НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ВЕНЕРА

  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
Алтернативен линк

ВЕНЕРА


Венера е третата планета от Слънчевото семейство, със символичен знак 9. Известна е още като Вечерница или Зорница и е най-яркото Небесно тяло след Слънцето и Луната: при максимален блясък е десет пъти по-ярка от Сириус, който е най-ярката звезда-слънце на небесната сфера. Блясъкът на Венера се мени: най-силният е четвърта звездна величина, а минималният е трета. Поради силния си блясък тя е последното светило, което сутрин остава да свети като Зорница, и първото, което блясва след залеза на Слънцето като Вечерница. В някои случаи на най-голям блясък може да се наблюдава и през деня.


Диаметърът на Венера е близък до този на Земята: около 12 400 километра, а земният е 12 800; затова се казва, че те са планетни близнаци. Поради сравнително големите си размери, Венера със своите влияния засяга по-сериозните изяви у човека.


Орбитата на Венера е между Слънцето и тази на Земята, затова и тя, както и Меркурий, се приема за вътрешна планета.


Венера обикаля около Слънцето за 225 земни денонощия, движейки се със скорост от 35 километра в секунда. Това придава на влиянието й върху личността качеството сравнително бързо да схваща, да разбира, да се ориентира и да реагира срещу възбуди.


В сравнение с всички останали планети, орбитата на Венера е най-правилна - почти точна окръжност с екцентрицитет 0.007. Това говори, че тя с лекота и без разтягане следва голямата скорост на Слънцето от 250 километра в секунда, движейки се около центъра на нашата галактика. С други думи, при катастрофата в Слънчевата система, предизвикана от чудовищната притегателна сила на Черното слънце, Венера е пострадала най-малко. Това определя най-ценното в нейното влияние - стремеж към съвършените изяви, към изящното и красивото, стремеж и умение да се върши всичко най-добре. Стремежът и способностите към изкуствата в най-широк смисъл (като се започне от приложните и се стигне до всички изящни изкуства) са особено силно изразени, когато Венера се намира при върховете на Четирите главни точки: асцендент, надир, десцедент и зенит или (макар и по-слабо) на границата между два дома.


Особено силно е влиянието й, когато е в съвпад със Слънцето при долно съединение. При обиколката си около Слънцето, Венера, както и Меркурий, може да дойде спрямо Земята на една права линия: Земя, Венера, Слънце (при т. нар. долно съединение) или Земя, Слънце, Венера (при т. нар. горно съединение). При долно съединение Венера приближава до Земята на 40 милиона километра, което е най-малкото разстояние, на което една планета може да отстои от нашата планета. Това ще рече, че от всички планети, Венера идва най-близо до Земята, което определя и особено силното й влияние върху земния живот и върху самия човек. Така например, в незасегнатите от разрушителните прояви на Природата и човека области, съществува чудна, девствена красота, която просто опиянява. В живите форми, растенията и животните, незасегнати от демоничните прояви на Живота, също има красота и изящество: цветя, плодни дървета, палми, кипариси, борове, а в животинския свят - птички с чудни гласове и животни с красиви, гъвкави тела. Също и в недрата на водните басейни - реки, езера, морета и океани - съществува пъстър свят от красиви създания. Най-после идва и човек, при който голяма част от вниманието, времето и дейността му, е погълната от чувствата и то от най-красивото и съвършено чувство, наречено Любов.


Благодарение на неразтеглената Венерина орбита, Слънцето дарява Венерините типове с най-богати и обилни блага. Затова хората, родени под силното влияние на Венера, имат най-добрите условия за живот, радост и щастие, изобилие от материални блага, от приятни и разнообразни пътувания. От тях лъха мекота, приятност и симпатия. Изобщо, хората под силното влияние на Венера, са хора на изкуството и със своите творби допринасят за красотата на света: художниците - с картини и багри, скулпторите - с изваяни форми, музикантите - с мелодии, които не се разнасят, но плуват из пространството като нещо цяло и внасят своя принос към хармонията в света.


При горно съединение, когато Венера е зад Слънцето, тя отстои от Земята на 259 милиона километра, което се равнява на голяма разлика от 219 милиона километра. Въпреки това нейното влияние е пак силно и добро, но в значително по-слаба степен.


Околоосното въртене на Венера е много бавно и се равнява на 250 земни денонощия, което говори че тя се върти обратно. Бавното й въртене определя особеността на нейното влияние - стремеж към спокоен, уреден, без напрежение и усилия живот, старателно избягване на груба работа, неизбежно свързана с напрежение за задоволяване на обикновените човешки нужди. По-низшите типове със силното влияние на Венера, са общо взето мързеливи. Обратното движение пък определя в нейното влияние, стремеж към новото, оригиналното и нетрадиционното. Целият низ от модни и козметични новости е плод на този стремеж: всяка жена или мъж под силно Венерино влияние се стараят във външния си вид да бъдат нещо по-различно от околните. От там се поражда и безкрайното разнообразие в модите и в козметичните средства.


Венера има дебела и плътна атмосфера с голямо налягане. Това придава на нейното влияние непроницаемост във Вътрешния мир, преди всичко в емоционалния свят. Какви са венерините личности и каква е силата на тяхната възбуда остава неразбрано за околните. Голямото налягане и плътност на атмосферата придават на Венериното влияние негласно задължение и необходимост всички да изпълняват техните желания и да задоволяват нуждите им.


Отразяващата способност на Венера (албедо), заедно с това на Нептун, е най-голяма - около 60%, което говори за отзивчивост, услужливост и милосърдие, без да се дава предимство на користта.


Според Саабей, Венера при своето образуване и оформяне е имала връзка с Небесните образувания в зодиакалното съзвездие Везни. През ясна и безлунна нощ в това съзвездие могат да се видят с просто око около 50 звезди, но само шест от тях са по-ярки от Четвърта звездна величина. Това говори, че тамошните Слънца-звезди са на много голямо разстояние и до нас, съгласно принципа на Доплер, достигат силовите течения с по-малка дължина на вълната. Тези силови течения засягат по-висшите мозъчни центрове в горната част на главата. Между звездите-Слънца, във Везни се открояват едно жълто и друго синьо, които са почти еднакви по размери и са четири пъти по-големи от нашето Слънце. Това съзвездие Саабей е изобразил като старинни аптекарски везни, стремейки се да покаже характера на силовите течения, изхождащи от него (най-вече от тези две слънца) към Венера и носещи стремеж към точен, пълен и изящен ред, към справедливи отношения между всичко в света. В митологията е описано, че дъщерята на Зевс, богинята на правосъдието Темида, неуморно ходела по Земята с прецизни везни в ръце и бдяла за справедливостта и реда в света, установен от Зевс.


При наблюдение с телескоп, Венера има фази както Луната и Меркурий.



  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ