НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Последните времена

  Писма на Боян Боев -Том 1 - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА


Изгрев, 15 януари 1955 г.


Любезни брат,

Сега ще ви опиша една екскурзия на Витоша на 1 ноември 1927 г. В тези ранни години отивахме на екскурзия през Драгалевци, понеже Изгревът не беше населен.

Потеглихме рано сутринта. Като минахме воденицата над селото; поехме по една височинка вдясно от реката. Минахме една стръмнина, която някои братя и сестри бяха нарекли вади душа. Над вади душа има една полянка, обрасла е висока трева, на която винаги се спирахме. Спряхме се на тази полянка, която някои бяха кръстили Зеленка.

Учителя каза:

Вади душа трябва да се нарича Буди душа; бивакът ще се нарича Ел Шадай, което значи Истинският свидетел.

Един брат каза: “Някои от дарбите, за които говорят окултните ученици, съвременните хора откриват чрез техниката, например безжичния телеграф, телефона, радиото и пр.“

Учителя каза:

Додето се изработят потребните органи в човешкия организъм, се създадоха тези апарати. Това е едно предходно състояние. Значи после самият човешки организъм ще развие тези органи за себе си.

Много хубаво условие за окултните ученици е, че при София има Витоша. В това отношение Витоша е незаменима. В Берлин, Лондон, Париж нямат такова нещо. В Ню Йорк една улица е дълга 40 км, а от София до Витоша няма 10 км.

Днес ще дишаш чист въздух на планината, ще си хапнеш, ще се помолиш, а утре друго ще правиш. Днес си в отпуск. Ще се поразходиш. Ще пиеш вода, ще се радваш на слънцето. И за утре ще ти дадат програма, ще те пратят на нивата да ореш. На третия ден ще те пратят лозето да копаеш. При Господа службите постоянно се менят. Първия ден, като работиш една служба, на втория друга служба.

Като стигнахме на Ел Шадай, след кратка почивка изпълнихме гимнастическите упражнения. Към десет часа разговор. В разговора Учителя каза:

Каквото има човек, да го посвети на Бога за слава Божия. Това ще бъде тайно, в душата му. Той да не се мени в този идеал:“Всичко е за Бога“. Изгуби ли той това, ще изгуби всичко.

Когато ти спазваш Божиите закони, Той те благославя, дава ти познания, отпуска ти кредит навсякъде. Казва на хората:“Подкрепете го, това е мой служител.“ И всички хора ти се радват. Ще ви поставят на изпит. Изпитанията са градуси, които показват докъде си стигнал в своето развитие, за да се види догде си дошъл. Изпитанието може да бъде такова: Един човек ще ти даде пари назаем да си направиш къща и после ще те оплете. Или ще станеш министър, после ще влезеш в затвора, ще те, пуснат лишен от граждански права.

Глупав е всеки човек, който греши и не поправя грешките си. Глупавият човек всякога търси лесните работи. Той не може да свърже причините и последствията. Ти имаш желание да му направиш една услуга, да го пратиш на училище и пр. Той не знае това. Той е откраднал от теб 500 лева и избягва. Какво ще направи с тях? Ще ги изяде и ще остане простак. Той не разбира, че с това компрометира доверието на околните, не вижда последствията.

Ти си ученик. Както детето започва с а, б, така и ти ще започнеш в духовния свят. По някой път хората нямат търпение да чакат. Като придобият малко знание, самозаблуждават се, мислят, че всичко са научили и не остават да научат същинското.

Щом ти отвориш твоето светилище на невежите, щом предадеш твоя Господ за нищо и никакво, ти като Самсона ще събориш стълбовете на зданието и то ще те смачка.

В Божествената градина, като нарушиш известна добродетел, веднага едно цвете изсъхва. И като поправиш погрешката си, това цвете пак се разцъфтява. Когато нарушиш известна добродетел, после, като проявиш тази добродетел, това растение пак се проявява. Това не е въображение, това е реалност.

Някой казва:“Ние ще живеем добър живот.“ Това е старото. Това да не стои в ума ви. В съзнанието ви да стои новото. Погрешките на човека за мене не съществуват. За мене съществуват само хубавите, Божествените неща, които има в него. Някой път да си вземете една хубава хурка и хубава вълна и като почнете да предете, ще видя кой от вас докъде е стигнал. А за мъжете има друго: ще ви дам плат и ще видя как ще го скроите. По кроежа ще видя на каква степен на развитие стоите.

Гледаш, че една душа страда. Хубаво е да помогнеш. Но като й помогнеш, тази душа да се научи да не се връща пак в стария живот.

Безсмъртието е за в бъдеще. Безсмъртното тяло сега се създава и гради. И като се съгради, ще дойдат разум ните и ще ви въведат във владение. Докато човек служи на греха, той е роб, не е свободен. Докато човек служи на безверието, съмнението, омразата, те са го заробили. В окултната наука за пробуждане на съзнанието ученикът се въвежда в истинския път, за да стане достоен за изкупление. Днес има заробване на човечеството.

Има благородни хора в света. Една селянка цял ден е работила на нивата, била уморена, но като се върнала в къщи, видяла гост. Поляла му да се измие. Макар и уморена, омесила му погача. Тази жена е посрещнала Господа. Вземайте пример от хубавото, откъдето и да иде то.

Вие тук на земята сте в театър и се храните от трошиците на невидимия свят. Някой път ще ви дадем да видите какво нещо е човек облечен, че да не го забравите никога. Аз говоря за дрехите на ангелите. Данаил видял един ангел облечен с бяла дреха и препасан със златен пояс. Има и друга материя, с която човек да се облече.

Един брат каза: “Учителю, кажете нещо по френология.“

Най-напред ще видите контурите на главата, към кой тип спада главата. Има седем типа глави. Онези, които не са запознати с типовете, не могат да ги различат. По някой път по лицето има известни наслоявания, които опорочават типа. Има опорочени типове. Някои лица са отрупани с излищни мазнини. Аз наричам лице това, което е създадено от мисъл, чувство и воля. Под думата воля разбирам всички неща, които могат да се реализират. Дето волята работи, нещата трябва да се реализират. Дето чувствата работят, то е приготовление. А мисълта е извор, отдето нещата се черпят.

Една сестра попита:“Дали в този живот ще се види това, за което говорите?“

Трябва едно приготовление отвътре. Някой може би в този живот, някой може би в следващия живот ще видят това. Онзи и този живот са едно. Когато съзнанието не е прекъснато.

Сега са последните времена на света. Всичко старо си заминава. Няма да се мине дълго време. Този век ще завлече всичко. Всички философствувания, всички науки ще трябва да се видоизменят. Бог е решил това. Има вече турен план. Човечеството не може да живее в тези дрипели.

Кармата на европейските народи е назряла.

Този катаклизъм, който ще дойде, ще бъде социален и природен. Всички религиозни форми ще изгубят смисъл. Невидимият свят е решил. Въпросът е решен, има си програма. И като се натисне бутонът, всичко е свършено.

В бъдеще ще дойдат типове, ще дойдат души, които сега стоят в пространството, в рая. Сегашното поколение ще загине. То няма да има дял. Вас защо ви извиках? Вие ще имате дял в бъдещата култура. В невидимия свят има хиляди, милиони души, които са напреднали. Те ще дойдат на земята и ще турят ред и порядък. Те ще ви кажат:“Ето, това е животът!“ Един човек, който не иска да служи, ще бъде задигнат.

Ще видиш, че хората, които са в управлението, съвсем са са изменили, станала е промяна в тях вселяване. Апостол Павел казва:“Аз не живея, но Бог живее в мене.“

Виждаш, че този човек е вече съвсем друг.

Това ще стане скоро. В този век ще станат големи преобразования. Всички трябвя да работите. Трябва подготовка. Това е близо вече. Целият двадесети век ще бъде век на приготовление.

Сега, ако си заминете, пак ще дойдете към 1975 година, защото ще има важна работа. Няма да стоите дълго в пространството.

Всички заминали ваши братя и сестри са все тука между вас. Аз ги виждам в събранието. Всички идват на беседите и си отиват. Те много по-добре разбират от вас, десет пъти по-добре. Те са хубавото събрание, а вие сте се сгушили между тях. А вие, от ваше гледище мислите, че ги няма.

Един слон върви. Лаят го няколко кучета. Той, като хване някое куче с хобота си за крака му, повдигне го малко във въздуха и пак го остави. Това е педагогическо изпитание на кучето. И това куче като хукне! Сегашните хора се опълчват против Бога, говорят това-онова за Божественото учение. Ние не служим на народа, ние служим на човечеството, ние служим на Бога. Народът, като обича Бога, ние служим на народа.

След като престояхме известно време на Бивака, тръгнахме нагоре и се спряхме на една красива полянка вдясно от шосето, малко под хижа “Алеко“. Беше 1 часа следобед. Времето беше хубаво, слънчево. Почна разговор. В разговора между другото Учителя каза:

Методите ще дойдат, не може да се кажат изведнъж. Един брат каза:“Искаме да служим на Бога.“

Това е важно, значи във вас има добрата воля да служите на Бога. После ще дойдат методите. Усилете това желание още повече.

Някои питат:“Как ще прекараме живота си?“ Казвам: Ще прекараш живота много хубаво на земята. Толкова милиона зайци са осигурени. Че какво има да се плаши човек. Ние се плашим от сянката си.

Искаш да служиш на Бога. Ами свършил си неговото училище. Този, който иска да служи на Бога, най-напред се учи в училище. След това го турят на стаж. Един религиозен човек, един духовен човек, трябва да посвети живота си на учение. Да учи.

У човека има дарби, които той не съзнава. Някой път си в голяма опасност и тогава се развиват дарбите. Например случват се такива неща: Намираш се някъде в една засада, у тебе се събуди разумното и изведнъж, в една десета от секундата, дойде ти един план как да се измъкнеш от засадата. Иначе с години не би намерил този план. И по най-изкусната стратегия го изпълниш. В дадения случай ти си решил една гениална задача и се чудиш как си се избавил. Тъй че в човека има скрити заложби.

Когато Провидението повика човека да работи, То знае какво може той да работи. Провидението избира тези, които имат добра воля, а онези, които още служат на себе си, То ги оставя.

Прекарахме няколко часа на тази полянка, заобиколена от борови гори.

Със сърдечен братски поздрав:

Ваш верен Б. Боев


  Писма на Боян Боев -Том 1 - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ