НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ХРОНОЛОГИЯ НА БРАТСТВОТО | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Спомен с Учителя на Изгрева - София от Георги Събев, Великден

28.05.1937г.


Спомен с Учителя на Изгрева - София

от Георги Събев, Великден

 

Георги Събев е летописецът на Айтоското Братство. Случката, която описва с Учителя е около Великден, 1937 г. Тъй като Великден тази година е на 28 май, то е поставена тази дата.

 

Спомен на Георги Събев: НА ОБЯД ПРИ БЕДНИТЕ


Спомен на Георги Събев

 

46. НА ОБЯД ПРИ БЕДНИТЕ


Било по Великден през 1937 година. В братския стол на Изгрева дежурните сестри се стараели да приготвят ядене като за празник. Беседата била привършена и много от посетителите се разхождали по поляната и обменяли мисли за току-що привършената беседа. Докато на едни правело впечатление философската страна на Учението, на други - научната, а на трети - религиозната страна. И всеки мислел, че има право.


Когато станало обяд, трапезарията се напълнила с гости. Всички чакали пристигането на Учителя. Когато пристигнал, всички го посрещнали със ставане на крака. Чели молитва и обядът започнал. Учителят поискал от дежурните глава лук, която чукнал с юмрук и започнал да яде лук със солчица.


Яденето било постна мусака. Всички много го харесали и поздравили дежурните за вкусното ядене.


Когато обядът привършил и прочели молитва, дежурните забелязали, че яденето на Учителя е недокоснато. Всички се изненадали и попитали Учителя: „Учителю, Вие не сте яли от яденето. Може би не го харесахте. Ние тъй много се старахме..." - „Яденето бе хубаво, но днес аз бях на гости при бедните, които днес ядат хляб и лук."


Учителят ни даде пример на смирение, като символично беше на трапезата на бедните.

 

 

Изгревът - Том 10

07 - 46. НА ОБЯД ПРИ БЕДНИТЕ



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ