се притеснявайте, нищо няма да има“. И спокойно си е заминал за село Славовица, след което последват събитията, които са известни на всички в България, става 9-то юнския преврат 1923 г. А преди да стане преврата Учителят, не знам точно по какъв път е предал на Стамболийски, да си вземе отпуска за шест месеца и да отиде в Швейцария. Стамболийски обаче тоя съвет на Учителя не го изпълнява и вместо да отиде в Швейцария на почивка, отива в Славовица на почивка и резултата от това е трагичен.


Друго по време на Стамболийски е забележителното, че той се намесва за правописа на българския език. Неговият министър Омарчевски премахва е-двойното. Комунистите след 9.IX.1944 г. също премахнаха е-двойното, че премахнаха и ъ-то, то комунистите сигурно също ще си платят, още не знаем точно как, но всичко това показва нисшия произход и на Стамболийски, и на комунистите.


През 1277 г. Ивайло вдига антифеотдално въстание. Разбиват царската войска на Константин Асен, който бива убит. Болярите и царица Мария пускат въстаниците в Търново. Царица Мария се оженва за Ивайло и бива признат за цар. Той разбива татарите. Но става жертва на дворцов преврат от царица Мария и болярите - поставят Георги Тертер за цар. Ивайло избягва при татарите, където впоследствие бива убит. Прероденият Ивайло сега отново греши с цар Борис III.


Това го знам от бай Иван и от историята, но понеже бай Иван беше един от литераторите, завършил литература, знаеше това точно и му беше ежедневие да пише на стария ръкопис и затова смятам, че това е най-точното изказване, най-точното историческо събитие, което е станало и е зафиксирано от нашата история - за преродения Ивайло в лицето на Александър Стамболийски.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ