НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9. Трите метода на природата: ООК, I г., 2 лекция [2 март 1922 г.].

Боян Боев ТОМ 32
Алтернативен линк

9. ТРИТЕ МЕТОДА НА ПРИРОДАТА

Окултни лекции, I година, втора лекция


Природата е разделила времето на три категории: време за почивка, в което влиза и съня, време за ядене, време за работа. Те са трите естествени положения.

Сънят е физическо-астралния живот на Земята. Яденето е физическия живот на човека на Земята, работата е умствения живот на човека. Второто е необходимо за тониране на човешките енергии. Само във време на сън, на спане, човек добива своите енергии. В съня добиваме енергии. Пречистването на тялото става във време на спане. Работата използва енергиите, придобити чрез спането и яденето. Когато човек отива да спи, той трябва да отива с приятна мисъл, да му е приятно, че отива в другия свят. Съзнанието тогава минава от едно състояние в друго, и ако човек би имал възпитания ум на един адепт или светия от първа степен, спането щеше да бъде един рай, едно приятно развлечение и една от най-приятните почивки. А сега, когато отиваме да спим, когато стомаха е пълен и възприеме някоя мъчно-смилаема храна, тогаз при спане има излизане и влизане в тялото, и ние се обръщаме на гръб, мъчим се, пъшкаме, охкаме, и едва някой заспи към 12, а някой и по-късно.

Първото правило за един ученик на Окултната школа, е да се храни преди залеза на Слънцето. Сутрин никога да не ядеш, преди да е изгряло Слънцето. Сутрин ще се нахраниш най-малко половин час след слънчевият изгрев. Това са правила за онези, които искат да бъдат ученици.

Правила за ядене:

Никога не яж, ако нямаш разположение.

Когато пиеш, казвайте: „Яжте и пийте, и благодарете!” Кажи си и размишлявай. Така прилича, да ядеш с любов, да обикнеш храната и тогава енергиите се привличат в организма.

Второто правило за яденето: никой няма право да се гневи на трапезата.

Третото правило: на ученика е забранено да яде бързо.

Четвъртото правило: никога не е позволено на ученика да преяжда.

Има работа три вида: физическа, духовна и умствена.

Първото правило за работата: ученика няма право да прави различие между физическа, духовна и умствена работа. За него физическата работа и умствената работа, са еднакво важни. За него физическата, умствената и духовната работа, са еднакво свещени.

Второ правило за спане: като си легнеш на едната или другата страна, до сутринта да не се обърнеш, и после да няма хъркане. Най-хубавото спане е на дясната страна. Средното спане е на лявата страна. Лошото спане е на гърба, и най-лошото - на корема.

Като влезете в другия свят, ще намерите вашият път постлан само с неизпълнени обещания. Вие ще се намерите в положение на човек, когото събуват, и той ходи бързо по остри камъчета. Ако изпълнявате всичко, каквото Бог изпълнява и като отидете в онзи свят, ще намерите най-добрите условия. Там е величието на един човек, да изпълни това, което е обещал. Бог на прилежните помага.

Ще ви дам едно мото: „Без страх и без тъмнина!” Там дето нема страх, всичко става! Това е пропуск, само за физическия свят. Които работят във физическия свят, трябва да бъдат безстрашни. Само ученика на окултизъма или християнина в пълния смисъл на думата, и който казва, че живее в Бога, само той може да бъде безстрашен. Да знаеш, че във всеки момент на живота, Бог присъства на всяко място. От нищо да не те е страх! Ще знаеш, че Бог царува навсякъде, и не само ще знаеш, но ще вярваш и опитваш. Ако някъде има страх, той е вън от училището.

Сега ще спазвате свободата. Първото правило на Любовта е свободата. Искам всички да бъдете свободни. Всичко да решавате по закона на свободата, и каквото решите, да го изпълните. Сега в бъдеще, учениците ще използваме магнетическите сили на Витоша. Електричеството и магнетизъма, това е най-хубавото за софиянци. Витоша е най-богатият магнит.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ