НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Един Бог

2. Човек и Бог ТОМ 30
Алтернативен линк

ЕДИН БОГ


Днес, в епохата на „монотеизма”, хората все още служат на много богове. В съзнанието на днешните религиозни хора все още съществува не Единствения Бог, а техния Бог - Бога на тяхната религия, нация или секта. Както някога евреите се обръщаха към Йехова като към свой национален Бог, който им помага и ги закриля в борбата им срещу другите богове и народи, така и днес нарядко ще чуеш българите да говорят и призовават някакъв „Български Бог” - (“Жив е българският Бог”), сърбите - да се оповават на някакъв „сръбски Бог” и т.н. И тъй, днес ние имаме християнски Бог, мохамедански Бог, израилтянски Бог, браманистки Бог и т.н. С право би могло също да се каже, че имаме католишки, православен, протестантски, а също така и български, сръбски, френски, немски и т.н. богове, защото, в съзнанието на днешните хора всички тия идеи за отделни богове фактически съществуват.

В такъв случай, какво представлява от себе си „монотеизма" (еднобожието) на която и да било от днешните религии? - Само една маска, под която се крие техния политеизъм (многобожие), при което всяка религия дава пълно преимущество на „своя” бог, а против всички други богове обявява безпощадна война.

Днес всички хорски богове по своята същност са сектантски! Днес боговете на всички религии и народи не са нищо друго освен идоли! Защото представителите им сами подчертават тяхната изключителност, тяхната отделеност, тяхната непригодност да служат за идеал и обединение на всички хора и народи. Днес нямаме един Бог! Днес имаме много богове или, по-право, много идоли, които хората са си създали и им се кланят.

Новото човечество, което иде да изгради един нов свят, няма нищо общо с многобожието, с идолопоклонството на сегашния свят. Новото човечество, което иде да замени днешното самоизяждащо се човечество, има само един единствен Бог - Бога на всички хора и народи, който не може да се дели на части, не може да се боядисва с национална или религиозно сектантска боя, не може да защищава едни, а да преследва други!

Богът на новото човечество е единен, безконечен, всеобгръщащ Бог на целокупния живот, за когото отделни нации и религии не съществуват! В съзнанието на новия човек поклонението пред днешните измислени национални и религиозно-сектантски богове е светотатство и идолопоклонство! ... Днешният начин на поклонение пред „нашия” бог, който се противопоставя на „чуждите” такива, е престъпление пред единствения истински Бог!...

И новото човечество иде да ликвидира с това престъпление, с това идолопоклонство! То иде да строши оковите на многобожието и да ни покаже, че Богът на християнина, на мохамеданина, на браманиста, както и на българина, сърбина, немеца, французина, китаеца и турчина е един и същ. То иде да тури край на сектантските борби между хората и да сложи властно печата на обединението върху всички области на човешкия живот!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ