НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2.2. Второто бягство - предрешен с американска униформа

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

2.2. ВТОРОТО БЯГСТВО - ПРЕДРЕШЕН С АМЕРИКАНСКА УНИФОРМА


2.2.1. След 9. IX. 1944 г. се завръща Гемето в България, представител на БЗНС „Пладне" с ореола на борец срещу цар Борис, срещу правителството на Филов и срещу присъединяването на България на страната на Германия. Той бива избран за главен секретар на БЗНС, но провежда дясна политика и срещу Отечествения фронт.

През месец октомври 1944 г. в Москва заминава делегация на Отечествения фронт, като член е включен Никола Петков като ляв земеделец, антифашист, изпратен от цар Борис в концлагер, подкрепящ борбата на партизаните и член на Отечествения фронт на Георги Димитров от 1943 г. На Никола Петков му се заявява в Москва, че нямат доверие в Гемето и да бъде сменен от поста му.

2.2.2. На 18 и 19 януари 1945 г. в аулата на Аграрикономическия факултет се провежда конгрес на Земеделския съюз. По заповед на Сталин, като член на Съюзническата комисия Биргозов нарежда Гемето да си подаде оставката. След доклада си, Гемето си подава оставката, защото сградата е обградена от милицията на новата власт. Той е освободен от поста си, и го замества Никола Петков.

2.2.3. През май 1945 г. Александър Обов и Георги Трайков свикват конференция на БЗНС, и под натиска на новата комунистическа власт изгонват Гемето от БЗНС. Същият ден той е поставен под домашен арест. През деня и през нощта пред къщата му стои милиционер, и го охранява, като не му позволява да напуска къщата, и не пускат никой да влиза при него.

2.2.4. Но един ден пристигат двама англо-американци във военна униформа, носят бележка - разрешение на Съюзническата контролна комисия да го посетят. Милиционерът преглежда разрешението, допитва се до своя началник и накрая ги пускат да влезнат в дома му. След един час разговори при Гемето, двамата униформени офицери англо-американци с нахлупени фуражки напускат дома. Минават няколко часа и в дома един цивилен иска да напусне дома. Но милиционера не го пуска - не разбира езика му. Извикват началника на караула, намират преводач и се оказва според разказа на американеца следното. Единият от двамата американски офицери си съблича военната униформа, дава я на Гемето, и след като се обръсва и го подстригват вътре по американски високо, нахлупват му шапката до козирката и го извеждат от дома му. Милиционерът изобщо не е очаквал подобен ход, и не е обърнал внимание кой излиза. Влезнали са двама униформени, излизат също двама униформени, и единият от тях е Гемето. Така за втори път Гемето бяга с хитрост.

2.2.5. Настъпва голяма олелия! По радио Лондон на български непрекъснато се говори за голямата хитрост, и за глупавия български милиционер.

На 24 май 1945 г. Лондон отказва да даде политическо убежище на Гемето. Прехвърлят го във вилата на представителя на САЩ в съюзната контролна комисия Мейнър Бърнс.

На 25 май 1945 г. пристига отговор от Вашингтон, въпросът да се разреши със съдействието на съюзната контролна комисия, където представител на СССР е Биргозов. Вилата е обградена от съветска военна част и се охранява. Гемето е във вилата на Бърнс, няколко месеца обкръжена от съветска военна част. Биргозов решава да бъде пуснат и изведен от България. На 5 септември 1945 г. Гемето, придружен от Бърнс и съпругата му на военен самолет отпътуват от София. През това време непрекъснато се тръби по радио Лондон и Вашингтон за този случаи с Гемето. В България непрекъснато се говори за него.

Аз най-малко 10 пъти съм присъствувал, когато баща ми го е разказвал на свои приятели. Всички се удивяваха на хитростите на англичаните и на американците и се смееха на глупавия милиционер.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ