НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

02.ЕДИННИЯТ ПУЛС

  Из нашия живот - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

02.ЕДИННИЯТ ПУЛС


Един пулс има. Това е мировият пулс - пулсът на Бога. А пулсът на Бога нито се изменя, нито се променя - нито се усилва, нито отслабва. Той пулсира само.
Бог е нещо, което "е". И всичко, което е в Бога, не е освен "е". "Е", което се мени, без да се изменя и без да се променя.
Човекът е  част  от  това  "е".  Със  специфично  място,  със  специфична работа.  Човекът   пулсира.   Неговото  сърце  е  органът,  чрез  който  човек пулсира. Пулсира с мировия пулс. С пулса на Бога.
* * *
Пулсът на Бога нито се усилва, нито отслабва. А защо пулсът на човека прави това? - Някаква  необходимост може би? Анормалност? И може ли, изобщо, пулсът на човека да не отслабва и да не се усилва ? А радостите? - Нали при тях сме свидетели на усилване на пулса? А скърбите? - Нали при тях  сме  свидетели  на  отслабване,  на  забавяне  на  пулса?  Това  не  е  ли необходимост? Може би анормалност?
Един пулс има. Това е пулсът на Бога. Мировият пулс. Той нито се усилва нито отслабва. Защо пулсът на човека се мени? Защото човек се радва? Защото скърби? А нали Бог е Любов? Нали Той се радва, когато човекът прояви тази Любов и нали  Той  скърби  когато  човекът  страда,  затворен  в   черупката  на  своя индивидуализъм? Не следва ли от това, че и Неговият пулс трябва да се усилва и отслабва?
* * *
Единният пулс нито се усилва, нито отслабва. И неговото отражение в човешкото сърце, трябва нито да се усилва, нито да отслабва. То трябва да пулсира само. В хармония, в съгласие с Единния, с Мировия пулс.
А радостите? А скърбите? - Както Бог, както природата се радва: "Бог е Любов. А Любовта изключва всяка радост. Тя е повече от радостта. Любовта изключва всяка скръб. Над всяка скръб е тя."
* * *
Мировият пулс  е  пулсът  на  Любовта.  Пулсът  на  човешкото  сърце  е пулсът на Любовта.  Мировият и човешкият пулс трябва да бъде един - без усилване и без отслабване. И мировата, и  човешката  радост трябва да бъде една. Да бъде Любов! "А Любовта изключва всяка радост. Тя е повече  от всяка радост". Тя е над радостта и над всяка скръб. Тя е Любов.



сп. „Житно зърно”, бр. 8 кн. 7-8


  Из нашия живот - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ