НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Служене

  Писма на Боян Боев -Том 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

СЛУЖЕНЕ


Изгрев, 10 декември 1957 г.


Обични брат,

Няколко братя и сестри бяха приети от Учителя в приемната му стая. В разговор Учителя каза:

Трябва да се дойде до мисълта: Ние живеем за Бога. Човешкото да бъде като последствие. Как да живеем ние, от това въпрос няма да правим, защото, щом живеем за Бога, човешките отношения ще се уредят най-разумно. Щом сме в любовта, тогава сме едно с Бога. Щом ние повярваме и работим в Неговото име, нека не се грижим за последствията, какви ще бъдат резултатите. Искаме да приложим Божия закон: Любовта. Ако всички хора живееха по закона на Любовта, тогава щяхме да имаме един отличен свят. Щяхме да имаме всичко преизобилно. Ние - от малък до голям - трябва да се научим да служим на Бога, Който ще се влее в нас и ще ни приготви един красив свят. И очите ни ще бъдат отворени и ще видим, че има един красив свят. Сега сме слепи. С тези очи много малко виждаме.

Да има пълна връзка между Бога и нас. Постоянно да усещаме Неговото присъствие. И да сме готови да прилагаме и изпълняваме всичко онова, на което Той ни е научил. Да живее човек за Бога, това наричам събуждане на съзнанието.

Като почне човек да работи за Бога, то добродетелите ще растат, ангелите ще дойдат да работят и ще донесат добродетелите.

Ако турите в душата си да служите на Бога, животът ви ще се подобри. Божественото у вас ще се прояви и тогава каквото пожелаете, ще ви бъде.

Който е служил на Бога, като завърши своята еволюция, всички неща сами ще идат при него. Ако служим от душа на Бога, Бог ще влезе в нас и ще внесе Разумното начало в нас. Като работиш за Господа, и Той работи за тебе. Ти отвън ще работиш за Него, а Той отвътре ще работи. И тогава всичко се постига.

Когато човек изпълнява волята на Бога по любов, условията на неговия живот се смекчават. Няма случай, когато условията не се смекчават.

Ти си дошъл на Земята да изпълниш волята Божия. Инак ще си създадеш лоша карма. Най-напред ще извършиш волята Божия и после ще се уредят твоите работи. Щом не служиш на Бога, ще ти дойде нещастие до главата.

Под „работа за другите“ разбирам: за Бога, Който живее в тях. Като живеем за другите, да живеем за Бога. Сега ние страдаме, понеже искаме да живеем за себе си. А пък като живеем за себе си, не можем да бъдем щастливи.

Като отидеш да служиш на Бога с всичкия си ум, сърце, душа и сила, в тебе ще дойде едно знание, което ще внесе в тебе онова, което търсиш. В деня, в който ще решите да служите на Бога, Бог ще ви каже: „Всичко е заради тебе. “ Ти ще Му кажеш: „Господи, всичко е заради Тебе. “ А той ще ти каже: „И звездите, и слънцето, всичко съм създал за тебе. “

Един ученик, колкото и да иска да напредва, щом не работи за Бога, изражда се, в застой е. Той трябва да работи за Бога и тогава дарбите му ще се разцъфтят и ще му идват идеи. Ако искаш да станеш учен и пр., търси славата Божия. Работи непреривно за Бога, за да работи. Той за твое добро. Като изпълнявате волята Божия, ще станете умни, та да вземете участие в голямата работа за Бога. Като почнеш, да служиш на Бога, твоето положение в света ще се измени. Човек да счита Божественото като свое. Като работи за Божественото, той да мисли, че работи за себе си. Служенето на Бога е една от най-великите работи.

При служенето на Бога си има един Божествен план, който трябва да се изпълни. Всеки ден, като станеш, да знаеш какво ще правиш. Днес десет села да прекосиш и в единадесетото ще отидеш при един човек, да му помогнеш. Отвътре ще ти се каже това. На втория ден ще ти се каже: Иди да услужиш на еди-кое си дете, което един ден ще стане водител. Всеки ден си има особена програма. И като завършиш тази програма и отидеш горе, ще ти дадат там друга работа, с голяма отговорност.

Когато един човек не може да служи на Бога, не може да служи на народа, най-после се ражда роб. И у него се заражда желание да се освободи от робството. И оттогава започва неговото повдигане и спасение.

Когато човек работи за себе си, той образува дълги вълни, които са бавни и остават наблизо. И затова няма никакъв резултат. Докато живеем в личните чувства, ние сме осъдени да страдаме. Така, както хиляди години са страдали хората.

Всички, които са работили за себе си, са за гробищата. Гробища има, понеже служите на себе си, а не служите на Бога.

Всеки човек да прилага. Той чака, чака да уреди работите си, че тогава да започне да работи за Бога. А той всеки ден трябва да върши по малко. Някой човек гледа в края на живота си, като застарее, да работи за Бога. Той да сее новите идеи, да обръща души към Бога. Ти искаш да забогатееш, че после да служиш на Бога. Че ако е така, то всичките богати трябваше да бъдат най-добрите служители на Бога.

Твоите работи са уредени и ти всеки ден работи за Бога. Да не те завари вечерта без това, да имаш съзнанието какво си направил от сутринта до вечерта.

Когато работиш за Бога, няма да разказваш за това на другите. Не, в нас да има една свещена идея, че правим това или онова за Бога. Всеки човек е предназначен за известна служба в Космоса. Когато човек намери каква да бъде неговата служба, животът му се осмисля. Вие имате една специфична работа, която Бог ви е определил. И тази работа определя вашето бъдеще. И тази работа трябва да извършите в живота си. Тогава всички противоречия, които имаме в ума си, ще се премахнат. Всеки, който иска да бъде съвършен, ще изпълни някоя мисия, която Бог ще му възложи. В Христа имаме образец на разумно служене. В света сте дошли да разрешавате един велик закон на служенето.

Нашето благо стои в това, че много напреднали същества не живеят за себе си, а живеят за нас и за природата. И затова ние сме щастливи. Велико нещо е човек да не живее за себе си. Всеки човек, който има желание да служи на Бога, той е кандидат за ангел. Той ще стане ангел, стига да върви в правия път. Избран народ са тези, които служат на Бога.

Както цветята раздават своя аромат и както Слънцето раздава своята светлина, това се изисква от ония, които искат да служат на Бога.

Има един велик закон. Човек да мисли, както Бог мисли, да чувствува, както Бог чувствува и да постъпва, както Бог постъпва.

Можеш да кажеш на Бога така: „Господи, готов съм да направя всичко, каквато и работа да бъде за Тебе. Дай ми работа, каквато намериш за добре, и аз ще я изпълня. “ Това е най-правилният път, по който можем да служим. Няма да определяме каква работа да ни даде, ще оставим на Неговото благоразположение. Кажи: „Господи, ще живея за Тебе, всичко ще направя за Тебе. “ И всичко ще ти тръгне напред.

Всяка сутрин като станеш, кажи: „Какво мога да направя за Господа?“ И от това зависи вашето благослове- ние.

Няма по-красиво нещо от това да живее човек за Бога. Тогава ще почувствува Божията любов, мъдрост и правда. Той ще ги види в тяхната красота и ще каже: „Разбирам сега, че животът има смисъл. “ И целият свят, всички неща ще му се усмихват. Защото при Бога всички се усмихват. Като служиш на Бога, ще дойдат при тебе тези хора, които ще те обичат. Човек да има желание да направи всички хора щастливи. Такива хора има, но са твърде малко на Земята. Това трябва да бъде стремежа на ученика. Аз, когато искам да служа на Бога, ще отида при някоя тревичка, при някое цветенце, никой не е помислил за него. Ще го поразкопая, ще го полея с малко вода. Да направиш добро на. едно цветенце, то е да направиш добро на цялото човечество. Когато човек работи за Бога, той е свързан с всички хора, които работят за Бога. Когато човек помисли да използува всичко, каквото има за себе си, той изгубва своята основа.

Щом работиш за Бог&, навсякъде по света, където отидеш, в Америка, в Африка, хората ще работят за тебе. Ако работиш за Бога, и дърветата и водата ще работят за тебе. Ако си земеделец и работиш за Бога, дъждът ще дойде навреме, всичко най-добре ще става. Ако можеш да служиш на Бога с чистота и святост, още днес може да постигнеш това, което желаеш. Човек трябва да тури любовта към Бога на първо място и след това любовта към всички хора. Така ще станеш силен.

Никой не трябва да се продава, за да осигури живота си на Земята. Там е всичката лъжа.

Не можеш да служиш на Бога, додето не възлюбиш всички. Не можеш да служиш на Бога без любов. Как ще изпълните волята Божия, ако не обичате Бога? Ако не обичаш Бога, нищо не можеш да направиш в света. Най-първото нещо е човек да служи на Бога, на Цялото, от- дето е излязъл. И ако всички хора се върнат да служат на Бога, на Цялото, светът ще се оправи.

Човек да си каже: Бог ми е дал отлично сърце, отличен ум и отличен организъм, сложил ме е в един свят с безконечни възможности, а какво съм направил аз за Господа?

Сутрин си кажи: Искам да направя нещо за Господа. През деня ще видиш някого, чиито крак е изкълчен, ще му услужиш. Втория ден ще кажеш пак, че искаш да служиш на Бога. Него ден ще срещнеш един беден, който не е ял 4 - 5 дена. Ще го заведеш в къщи и ще го нагостиш. На третия ден ще срещнеш едно сираче, което няма никого, ще го заведеш вкъщи и ще го пращаш на училище. Човек да желае да стане силен, за да помага.

Бог иска да работим с Него заедно. Бог иска сега всеки един от нас да направи нещо. Да станем съработници на Бога. Онзи, който служи на Бога, на Божието дело, туря на карта своя живот; своя имот, своята личност и всичко въобще. С него е целият видим и невидим свят. Аз желая тази година всеки един от вас да предаде Словото Божие на няколко души. Всеки ден си турете задачата, като срещнете един човек, да му кажете една дума, която да му легне на сърцето. И той да тръгне по новия път. Например кажете му: „Пожелавам ти, което си желаеш, да те благослови Господ с него. “ И си тръгни.

Със сърдечен братски поздрав:

Ваш верен Б. Боев


  Писма на Боян Боев -Том 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ