НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Волята Божия

  Писма на Боян Боев -Том 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

ВОЛЯТА БОЖИЯ


Изгрев, 10 март 1956 г.


Любезни брат,

На външните маси на Изгрева имаше общ обяд. След свършването на обяда Учителя каза между другото в разговор:

Изпълнението волята на Бога седи по-високо от това да си цар, владика, ангел и пр. Човек, който върши волята Божия, е свободен. Волята Божия носи всичко. На нея всички се подчиняват.

Никога не казвай: Аз върша волята Божия. То е външната страна. Ти да съзнаваш това вътре. Ти, като си добър, силен и разумен, вършиш волята Божия. А щом не си добър, силен и разумен, не вършиш волята Божия. Ти си обикновен човек.

И лошите вършат волята Божия. Разбойниците обират богатите хора. Идва един беден човек и им казва: „Оберете ме.“ Разбойниците му казват: „Ние имаме заповед да обираме богатите хора“ - и му дават пари.

Някой ти иска 10, 100 лева. Не искаш да дадеш. Тогава идват разбойници и ти обират 100 000 лева.

Като стане златото господар, тогава е лошо. Това е, когато човек иска да върши нещо лично за себе си.

Бог не е подчинил човека на злото. Той го е освободил. И ние сме отговорни, че злоупотребяваме, като не вършим волята Божия. Двама братя, като се бият вкъщи, това ни най-малко не е волята Божия.

Хората трябва да станат слуги на разумното, доброто. На Земята всички сме дошли да слугуваме на Бога, да изпълняваме волята Му.

Ще вършим волята Божия, ще прославим името Божие, ще работим за въдворяването на Царството Божие. Това са живи закони. Някой мисли, че сам може да се повдигне. Не, той сам не може да направи нищо. Но като дойдат да направят в него жилище Бог и Христос, тогава ще разбере и ще се повдигне.

Невидимият свят има една голяма задача. Много хиляди години ще минат, докато дойде прояснение на човешко-то съзнание.

Човек сега съжалява, че е останал назад. Не съжалява, че не е изпълнил волята Божия, а то е важно.

Къде е той, това е второстепенен въпрос. Като не е работил, той да съжалява, че Божията работа е останала назад. Волята на Бога е свещена. Понеже светлината, знанието, истината идват от Бога, то казваме: „Да бъде Неговата воля.“ Така ще се създаде новото в човека. Така човек може да се обнови. Като дойде Божественото, то обновява. Стихът казва: „Онези, които чакат Господа, ще се обновят.“

Вие сте хора, които много добре изпълнявате своята воля и волята на другите хора. Божията воля много малко изпълнявате. Някой иска да стане неговата воля. Не, волята Божия да стане.

Всеки орган може да функционира, но да функционира в съгласие с цялото. Стомахът дотолкова е здрав, доколкото функционира в съгласие с цялото. Двама души спорят за един хляб. Това Божествено ли е? Да вземат по половина.

Няма по-хубаво нещо от това, човек да се стреми да върши волята Божия. Никоя друга воля не трябва да вършим. Щом вършим Божията воля, Бог ще бъде с нас и тогава ще влезем в изпълнение и на другите закони. Единственото реално нещо в живота е волята Божия. Някой човек има стари идеи, а няма същественото, именно вършене волята на Бога.

Една сестра попита: „Защо нашата воля не е винаги в съгласие с волята на Бога?“

Учителя каза:

Има врагове, които искат да те накарат да имаш желания, противни на волята Божия.

Като вършиш волята Божия, близо си до Господа, а като не я вършиш, далеч си от Него. Престъплението стои в това, когато не изпълняваш волята Божия.

Когато сте изпълнили волята Божия, имате мир, радост, свобода, простор, широта, а когато не я изпълните, имате смущение, недоволство, неразположение. Христос казва: „Тези цветя Господ ги е облякъл в такива дрехи, а вас още повече ще облече, ако вършите волята Божия. “ Ти ще бъдеш облечен така, както една княгиня не е облечена.

Главата на всичко е волята Божия. Като я вършиш, всичко друго ще дойде. Ще дойде разумността, любовта, здравето, мъдростта, богатството, щастието, много други работи ще дойдат. Началото на всичко ще бъде изпълнението волята на Бога.

Един брат попита: „Какво е изпълнението волята на Бога?“

Учителя каза:

Да правиш това, което не ти се ще. Например имаш един хляб. Поискат ти половината, ще го дадеш, защото има духове, които ти пречат да изпълниш волята Божия. Дойде ти гост. Ти имаш едно парче хляб и казваш: „Толкова имам, колкото за мене.“ Ала Божията воля казва: „Дай половината. “А на тебе се е свило сърцето и не ти се дава. Ще дадеш половината".

Всичко е в изпълнението на Божията воля. То е сега новото.

Истинското знание още не съм го дал. Това е още предисловие. Има още да се учи, да се учи, да се учи!

Ние често туряме крак на Божиите блага. И после се оплакваме. Като не изпълняваме Божията воля, ние запушваме Божиите блага и после страдаме. Не туряйте кранове. Някои искат да имат благата на Бога, без да изпълняват волята Му. Че това е кражба! Човек да изпълнява волята на Бога и всичко ще има. Слънцето какво иска? Да му плащате за всички произведения, които ражда Земята и които Слънцето възраства? Има кой да мисли и да се грижи за хората. Те са длъжни да изпълняват волята Божия.

Като не изпълняваме волята Божия, деградираме, слизаме. Човек е нещо, докато изпълнява волята на Бога. Ако не я изпълнява, не е свободен.

Изучавайте историята и ще видите, че един народ, ако не живее по Бога, ще дойде друг народ и ще го плени. Евреите, когато не живееха в Бога, други народи ги пленяваха. И после Бог идваше да ги освобождава.

Всички се лъжете и казвате: „Виж, онзи не живее по Бога, а много хубаво му вървят работите. “ Не му вървят работите. Той си е турил огън отдолу и пиростия, огънят се вече разгаря и той ще почне да се пече.

Ако се координираме да изпълним волята Божия, тогава и разумните сили, които имат отношение към нас, ще се координират да изпълнят нашата воля. Щом хората се откажат да изпълнят волята Божия, тогава и всички сили се отказват да изпълняват тяхната воля.

Като работиш с всички разумни същества, то работата ти върви. А тяхната работа е обща работа. Ти, като работиш общата работа, разумните същества ще ти помагат. Като ти помагат те, лесно стават нещата. А като останеш сам, не ти върви.

Някой казва: „Не ми обръщате внимание. “ Преди всичко обръщането на внимание е вътрешен процес. От друга страна, не е важно дали хората те обичат, или не, но ти да извършиш волята Божия.

Някои искат хората да ги обичат. Човек е дошъл за Бога, да изпълнява волята Божия, а не да изпълнява желанията на този или онзи.

Със сърдечен братски поздрав:

Ваш верен Б. Боев


  Писма на Боян Боев -Том 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ