НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

24. Късметчетата от баницата. 24.1. Подготовката за бъдни вечер от Мария

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

24. КЪСМЕТЧЕТАТА ОТ БАНИЦАТА

24.1. ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР ОТ МАРИЯ


Обикновено за Бъдни вечер се приготовляваше баница. Подготовката за този празник се започваше от по-рано - най-малко една седмица. Подготвяха се много неща, купуваха се много неща и най-важното, трябваше да се направят много лакомства, много сладкиши и курабии. И най-големия помощник тука, беше слугинята Станка. Тя бе прислужницата в този дом, тя беше работната ръка в този дом. Работеше без заплата, без почивен ден - от сутрин до вечер в кухнята и в градината, с мотика в ръка. В кухнята тя приготовляваше продуктите, а това е една много трудоемка работа. А Мария идваше и слагаше всичко в тенджерите или в тавите, които Мария лично печеше, наблюдаваше, и всичко беше под неин контрол.

За Бъдни вечер се правеха сладкиши, курабии по разни рецепти. Правеха се и торти, и други лакомства. По онези години, ако не го направиш, няма откъде да го купиш. Единствено в София имаше сладкарници, които правеха много хубави торти, много хубави сладкиши и още онези неща, останали пред 30-40 години, които българите са подготвяли за сладкарниците - като баклави, като кадаиф и други неща. Но те бяха скъпи и не можеха да се вземат, и да се занесат у дома. Така че, ако не си направиш курабии и сладкиши, нямаше откъде да се вземат.

И те ги печеха, и ги слагаха в онази стая, в която аз почивах. И от време на време аз протягах ръка, и си взимах по някой сладкиш оттук-оттам. А пък аз бях млад, тялото ми искаше храна и налиташе на храна. И когато Мария сипваше в чинията, тя доливаше с един черпак, аз исках допълнително. И Мария много се радваше, че съм харесал сготвеното от нея! Слагаше ми пълен черпак и едно голямо парче от сладкишите. И след това добавяше: „Като бяхме навремето млади като теб и ние се хранехме така. Младият човек има нужда от храна, всякаква храна и обилна храна." Така, че знаете и сте чували, че на Бъдни вечер се прави баница с късметчета. На всеки се слага парче от баницата, и всеки очаква с нетърпение какво ще му се падне!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ